Alcupral 50 PU, fungicid de contact pe baza de cupru

Alcupral 50 PU, fungicid de contact pe baza de cupru. Specialistii in protectia plantelor ne sfatuiesc sa nu omitem efectuarea unor tratamente cu produse cuprice atat pentru plantatiile viticole cat si pentru cele pomicole in perioada de repaus vegetativ, mai precis in perioada toamna-iarna. Un produs pe baza de cupru recomandat este Alcupural 50 PU, un fungicid cu eficienta ridicata in prevenirea si combaterea unora din cele mai periculoase si pagubitoare boli ale plantelor.

Alcupral 50 PU poate fi achizitionat din magazinele:

Alcupral 50 PU
Alcupral 50 PU

Caracteristici

 • Substanta activa: 50% cupru metalic sub forma de oxiclorura de cupru;
 • Conditionare / Formulare: pulbere umectibila;
 • Utilizare: mar, par, prun, gutui, cires, visin, tomate, castraveti, ceapa, vita de vie, cartof, fasole;
 • Producator: Alchimex

Alcupral 50 PU se prezinta sub forma de pulbere umectabila fina, omogena si mobila, de culoare verde, fara tendinta de aglomerare, cu un continut de aproximativ 50% de cupru metalic sub forma de oxiclorura de cupru. Acest produs este un fungicid de contact, cu o actiune preventiva si protectoare, cu o persistenta lunga in timp asta deoarece ionii de cupru nu se pot altera sau degrada din cauza luminii sau caldurii.

Mod de utilizare

Modalitatile de utilizare a produsului conform omologarilor aflate in vigoare. Dozele si concentratiile de apa pentru tratamentele in vegetatie

 • MAR: Rapănul (Venturia inaequalis), Focul bacterian (Erwinia amylovora) 0,3% (4,5 kg/ha în 1500 l apă);
 • PAR: Rapănul (Venturia pirina), Focul bacterian (Erwinia amylovora) 0,3% (3 kg/ha în 1000 l apă);
 • PRUN: Patarea roşie a frunzelor (Polystigma rubrum), Ciuruirea frunzelor (Stigmina carpophylla), Monilioza fructelor (Monilinia spp) 0,2% (2 kg/ha);
 • GUTUI: Focul bacterian (Erwinia amylovora) 0,3% (4,5 kg/ha);
 • CIREŞ, VISIN: Pătarea frunzelor (Blumeriella jaapi) 0,2% (2 kg/ha);
 • TOMATE: Mana (Phytophtora infestans), Alternarioza (Alternaria solani) Băşicarea (Xanthomonas vesicatoria), Pătarea pustulară (Pseudomonas tomato) 0,5 % (4-5 kg/ha);
 • CASTRAVETI: Mana (Pseudoperonospora cubensis), Pătarea unghiulară (Pseudomonas lacrymans) 0,5 % (4-5 kg/ha);
 • CEAPA: Mana (Peronospora destructor) 0,5 % (4-5 kg/ha);
 • VITA DE VIE: Mana (Plasmopara viticola) 3,0 kg/ha în 1000 l apă;
 • CARTOF: Mana (Phytophtora infestans) 3,0 kg/ha;
 • FASOLE: Arsura comună (Xanthomonas phaseoli) 0,25% (2,5 kg/ha);

Alcupral 50 PU este un fungicid omologat pentru tratamente in perioada de vegetatie in special, prin stropiri in volume normale de apa, pentru urmatoarele culturi : mar, par, guturi, cires, vita de vie, visin, fasole, cartofi, intr-o concentratie de 0,2-0,3%. In cazul tomatelor, castravetilor si cepei, concentratia recomandata de specialisti este de 0,5%. Solutia se aplica doar prin intermediul unor echipamente de stropit, prevazute cu dispozitive de agitare continua a solutiei din rezervor si foarte bine reglate pentru asigurarea unei pulverizari cat mai fine cu putinta si pentru o acoperire cat mai eficienta a frunzelor pe ambele parti, a lastarilor, a ramurilor si tulpinilor plantelor tratate.

Trebuie sa mentionam faptul ca in perioada efectuarii tratamentului cu Alcupral 50 PU in cazul pomilor fructiferi, se recomanda folosirea unei cantitati de solutie mai mare pentru a se putea realiza un fel de imbaiere a pomilor. Este recomandat in special pentru combaterea focului bacterian in cazul plantatiilor cu pomi fructiferi.

