
Ciuruirea micotica a frunzelor este o boala fungica, cauzata de o ciuperca foarte virulenta, Coryneum beijerinckii, cunoscuta si sub numele de Stigmina caropophila. Un agent patogen periculos, care ataca atat piersicii sau prunii, cat si caisele sau ciresii.

Descriere
- Denumire populara: Ciuruirea micotica a frunzelor.
- Denumire stiintifica: Coryneum beijerinckii, Stigmina caropophila.
- Plante atacate: piersic, nectarin, migdal, prun, cires, visin.
- Aceasta infestare poate sa duca la daune economice importante mai ales in perioada de iarna sau cand ploua destul de mult. Iar in perioda cand iarna este mai uscata, boala este destul de discreta.
- Atacul poate sa fie insa favorizat si de atacurile insectelor sau de ranile produse in scoarta de grindina.
- Deci daca vezi ca pe frunzele copacilor care dau fructe cu samburi apar pete rotunde in nuante de cafeniu sau de gri in centru, care prezinta o aureola in nuante de purpuriu la perfierie, poti sa suspectezi in acest caz, un atac criptogamic, cauzat de aceasta ciuperca microscopica.
- Si daca dupa ceva timp, partile maronii sau gri ale frunzelor se necrozeaza, se usuca si cad si par mici gauri in ele, poti diagnostica fara prea multe riscuri de a gresi, prezenta bolii pe numele sau, Ciuruirea micotica a frunzelor.
- Boala incepe sa se dezvolte pe partea inferioara a frunzelor care cad. Inainteaza apoi inspre varful arborelui care nu mai reuseste mai apoi sa produca muguri sanatosi pentru noul an.
- Dar daunele cele mai vizibile sunt pe frunze. Ciuruirea micotica a frunzelor poate afecta insa si fructele care se acopera de pete care sunt mai mult sau mai putin in relief. In cazul anumitor pomi fructiferi, recolta este foarte afectata.
- In orice caz, aproape toate partile pomilor fructiferi sunt afectate: pe lastari apare clei care va duce la uscarea acestora; atacarea fructelor va favoriza infectarea cu monilioza; atacarea funzelor va duce la defolierea acestuia; pomii se pot imbolnavi de apoplexie si se pot usca.

Produse cu care combatem Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina caropophila):
Lista cu fungicide omologate in tara noastra pentru combaterea chimica a pomilor afectati de Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina caropophila).
Score 250 EC
Este recomandat pentru combaterea bolilor la pomii fructiferi, cultura de tomate , vita de vie etc. Dupa aplicarea tratamentului cu fungicid Score Intervalul dintre tratamente variaza in functie de evolutia bolii si a tipului de cultura.
Timpul de pauza pana la recoltare cu fungicid Score este: 3 zile la tomate si capsuni, 7 zile la cais, cires, piersic, visin, 14 zile la mar, 21 zile la sfecla de zahar.
Culturi tratate: cais, capsun, cires, mar, piersic, sfecla de zahar, tomate, visin. Boli si Ciuperci combatute: monilioza, putregaiul cenusiu, patarea frunzelor, rapan, fainarea, basicarea frunzelor, cercosporioza, alternarioza.
Doza: 0.2 litri / ha sau 2 ml la 10 l de apa pentru 100 mp
Folpan 80 WDG
Se fac tratamente in vegetatie, specifice fiecarei culturi, la avertizare sau la aparitia/depistarea primelor simptome. La efectuarea tratamentelor se va respecta un timp de pauza.
FOLPAN 80 WDG este compatibil cu multe insecto-fungicide folosite in mod curent in Romania, cu exceptia produselor cu reactie puternic alcalina (preparate pe baza de sulf si zeama bordeleza). Nu este compatibil cu produse uleioase.
Doza: 2 kg/ha sau 20 g/10 l apa pentru 100 mp.
Alcupral 50 PU
Alcupral 50 PU se prezinta sub forma de pulbere umectabila fina, omogena si mobila, de culoare verde, fara tendinta de aglomerare, cu un continut de aproximativ 50% de cupru metalic. Acest produs este un fungicid de contact, cu o actiune preventiva si protectoare, cu o persistenta lunga in timp asta deoarece ionii de cupru nu se pot altera sau degrada din cauza luminii sau caldurii.
Doza: 2 kg/ha.
11