Fertilizarea gazonului primavara, vara si toamna

Atunci cand vrei ca gazonul tau sa aiba cel mai frumos aspect si ii redai « viata », ai un singur lucru de facut- sa il feritilizezi in mod regulat. Iar daca gazonul este de cea mai inalta calitate, fertilizarea gazonului facuta corect te va ajuta sa il mentii in cea mai buna stare de sanatate, pentru ca acesta sa fie cel mai frumos, cel mai viguros si cel mai des pentru o gradina de vis. Poti folosi in acest caz un ingrasamant natural, provenit din compost sau un ingrasamant special creat pentru gazon. Te intrebi insa de ce ar trebui sa fertilizezi gazonul? Pentru ca gazonul este o « fiinta vie » si necesita din acest motiv sa fie hranita in mod corespunzator. Dar atunci cand gazonul este asezat pe un sol ideal, acesta dispune de suficiente elemente minerale necesare dezvoltarii sale. Dar atunci cand solul nu este adaptat, o fertilzare a gazonului facuta corect, este cea care ii va permite sa profite de diverse elemente nutritive care sunt necesare cresterii sale si culorii de un verde minunat.

Fertilizarea gazonului in functie de anotimp

Iar intretinerea anuala a gazonului trebuie sa treaca prin mai multe faze- eliminarea muschiului sau buruienilor, udare, tundere si fertilizare in anumite momente. Care este cea mai buna alegere insa atunci cand vine vorba despre fertilizarea gazonului ? Sa folosesti minerale sub forma de ingrasamant. Dar atunci cand vrei sa faci o fertilizare « ca la carte », cel mai bine ar fi sa folosesti produse specializate, care nu afecteaza mediul si care sa dea cele mai bune rezultate. De asemenea, ingrasamantul, ar trebui sa fie raspandit cat mai precis si in cantitate adaptata. O cantitate mult prea mica va duce la aparitia de buruieni sau de muschi si va incuraja aparitia anumitor boli sau daunatori. Doar o cantitate optima de ingrasamant duce la succes. De retinut ca gazonul se fertilizeaza de aproximativ 3 ori pe an: primavara (martie – aprilie), vara (iunie – august) si toamna (septembrie – octombrie)

Primavara (martie – aprilie)

O aplicare de ingrasamant primavara va avea efectul de sporire a cresterii. Fertilizarea de la mijlocul primaverii va asigura atat cresterea cat si indesirea ierbii.  In legatura cu tipurile de ingrasaminte aflate pe piata, va puteti uita dupa inscriptionarea N-P-K de pe pachet. Veti afla astfel procentele micronutrientilor pe care ingrasamantul ii contine. Daca inainte ati facut un test al solului, alegerea ar trebui sa fie una usoara. Nu uita ca azotul este cel mai important pentru un gazon sanatos, viguros si aspectuos, dar ca acesta mai are nevoie si de fosfor sau de potasiu. Daca vrei sa faci o fertilizare de primavara, atunci ar trebui sa privilegezi un ingrasamant bogat in azot.

Vara (iunie – august)

Nu vom fertiliza mult in perioada verii si nici nu vom folosi ingrasaminte cu actiune rapida la sfarsitul primaverii.  In plus, ingrasamantul pentru gazon, ar trebui sa fie raspandit in mod regulat. Daca repartizarea ingrasamanului se va face neregulat, in acest caz, vor aparea pete galbene in gazon. Nu uitati insa ca irigarea in exces reduce cantitatea din azot din pamant.

Toamna ( septembrie – octombrie)

Cea mai eficienta fertilizare ramane cea facuta toamna. De ce ? Pentru ca gazonul isi va face un stoc de hidrati de carbon. Astfel, se va mentine mai bine in perioada de iarna si va rasari abundent primavara. Iar fertilizarea corecta a gazonului ar trebui sa se faca in lunile martie si septembrie, atunci cand acesta se afla in perioada activa de crestere. Daca vrei sa faci o fertilizare de toamna, atunci ar trebui sa aplici un ingrasamant bogat in potasiu. Ai grija ca nivelul de fosfor sa nu fie prea ridicat, deoarece gazonul poate deveni din cauza lui mai fragil.

Aplicatoare sau dispozitive recomandate pentru fertilizarea gazonului

Trebuie sa tii cont insa si de perioadele in care te afli atunci cand vrei sa aplici ingrasamantul. Cel mai bine ar fi sa fertilizezi si dupa scarificarea si aerarea gazonului. In acest fel, agentii activi, vor penetra mai usor in pamant,. Nu uita nici sa uzi gazonul pentru ca fertilizarea sa fie facuta cat mai corect. Si ca nu ar trebui sa privesti in mod superficial aceasta operatiune.

Aplicator ingrasamant Handy Green II

Aplicator ingrasamant Handy Green II, recomandat pentru fertilizarea gazonului

Aplicator ingrasamant Handy Green II

Vezi detalii si pret

 

Dispozitiv imprastiat seminte si ingrasamant

Dispozitiv imprastiat seminte si ingrasamant

Vezi detalii si pret

 

Masina de imprastiat ingrasamant / seminte HECHT 229

Masina de imprastiat ingrasamant / seminte HECHT 229

Vezi detalii si pret

 

Aplicator seminte si ingrasaminte Edge Guard Deluxe

Aplicator seminte si ingrasaminte Edge Guard Deluxe, perfect pentru fertilizarea gazonului

Vezi detalii si pret

Ingrasaminte recomandate pentru gazon

Landscaper Pro Everris Full Season 15 kg

Landscaper Pro Everris Full Season 15 kg

Landscaper Pro Everris Full Season 15 kg

Vezi detalii si pret

Un ingrasamant mineral foarte util pentru fertilizarea gazonului care economiseste timp fiind aplicat o singura data pe an si care furnizeaza nutrienti pe intreaga perioada de vegetatie. Caracteristici: longevitate 8 – 9 luni ; o crestere uniforma si un sistem radicular bine dezvoltat; confera rezistenta sporita la boli si buruieni ; doza: 60 – 70 g/m2; ambalaj: saci 15 kg; suprafata acoperita 220 mp – 15 kg; a se aplica peste frunzele uscate. Stropirea dupa aplicare ajuta la dispersie si ofera un efect initial mai rapid. A se evita aplicarea in conditii de seceta sau inghet.

Lanscaper ICL Pro Everris Maintenance 15kg

Lanscaper ICL Pro Everris Maintenance 15kg

Lanscaper ICL Pro Everris Maintenance 15kg

Vezi detalii si pret

Cel mai des utilizat ingrasamant pentru fertilizarea gazonului cu eliberare controlata pentru utilizare generala si intretinere, ce poate fi utilizat in toate programele de fertilizare.
Caracteristici: longevitate 2 – 3 luni; un efect vizual rapid, ofera vigoare plantei pe termen lung; doza: 30 g/m2; ambalaj: saci 15 kg; procentaj NPK (azot/fosfor/potasiu) : 25 | 05 | 12.
Compozitie: 1,1% azot amoniacal; 22.9% azot ureic; 5% Anihidrina fosforica; 2.2% – P2O5 – solubil in nitrat de amoniu neutrus si in apa; 10.0% K -solubil in apa

Suprafata acoperita : aproximativ 420 metri patrati. Stropirea dupa aplicare ajuta la dispersie si ofera un efect initial mai rapid. A se evita aplicarea in conditii de seceta sau inghet.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score