Crinul (Lilium spp.) ingrijirea si inmultirea plantelor regale

Crinul (Lilium spp.) ingrijirea si inmultirea plantelor regale. Chiar daca despre trandafir se spune ca este rege printre flori, nici crinul nu se lasa mai prejos. Crinul este o floare cu bulbi exceptionala datorita florilor si frunzelor sale bogate. Cu florile sale maiestuoase, crinul a trezit mereu admiratia si uimirea, fiind rand pe rand o floare asociata cu zeitele grecesti, cu Fecioara Maria sau cu regalitatea franceza. Chiar daca este o floare foarte apreciata in gradini, bogatia culorilor sale o ajuta sa fie cea mai potrivita si pentru cele mai frumoase buchete sau compozitii florale.
Crinul este o planta care apartine familiei Liliaceelor si genului Lilium care numara peste o suta de varietati diferite.

Crinul este prezent in stare naturala in toate cele patru colturi ale lumii- in Europa, Asia, India sau Statele Unite. Se poate regasi mai ales in zonele forestiere si de munte. Daca mergem pe urmele sale, vom regasi crinul tocmai la egipteni si la asirieni unde floarea poseda deja un caracter foarte sacru. Romanii iubeau parfumul sau puternic si suav si considerau crinul o floare la fel de nobila ca si trandafirul. La geci, crinul era asociat cu zeita Hera, simbolul maternitatii.

Crinul a fost folosit pe post de emblema regala dar este o floare care atrage prin frumusetea sa, fiind o planta decorativa si ornamentala ideala pentru gradina dar si pentru balcon.
Florile sale parfumate dau cele mai suave si delicate parfumuri, creme sau ape de toaleta. Uleiul de crin poate trata infectiile. Crinul se mai poate folosi sub forma de infuzii sau tincturi pentru a se trata cu el arsuri si tot felul de probleme ale pielii. Crinul (Genul Lilium) reuneste circa 100 specii cu bulbi solzosi, originare din Europa si Asia. Dintre acestea, sunt intalnite mai frecvent in parcuri si gradini speciile.

Crinul regal (Lilium regale). Bulbii sunt mari, piriformi, colorati in purpuriu iar tulpina florala atinge inaltimea de 50–100 cm. Frunzele sunt lineare, colorate in verde inchis. Florile sunt mari, cu corola alungita si diviziunile rasfrante in afara, dispuse cate 3–5 in raceme terminale, in pozitie aproape perpendiculara pe aceasta. Sunt parfumate discret si colorate in alb cu striuri violacei dispuse ca o banda de-a lungul fiecarei tepale si infloresc in iunie.

Lilium regale
Lilium regale

Crinul tigrat (Lilium tigrinum). Bulbii sunt mari, cu solzi carnosi, colorati in alb–cenusiu. Tulpina florala, colorata in verde–brun, are inaltimea variabila, intre 80 si 150 cm, fiind garnisita cu frunze lanceolate, verzi–cenusii; la subsoara frunzelor se formeaza 1–2 bulbili mici, brun–verzui, luciosi. Acestia pot fi folositi la inmultirea vegetativa, la fel ca si bulbii subterani. Florile sunt rosii–portocalii, cu tepalele rasfrante in afara, striate cu rosu–purpuriu si staminele foarte lungi. Sunt dispuse cate 15–25 in raceme terminale, in pozitie pendenta si infloresc in iulie–august.

Crinul tigrat (Lilium tigrinum)
Crinul tigrat (Lilium tigrinum)

 Crinul portocaliu ( Lilium bulbiferum). Tulpina florala, inalta de 1,0–1,3 m este garnisita cu frunze lineare, sesile, dispuse in verticil la subsoara carora se formeaza bulbili negriciosi, luciosi. Florile, rosii–portocalii si lipsite de parfum, sunt grupate cate 8–12 intr-un racem umbeliform situat in varful tulpinii florale si infloresc in mai – iunie.

Crinul portocaliu ( Lilium bulbiferum)
Crinul portocaliu ( Lilium bulbiferum)

Crinul auriu (Lilium auratum). Bulbul matern este sferic, usor turtit, brun–galbui. Tulpinile florale au inaltimea variabila, intre 80 si 160 cm, fiind garnisita cu frunze scurt petiolate, lanceolate si ascutite. Florile sunt mari, cu diametrul de pana la 20 cm, foarte parfumate, albe cu benzi longitudinale galben–aurii si striuri rosii sau aurii. Sunt dispuse aproape perpendicular pe tulpina florala, grupate cate 20–30 in raceme terminale si infloresc in iulie – august.

Crinul auriu (Lilium auratum)
Crinul auriu (Lilium auratum)

Crinul, inmultirea si cultura

Crinii se inmultesc prin separarea bulbilor subterani, odata la 3–4 ani, vara in august si toamna, in septembrie la celelalte specii. La scoaterea bulbilor se va avea grija sa nu se desprinda solzii si sa se pastreze radacinile intacte. Replantarea bulbilor se face imediat sau, daca situatia impune, dupa 2–3 saptamani de pastrare in depozite. Imbaierea bulbilor inainte de plantare in solutii de insecto–fungicide timp de o ora, urmata de zvantarea acestora asigura o mai buna protectie a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor.

Solul destinat plantarii crinilor se pregateste prin lucrarile specifice culturilor perene efectuate in camp. La fertilizarea de baza se vor aplica 60–80 kg/mp superfosfat + 30–40 g/mp sulfat de potasiu + 5–6 kg/mp mranita foarte bine descompusa. In momentul plantarii solul trebuie sa fie reavan. Distantele de plantare variaza intre 20 si 40 cm in functie de vigoarea speciei si marimea bulbilor iar adancimea de plantare intre 15 si 20 cm, in functie de aceleasi elemente. Bulbilii se planteaza mai intai in pepiniere unde se cresc timp de 2–4 ani, pana ajung la dimensiunea de bulbi floriferi.

In afara de bulbii subterani, la unele specii mai pot fi folositi pentru inmultire si bulbilii aerieni. Acestia se planteaza in pepiniera, la inceputul toamnei si dupa 2–4 ani de cultura ating stadiul de bulbi floriferi.

Pentru producerea materialului saditor se mai poate apela si la inmultirea prin butasi de solzi, primavara in aprilie – mai.

Ingrijire, fertilizare, boli si daunatori

1.Ingrijirea Crinului se face prin lucrarile de udat, afanarea solului, distrugerea buruienilor, fertilizarea faziala, combaterea bolilor.
2. Udatul se face astfel incat pana la inflorire solul sa fie permanent reavan. Afanarea solului si distrugerea buruienilor se fac prin prasile, ori de cate ori este nevoie.
3. Mulcirea solului cu diferite materiale organice (mranita, paie, rumegus semidescompus) reduce mult frecventa prasilelor si are efecte foarte favorabile asupra cresterii si infloririi plantelor.
4. Fertilizarea faziala se face in 3–4 etape cu uree si nitrat de potasiu, aplicate sub forma de solutie cu concentratia de 0,2 %.
5. Boli intalnite: Putregaiul cenusiu produs de ciuperci ale genului Botrytis,  Fusarioza produsa de ciuperca Fusarium oxysporum lilii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*