Alcupral 50 PU si importanta cuprului in agricultura

Fermierii folosesc de foarte multa vreme produse pe baza de cupru pentru combatarea si prevenirea bolilor culturilor. Primele inregistrari in ceea ce priveste folosirea cuprului in agricultura dateaza inca din secolul al XVII-lea cand fermierii tratau semintele de grau in vederea semanatului cu sulfat de cupru pentahidrat.  In zilele noastre cuprul se regaseste sub mai multe forme in cazul produselor destinate protectiei plantelor si anume oxiclorura de cupru, zeama bordeleza, hidroxid de cupru sau oxid de cupru.

Cuprul dispune de o actiune bactericida si fungistatica unica gratie ionilor de cupru care se elimina in apa. Combinatia cuprului cu diferite substante chimice ce apartin proteinelor celulare duce la denaturarea sistemului enzimatic si proteinelor.  Cuprul este mult mai activ impotria sporilor de aceea se recomanda aplicarea produsului inainte sau imediat dupa ce boala a inceput sa se raspandeasca. Produsele cuprice au avantajul de a veni cu actiune preventiva si protectoare deoarece sunt fungicide de contact. Ionii de cupru nu pot fi alterati sau degradati de lumina sau de caldura. Perioada de acoperire a  unui tratament pe baza de produse cuprice variaza intre 7-10 zile.

Cuprul are o importanta agronomica foarte mare – este un element esential pentru cei are cultiva vita de vie deoarece asigura o protectie eficienta impotriva manei si are un numar mare de efecte secundare benefice.

Este de neinlocuit cand vine vorba despre necroza bacteriana. In ceea ce priveste persoanele care cultiva pomi fructiferi trebuie sa mentionam faptul ca, in cazul lor, cuprul are un rol extrem de important in ceea ce priveste reducerea bolilor bacteriene intalnite de obicei la samburoase. In plus, cuprul face parte din programele de combatere a manei si bacteriozei la legume.

Pe langa protectia deosebit de eficienta pe care o asigura impotriva manei, in momentul in care este aplicat spre sfarsitul sezonului, la vita de vie, cuprul mai are o serie de efecte secundare extrem de benefice. Astfel, se va reduce atacul de fainare gratie efectului sau asupra cleistotecilor si a miceliului, se va reduce atacul de putregai prin ingrosarea pielitei boabelor de struguri, se va intarzia caderea frunzelor, ceea ce contribuie la lignificarea si, in plus, ajuta la refacerea viei dupa grindina. Foarte importanta este si aplicarea tratamentelor cu produse cuprice in vii si in livezi spre sfarsitul sezonului, atunci cand aproximativ jumatate din frunzele pomilor si ale vitei-de-vie au cazut. Cuprul se depune astfel atat pe frunzele ramase pe plante, cat si pe cele cazute pe sol. In momentul in care cad toate frunzele, cuprul aflat intre frunze va ucide toti agentii patogeni care urmeaza sa ierneze la sol.

9.4 Total Score
Alcupral 50 PU, fungicid de contact pe baza de cupru

Alcupral 50 PU este un fungicid omologat pentru tratamente in perioada de vegetatie in special, prin stropiri in volume normale de apa, pentru urmatoarele culturi : mar, par, guturi, cires, vita de vie, visin, fasole, cartofi, intr-o concentratie de 0,2-0,3%

9.5Expert Score
Performanta
9.5
Calitate
9.5
Usor de utilizat
9.5
9.3User's score
Performanta
9
Calitate
10
Usor de utilizat
9
Add your review  |  Read reviews and comments
2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. 4.65
  Performanta
  90
  Calitate
  100
  Usor de utilizat
  90

  Un produs pe baza de cupru foarte bun. Il gasiti aproape in orice fitofarmacie din Romania

  + PROS: ieftin usor solubil in apa
  - CONS: este doar de contact
  Helpful(0) Unhelpful(0)You have already voted this
 2. 4.65
  Performanta
  90
  Calitate
  100
  Usor de utilizat
  90

  In fiecare primavara stropesc cu Alcupral, un produs foarte bun si ieftin.

  + PROS: Poate cel mai bun produs pe baza de cupru.
  Helpful(0) Unhelpful(0)You have already voted this

  LASA UN RASPUNS

  Scor total