Agava (Agave americana): descriere, ingrijire, inmultire

Originara din America, din Mexic mai precis, Agava sau Agava Americana, este o planta formata dintr-o rozeta de frunze destul de groase, dar foarte delicioase, care apartine familiei Agavaceae, la fel ca si Yucca. Numele sau provine din grecescul „αγαυος” , care inseamna admirabil. Agava se poate folosi atat in bucatarie, cat si pe post de planta ornamentala.

Descriere Agava (Agave americana)

1.Genul Agave reuneste peste 200 specii drajonante, cu frunze suculente, rigide, mai mult sau mai putin tepoase, originare din regiunile semidesertice situate pe continentul american, cea mai cunoscuta fiind specia Agave americana (L.) Querry.
2. Planta formeaza o rozeta de frunze puternice, mult ingrosate, rigide, linear–lanceolate, terminate cu un spin puternic, brun–cenusiu. Marginile frunzelor sunt, de asemenea, prevazute cu spini scurti dar rigizi, brun–cenusii.
3. Coloritul frunzelor este verde–glauc (la varietatea tip) sau verde–glauc cu marginile galbene (la varietatea ’Marginata’).
4. In zonele de origine plantele pot atinge 2 m in inaltime si 3 m in diametru insa in conditii de apartament aceste dimensiuni depasesc rareori 1 m.
5. Plantele de Agave suporta foarte bine soarele direct din timpul verii. Temperaturile optime din timpul iernii sunt de 12–14 °C ziua si 10–12 °C noaptea.
6. Denumire populara : Agava, Aloea aericana.
7. Denumire stiintifica : Agave americana.
8. Familia plantei : Agavaceae.
9. Originea plantei : originea este din America Centrala, din Mexic mai exact.
10.  Face parte din categoria plantelor care cresc lent si care nu infloresc decat o data inainte de a muri, adica din specia plantelor monocarpice.
11. Agava a fost folosita inca din Antichitate pentru a satisface si a suplimenta unele nevoi in ceea ce priveste alimentatia, furajele, medicamentele si chiar si constructiile.
12. In India, agava era considerata a fi « arbore minune » si era chiar venerata, deoarece legenda spune ca este un dar al zeilor pentru oameni.
13. Aceste plante ecologice sunt foarte usor de cultivat si sunt foarte rezistente in acelasi timp. In lume exista peste 300 de specii de agave, printre ele numarandu-se si agava Tequila.
14. Planta agava rezista foarte bine la conditii de caldura extrema, dar si la frig.
15. Alte specii: Agave americana, Agave americana var. marginata, Agave attenuate, Agave victoriae – reginae.

Ingrijire

1.Pamantul: pamantul trebuie sa fie lutos, nisipos, poate fi utilizat pamant universal pentru flori daca este bine drenat.
2. Temperatura: rezista foarte bine si la temperaturi de peste 40 grade, iarna trebuie tinuta in spatii protejate ( sere, incaperi luminate ) la temperaturi pozitive.
3. Plantele de Agave suporta foarte bine soarele direct din timpul verii. Temperaturile optime din timpul iernii sunt de 12–14 °C ziua si 10–12 °C noaptea.
4. Udarea : udarea trebuie facuta cat mai putin posibil si cat mai rar, iarna pamantul trebuie mentinut uscat.
5. Lumina : trebuie tinuta in lumina cat mai directa, este o planta iubitoare de lumina.
6. Pastrarea : pe timpul iernii este indicat sa tineti planta in spatii protejate si cu cat mai multa lumina, nu rezista la temperaturile negative din timpul iernii.
7. Taierea : este o planta care nu se comporta foarte bine la taieri, de recoandat sa evitati taierile cu orice pret.
8. Fertilizarea: orice fertilizant cu eliberare lenta, nu mai ult de o fertilizare, maxim 2 pe an.
9. Boli si daunatori : Patarile frunzelor, Paduchele testos

Inmultirea:

1.Inmultirea se realizeaza prin despartirea puilor de tufa principala.

Planta agava se poate folosi in domeniul alimentatiei deoarece frunzele sale, florile sale si tijele sale, precum si seva sunt comestibile. Agava tequila se foloseste de exemplu pentru a se prepara faimoasa tequila dar si siropul de agave, un faimos deja indulcitor din bucatarie. Frunzele sale se pot consuma la fel ca si legumele iar seva sa, cunoscuta si sub numele de « agua miel » are o multime de proprietati benefice.

Alte specii: Agave americana, Agave americana var. marginata, Agave attenuate, Agave victoriae – reginae.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score