Cand se fac taierile la pomii fructiferi din gradina

Pomii fructiferi sunt foarte apreciati atat in gradina cat si intr-o livada. Dar cel mai adesea, foarte multe persoane uita ca taierile la pomii fructiferi ajuta foarte mult la o productie optima de fructe, dar si la una mai abundenta.

De ce se taie pomii fructiferi

1.Cu alte cuvinte, pomii fructiferi din gradina care sunt taiati in mod regulat, raman in cea mai buna stare de sanatate si au o buna productie atunci cand vine vorba despre fructe.
2. In plus, taierea este cea care permite pastrarea sau redarea formei unei plante. Iar daca este vorba despre un arbore mai batran, il va reintineri.
3. In plus, taierile la pomii fructiferi sunt cele care pot limita riscurile de infectii sau de propagare de boli. Perioada de taiere la pomii fructiferi difera in functie de fructele pomilor fructiferi, daca sunt cu seminte sau cu samburi.
4. In  mod evident, taierile la pomii fructiferi nu se pot face oricum si oriunde. Nu trebuie sa fii un expert pentru a reusi sau a stapani unele tehnici sau reguli. Rezultatele vor fi asigurate foarte multe flori si fructe mai delicioase de degustat.
5. Taierile la arborii fructiferi sunt de mare ajutor si atunci cand vine vorba despre facilitarea sau accelerarea fructificarii. Este cea care va modifica circuitul sevei sau dispunerea ramurilor.
6. Daca arborele este prea viguros, va avea tendinta sa produca doar lemn si nu fructe. Daca va avea prea multe fructe se va « epuiza : deoarece seva va hrani fructele in detrimentul arborilor.
7. Recomandari: stropirea cu cupru dupa taierile la pomi fructiferi este o solutie optima pentru cicatrizarea ranilor create si pentru prevenirea aparitiilor diferitelor boli.
8. In perioada vegetiatiei, seva bruta este cea care va favoriza dezvoltarea partilor superioare ale ramurilor, in detrimental bazei lor. Seva elaborata este foarte bogata in zahar. Este cea care participa la elaborarea de fructe si cea care hraneste arborele.

Cand se fac taierile la pomii fructiferi (semintoase)

1.Taierile la semintoase (mar,  par, gutui, etc) trebui ar trebui sa se faca in perioada cand activitatea lor este minima, inainte ca seva sa devina bruta, adica atunci cand sunt in repaos vegetativ si frunzele incep sa cada. Aici este vorba despre taiere in uscat.
2. Perioada optima: toamna dupa intrarea in repausul vegetativ (dupa caderea frunzelor).
3. Se mi pot fectua in ferestrele iernii dar cu mare atentie sa nu urmeze geruri puternice dupa efectuarea taierilor.
4. O alta perioada optima este la inceputul primaverii, dupa mijlocul lunii Februarie.

Cand se fac taierile la pomii fructiferi (samburoase)

1.Taierile la samburoase (prun, piersic, cais, cires, visin, etc) se pot face dupa data de 25 de augut, cu conditia ca fructele sa fi fost deja culese.
2. Pentru soiurile mai tarzii, taierea trebuie sa se faca dupa culesul fructelor. Aceasta varietate de pomi fructiferi de gradina poate sa fie taiata si iarna dar in acest caz, un risc de atac al parazitilor este mult mai important. Aici vorbim despre o taiere in verde.
3. Taierile pomilor fuctiferi sunt cele care te ajuta in cautarea ta de echilibru, intre vigoare si productivitate pentru a obtine o productie optima si perena.
4. Teierile la samburoase sunt recomandate sa se faca toamna deoarece primavara infloritul este foarte timpuriu si se pot pierde perioadele optime de taiere.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply