3 boli la culturile de tomate infiintate in camp

In culturile de legume, dar nu numai, cultivatorii au mari probleme cu bolile, buruienile, dar si cu daunatorii. In acest articol vrem sa va aducem in atentie cateva probleme care pot aparea in culturile de tomate, amplasate in camp, si anume, trei boli cunoscute de catre legumicultori, dar cu consecinte grave daca nu se intervine la momentul optim.

1. Mana tomatelor (Phytophthora infestans)

Mana la tomate (Phytophthora infestans) este o boala intalnita frecvent in camp, care se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, fructe). Cum recunoastem atacul? La varful frunzelor de tomate sau pe marginea acestora apar pete mari, de forma neregulata, de culoare verzuie, cu aspect oparit. Atentie! La zona de contact dintre tesuturile atacate si cele sanatoase apare un puf alb-cenusiu care reprezinta conidioforii si conidiile ciupercii. Ulterior, tesuturile din dreptul petelor se brunifica si se necrozeaza, iar frunzele se usuca. Petele care apar pe tulpini si pe petiolul frunzelor sunt de culoare bruna, alungite, superficiale.

Retineti! Cele mai mari pagube se inregistreaza cand boala se manifesta pe fructe, ele putand fi atacate in toate fazele de dezvoltare. Trebuie mentionat faptul ca, fructele imature atacate sunt rugoase si tari la pipait. Pe fructele coapte petele sunt, de regula, netede, de culoare brun deschis si zonate concentric.

Cum putem interveni pentru a preveni si combate boala ?

Fie ca vorbim despre tratamente preventive sau despre cele realizate la avertizare, pentru a putea combate mana puteti apela la unul dintre fungicidele omologate, si anume: Alcupral 50 PU (0,5%), Antracol 70 WP (0,2%) ( se poate utiliza pana la 22 iunie 2019), Ranman Top (0,02%), Polyram DF (0,2%), Bouillie Bordelaise WDG (0,75%), Dithane M 45 (0,2%), Folpan 80 WDG (0,15%), Shavit F 72 WDG (0,2%) si Bravo 500 SC (0,2%), Verita (0,25%), Melody Compact 49 WG (0,2%), Acrobat MZ 69 WG (0,2%), Ridomil Gold MZ 68 (0,25%), Manoxin Combi (0, 25 %), Cabrio Top (0,2%), Electis 75 WG (0,15%).

2. Putregaiul radacinilor si fructelor (Colletotrichum coccodes)

Putregaiul radacinilor si fructelor (Colletotrichum coccodes) este o boala frecvent intalnita in special la culturile nepalisate din camp. De cele mai multe ori, boala se manifesta pe fructele coapte, prin aparitia unor pete mici, circulare, usor adancite, umede si moi. Mai tarziu, petele devin depresionare, au culoare negricioasa si sunt zonate concentric. Atentie! In conditii de umiditate atmosferica ridicata ele se acopera cu mase de spori de culoare roz-portocalie. Petele bine dezvoltate ajung la diametrul de 1,2 cm si putrezirea progreseaza in pulpa fructelor. Uneori atacul apare pe frunze sub forma unor pete de culoare neagra, inconjurate de o zona galbena. Pe radacina, atacul se manifesta sub forma unui putregai uscat.
Ca metoda de combatere se recomanda ca in vegetatie sa se efectueze tratamente cu  produse ca: Dithane M 45 (0,2%), Shavit F 72 (0,2%), Bravo 500 SC 0,2%.

3. Putregaiul fructelor de tomate (Rhizoctonia solani)

Putregaiul fructelor de tomate (Rhizoctonia solani) apare atat pe fructele verzi, cat si pe cele coapte care vin in contact cu solul sau care sunt stropite cu particule de sol in timpul ploilor. Pe fructele verzi, primele simptome se manifesta sub forma de pete circulare, usor adancite, cu diametrul de 0,5 cm sau mai mare, care prezinta inele concentrice, mici, de culoare bruna, situate pe jumatatea inferioara a acestora. Cand fructele ajung la maturitatea deplina, petele se maresc, zona concentrica este mai putin evidenta, iar uneori poate sa dispara. Ca si produs omologat in combaterea acestei boli, puteti folosi fungicidul Folpan 80 WDG care se aplica in cursul intregii perioade de vegetatie, atat la avertizare cat si preventiv.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply