Originea geografică a margaretelor, numite neconvențional și „stelele pământului” o constituie continentul african, cu trecerea timpului acestea adaptându-se bine și la clima continentală din Europa. La ora actuală, margaretele se pot întâlni pe toate continentele.
Despre aceste flori gingașe nu-i nevoie de spus foarte multe. Sunt plante perene cu tulpina ierboasă, înaltă, cu flori ale căror petale sunt așezate pe un singur rând și cu singură floare, în vârf. Deși nu emană un parfum tocmai apreciabil, margaretele sunt vizitate de albine și de fluturi. Frunzele de culoare verde intens pun în valoare și mai mult floarea elegantă, albă, cu ochiul galben viu, cu care contrastează frumos.
Florile de margarete sunt foarte apreciate. În sezonul de înflorire se evidențiază frumos prin modul în care colorează încăperile florăriilor, iar faptul că sunt accesibile, le transformă în flori favorite pentru diverse buchete, coșuri etc. Sunt căutate și de asemenea și pentru amenajarea spațiilor în grădini, .
Aparent foarte rezistente, margaretele sunt plante delicate și au nevoie de suficient soare pentru a se dezvolta și pentru a înflori. Locul ideal pentru ele este o grădină însorită și sunt printre puținele flori care rezistă timp îndelungat la secetă și temperaturi caniculare.
Cum le poți înmulți
Dacă iubești margaretele și ai vrea să-ți plantezi și tu câteva fire sau intenționezi să-ți extinzi actuala plantație din curte, află că aceste minunate flori se înmulțesc ușor și e necesar să cunoști doar câteva momente esențiale ce ține de acest proces.
În primul rând, ai grijă să nu le plantezi niciodată la umbră, pentru că vor crește înalte și firave și nu vor face flori. Sunt plante perene pe care le poți avea mai mulți ani, dacă știi să le îngrijești corect și dacă le ajuți să treacă peste gerul iernii. Așa că nu uita să procuri garnituri de etanșare pentru timpul friguros.
Margaretele de grădină se pot înmulți prin semințe, butași sau prin divizarea tufei. O dată la 4-5 ani, este bine ca tufa să fie divizată pentru a o întineri, chiar dacă nu ai ca scop să o răspândești prin grădină. În acest caz, poți oferi vecinilor sau prietenilor câteva tufe sau fire de margarete, pentru plantare.
Margareta se plantează în grădină primăvara, când pericolul de îngheț a trecut, iar temperatura aerului ajunge în jurul valorii de 14-16 grade Celsius. Le poți semăna într-o zonă nisipoasă sau chiar cu sol sărac, pietros, pentru că margareta nu crește decât în solul care nu reține apă.
Câteva sfaturi pentru îngrijirea margaretelor
Plantele au nevoie de un sol foarte bine drenat. Floarea se udă din abundență numai când este secetă; în rest, margareta suportă bine uscăciunea și chiar este indicată o atitudine mai rezervată față de irigarea ei. De reținut că ar putea avea nevoie de nutrienți, așa că, în grădină va trebui probabil fertilizată mai ales în perioada când se formează bobocii, ideal fiind un fertilizant bogat în potasiu și fosfor.
Totodată, trebuie de reținut că în sezonul rece, margaretele trebuie ferite de îngheț. Tufa se taie la câțiva centimetri de la sol și se acoperă cu pământ amestecat cu nisip, apoi se protejează fie cu borcane, fie cu scoarță de copac și folie de plastic.