Cultura Mararului (Anethum graveolens) in camp si in solarii

Cultura Mararului (Anethum graveolens)  reprezinta o importanta deosebita in alimentatia omului datorita continutului bogat in vitamine, saruri minerale si uleiuri cterice. Mararul se cultiva pentru frunzele si tulpinile sale. Mararul este originar din sudul Europei si Asia de Sud-Est. A fost cunoscut si cultivat inca din antichitate de catre egipteni, greci si romani. In Grecia antica mararul se cultiva si pentru infrumusetarea buchetelor de flori. Egiptcnii il cultivau atat ca planta legumicola cat si ca planta medicinala. In prezent estc cultivat pe tot globul. La noi in tara se cultiva in toate judetele, dar pe suprafete mici, mai mult in culturi asociate. Este foarte des folosit pentru condimentarea mancarurilor si salatelor.

Descriere

1.Denumire populara: Marar.
2. Denumire stiintifica: Anethum graveolens.
3. Familia: Umbelliferae (Apiaceae ).
4. Denumiri in alte limbi straine: engleza – dill, common dill ; franceza – aneth.
5. Planta anuala cu o perioada scurta de vegetatie (25-30 zile pana la recoltarea frunzelor si circa 90 zile pana la maturarea semintelor ).
6. Radacina pivotanta, slab ramificata, albicioasa; masa principala a sistemului radicular se gaseste in stratul arabil de la suprafata solului.
7. Tulpina este erecta, inalta de 130 cm, cilindrica, fin striata, cu dungi inguste albe, altemand cu dungi verzi, fistuloasa, ramificata in partea supe- rioara si cu ramuri mici in partea inferioara.
8. Frunzele sunt relativ mici, de 3-4 ori penat sectate, celc inferioare petiolate, cele superioare sesile. Laciniile segmentelor foliare sunt linear filiforme, pana la aproape subulate, alungite si terminate cu un mucron scurt.
9. Florile sunt mici, pentamere, hermafrodite, actinomorfe, de culoare galbena, cu pediceli glabri si netezi, grupate in inflorescente (umbele com- puse) mari (pana la 16 cm in diametru), cu 30 pana la 50 ramificatii. Invo- lucrul si involucelele lipsesc. Este o planta alogama la care polenizarea cste facuta de catre insecte
10. Fructele (pseudoachene) sunt turtite dorso-ventral, alungite, ovoidale sau lat elipsoidale, lungi de 2,5-5 mm si late de 1,5-3,5 mm, de culoare galbe- na-brunie: prezinta canale secretoare; au coastele principale evidente, al- burii, cele laterale mult latite, alcatuind o bordura marginala in planul fetei ventrale. Fructele se desfac usor de pe carpoforul bifidat pana la baza, intr-un gram intra 800-1000 fructe, care, impropriu, sunt denumite seminte

Ingrijire

1.Caldura: Mararul este o planta foarte rezistenta la frig, semintele germineaza la peste 3 grade, temperatura optima pentru dezvoltare este 16 – 19 grade in gradina.
2. Lumina: este putin pretentioasa la lumina dar si foarte importanta, lumina insuficienta duce la obtinerea de plante mai putin aromate.
3. Umiditatea:nu suporta excesul de umiditate.
4. Sol: foarte putin pretentioasa fata de sol, se dezvolta in orice tip de sol.
5. Mararul se cultiva in cultura sociata sau cultura pura. Cand este cultivat in cultura trebuiesc alese terenuri  usoare, plame sau usor inclinate, nivelate cat mai bine, lipsite de buruieni, pH indicat de 6 -7. Culturi premergatoare: cereale paioase sau culturi de leguminoase.

Pregatirea terenului

1. Se discuieste pentru desfiintarea culturilor anterioase, se afaneaza solul.
2. Se fertilizeaza cu fosfor ( din superfosfat ) 40 – 60 kg / he, potasiu ( sare de potasiu ) 30 – 50 kg / ha.
3. Se ara la o adancime de 28 – 30 cm.
4. Daca se seamana toamna ( sau in ferestrele iernii ), aratura se grapeaza, se marunteste si s executa modelarea in straturi inalte.
5. Daca se seamana primavara, aratura se lasa negrapata, primavara se executa mobilizarea solului cu combinatorul ( 8 – 10 cm adancime ), dupa se executa modelarea acestuia.

Infiintarea culturii

1.Semanatul se poate face : toamne tarziu ( noiembrie ), primavara devreme sau chiar in timpul verii esalonat pana la 15 iulie.
2. Distante: cate 4 randuri pe strat inaltat, 28 cm intre randuri, 2 – 3 cm pe rand, densitate de plante 800 – 1000 mii/ plante la hectar.
3. Adancime: semanatul semintelor de face la 1 – 2 cm.
4. Cantitate de samanta la hectar : 6 kg / ha si poate ajunge pana la 10 kg / ha.

Lucrari de ingrijire

1.Erbicidarea : se executa postemergent, plantele au 5 – 6 cm inaltime,
2. Fertilizare: azot 34 kg / ha
3. Recoltarea frunzelor: se executa cand plantele au 10 – 15 cmin inaltime
4. Recoltarea tulpinilor: dupa 10 12 saptamani de la semanat, cand incep sa infloreasca.
5. Productie estimata: 6- 7 tone la ha de frunze verzi si 12 – 15 tone la ha de tulpini in faza de inflorire.
6. Pastrarea: in stare proaspata la 0 – 1 grade si o umiditate de 95 % ( poate tine aproape o saptamana ); in stare uscata se poate tine un timp foarte indelungat.

Boli si daunatori la cultura mararului

1 Fainarea morcovului sau a umbeliferelor (Erysiphe umbelliferarum).
2. Plosnita vargata a umbeliferelor (Graphosoma lineatum).
3. Fluturele coada de randunica (Papilio machaon).

Cultura mararului in spatii protejate

1.Se practica in culturi asociate cu: ridichi de luna, salata, spanac.
2. Semanatul se face direct in pamant.
3. Cantitatea de samanta: 2 – 4 grame pentru 1 metru suprafata.
4. Perioada de semanat se face esalonat din decembrie pana in aprilie, intervale de cate 2 saptamani.
5. Temperatura :10 – 18 grade Celsius.
6. Umiditatea aerului: 70 % maxim.
7. Recoltarea se face cand frunzele au 10 – 15 cm inaltime.
8. Productie estimata: 0.5 – 2 tone / ha.

 Cultura mararului este una dintre cele mai populare culturi din randul culturilor de plante aromatice. Mararul este foarte des folosit in bucataria romaneasca si internationala. Mararul este folosit la mancaruri, salate dar si pe post pe planta medicinala pentru boli ale inimii, dureri menstruale, insomnie, balonari, etc.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply