Cat de fertil este un sol in functie de culoarea pe care o are ?

Cat de fertil este un sol in functie de culoarea pe care o are ? Principala insusire morfologica a unui sol, care apare in mod vizibil atunci cand se examineaza profilele de sol este culoarea. Din acest motiv, culoarea reprezinta principalul criteriu de separare a orizonturilor de diagnostic si este in egala masura un element fundamental in denumirea tipurilor de sol.

1.Astfel, un sol de culoare inchisa reflecta un fond nutritiv destul de ridicat. Este ideal pentru aproape toate culturile. In plus, valoarea sa creste cu cat adancimea acestui orizont este mai mare.
2. Mai apoi, fertilitatea este in scadere de la solurile negre la cele brune, brune ruginii sau cenusii si galbene.
3. Un sol albicios este cel mai putin fertil, nu este recomandat pentru agricultura.
4. Solurile negre absorb mult mai multa radiatie solara pe timp de zi si elibereaza mult mai multa caldura pe timp de noapte, ceea ce va duce inevitabil la formarea asa-numitei « roua subterana », care este de altfel un fenomen deosebit de favorabil plantelor.
5. In plus, aspectul cromatic al orizontului de sol ofera numeroase informatii cu privire la cum se simt plantele in aceste soluri.
6. Spre exemplu, un aspect marmorat-mozaicat al straturilor de sol va sugera un exces temporar de apa sau ca panza freatica este mai fluctuanta.
7. O culoare albastrui-verzuie spre exemplu sau maslinie va indica prezenta unor compusi ferosi, alcatuiti din lipsa de oxigen ceea ce va face ca respectivul sol sa nu fie tocmai potrivit pentru plante.
8. Existenta spre exemplu a halourilor de culoare deschisa din jurul unor radacini indica faptul ca solul respectiv se caracterizeaza printr-o umiditate excesiva ceea ce, de obicei, duce la uscarea pomilor sau plantelor.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply