Floarea de hartie (Bougainvillea): descriere, ingrijire, inmultire

fermier.ro%20

Floarea de hartie (Genul Bougainvillea) cuprinde circa 16 specii originare din America de Sud. Dintre acestea, cea mai frecvent intalnita este specia Bougainvillea glabra Chois. – bughenvilea, floarea de hartie.

Descriere: Floarea de hartie (Genul Bougainvillea)

1. Denumire stiintifica: Bougainvillea.
2. Familia: Nyctaginaceae.
3. Floarea de hartie (Bougainvillea) creste ca un arbust sau liana, cu lastarii lungi, garnisiti cu spini.
4.  Frunzele sunt oval–eliptice, colorate in verde intens.
5. Florile sunt mici, alb–crem, putin insemnate decorativ, inconjurate insa de un involucru alcatuit
din bractei persistente o lunga perioada din sezonul cald, foarte frumos colorate (rosu, roz, lila, oranj).
6. Se poate dirija atat ca liana, cand se lasa sa creasca liber, cat si ca arbust cu coroana, cand cresterea este dirijata prin taieri.

Ingrijire

1.Este o planta care are nevoie de multa lumina, atat in sezonul cald cat si in cel rece.
2. Vara plantele au nevoie de multa caldura, suportand chiar soarele direct; iarna plantele se mentin intr-un loc mai racoros (10–15Cº). Vara se uda din abundenta, iarna foarte putin.
3. Solicita substraturi usoare, cu pH slab acid.
4. Primavara devreme se fac primele taieri prin care se scurteaza ramurile si se corecteza forma plantei, in raport cu tipul de conducere dorit – liana sau arbust.
5. Dupa taieri plantele se transplanteaza in amestec de pamant proaspat, anual cele mici si odata la 2–3 ani cele mari; pentru acestea din urma, intre transplantari, se inlocuieste in fiecare primavara pamantul de la suprafata pe o adancime de 3–10 cm, in functie de marimea vasului.
6. A doua serie de taieri se face dupa inflorire cand lastarii care au inflorit se scurteaza la 2–3 noduri pentru a stimula un nou val de inflorire.
7. Fertilizarile faziale se fac pe tot parcursul sezonului cald, la interval de 2 saptamani, aplicand ingrasaminte minerale complexe sub forma de solutie cu concentratia de 0,1 %.

Inmultire

1. Se inmulteste prin butasi de varf sau fragmente de lastari semilemnificati, primavara sau la sfarsitul verii; folosirea stimulentilor de inradacinare, asigura o inradacinare mai buna si mai rapida a butasilor.
2. Temperatura optima de inradacinare a butasilor este de 20–22 ºC iar umiditatea relativa a aerului de 80–85 %.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply