Ce fac ramele in sol? Importanta ramelor pentru sol

Ce fac ramele in sol? Importanta ramelor pentru fertilitatea solului.  Ramele sunt un aliat pretios, un actor fundamental atunci cand vine vorba despre formarea solului, un element mai mult decat indispensabil in cadrul ecosistemului si pentru fertilitatea solului.

1. Pe un metru patrat de sol sunt aproximativ 300 de rame, masa totala de rame la un hectar poate trece de 1000 kg, ramale de pe un hectar  pot sa proceseze intr-un an peste 50 tone de sol.
2.Pamantul nu contine doar materii organice si minerale, ci si organisme vii, milioane pe metru patrat. Printre ele se numara si ramele, care apartin macrofaunei, fiind cele care joaca un rol esential pentru transformarea materiei organice inerte in elemente minerale utilizabile de catre plante.
3. Pamantul va deveni deci cu ajutorul ramelor mai bogat. Ingerand pamant si materii organice diverse, ramele vor arunca la suprafata pamantului excrementele lor, foarte bogate in elemente nutritive de care au nevoie plantele. Dar pot in acelasi timp, facilita dezvoltarea radacinilor vegetalelor.
4. De asemenea, ramele sunt cei care pot indica faptul ca solul se afla in cea mai buna stare de sanatate. Pot modifica si structura granulara si compozitia fizico-chimica a pamantului.
5. Galeriile care sunt sapate de rame in pamant ajuta la aerisirea si la drenarea solului. Nutrientii pentru plante sunt astfel eliberati de catre reziduurile recoltelor dupa ce au trecut prin intestinele ramelor.
6. Ramele sunt deci un plus biologic si galeriile pe care le sapa pot sa ajunga pana la un metru adancime. Cu ajutorul lor recoltele lor vor fi bogate si de cea mai buna calitate.

Ramele in sol iubesc :

  • prezenta unor resturi vegetale lasate pe pamant care le furnizeaza mancare si un adapost si care intretine umiditatea solului, esentiala pentru ele, care « respira » prin piele.
  • o « cuvertura » vegetala pentru soluri.
  • rotatia culturilor, adica nu trebuie sa plantezi niciodata in acelasi loc, acelasi tip de planta. Este vorba despre un principiu de baza in gradinarit.
  • balegarul pe post de ingrasamant, fiind un adevarat festin pentru ele.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score