Cuprins
Ideea creării grădinilor în inima marilor oraşe nu este una nouă, conceptul a apărut în anii ‘70 în New York, de atunci a evoluat, s-a transformat şi a fost personalizat în funcţie de particularităţile regiunii în care a fost implementat. Francezii sunt cei care au adus grădinăritul urban la un alt nivel şi l-au ridicat la statutul de activitate comunitară, făcând din acesta un mijloc de a reda frumuseţea terenurilor abandonate.
Activitatea de a metamorfoza orice sol în buchete de flori sau surse de verdeaţă şi hrană este şi una educativă, care oferă bucurie şi permite implicarea tuturor membrilor din familie sau din comunitate, de aceea a captat şi atenţia românilor copleşiţi de betoanele crescute în marile oraşe. Prin organizarea riguroasă şi multă pasiune, balcoanele, terasele, acoperişurile blocurilor şi chiar spaţiile industriale pot deveni adevărate oaze de relaxare.
Iată 5 modele care impresionează prin aspectul estetic ce pot fi implementate cu uşurinţă în orice oraș din țară.
1. Grădini urbane din zone industriale – Chicago
Ecologiştii din Chicago au reuşit să transforme un centru de reciclare într-un proiect inedit. Suprafaţa părăsită, acoperită iniţial cu cioburi provenite de la geamurile stricate şi recipiente de reciclare lăsate de izbelişte a devenit, în urma lucrărilor iniţiate, o grădină urbană unde se cultivă dovleci, roşii, ardei, castraveţi, rozmarin, pătrunjel şi alte plante aromatice. Ulterior grădina a fost dotată cu solarii fapt ce a permis locuitorilor din zonă să se bucure de legume proaspete şi în sezonul rece.
Pentru cultivarea plantelor au fost realizate jardiniere verticale, în componenţa cărora au fost folosite, în cea mai mare parte, piese reciclate. Odată transformat, locul a fost utilizat şi pentru întâlniri între membrii comunităţii, festivaluri de arte, de muzică şi alte tipuri de demonstraţii artistice.
2. Skip Garden – grădina urbană dedicată comunităţii din King’s Cross
Iniţiată în urma unui program ce a luat naştere datorită organizaţiei Global Generation în 2015 a devenit principalul punct de întâlnire şi socializare pentru tinerii, copii şi adulţii din regiune. În acest proiect s-au implicat studenţi, furnizori dar şi locuitori, fapt ce a oferit un prilej de comunicare aparte. Ca şi în cazul grădinii din Chicago, Skip Garden a fost realizată din materiale reciclate, prietenoase pentru mediul înconjurător.
Această grădină urbană este un model durabil și cu efecte pozitive asupra mediului, care oferă locuitorilor posibilitatea de a colabora, de a socializa şi de a beneficia de roadele cultivate.
3. Grădina Prințeselor – oază de relaxare din centrul Berlinului
Grădina Prinţeselor este considerată una din cele mai frumoase grădini urbane comunitare din lume. Pe cei 1000 de metrii pătraţi sunt cultivate diferite soiuri de legume şi plante aromatice, în lăzi din plastic amplasate în straturi verticale. Spaţiul de relaxare este format dintr-o terasă umbrită de copaci, cu terarii şi accesorii ce îmbie la recreere.
Grădina este dotată şi cu un spaţiu special de producere a compostului şi creştere a răsadurilor, deci acest proiect este unul durabil, prietenos cu oamenii şi natura.
4. Grădina Urbană Comunitară – oază de relaxare din Bucureşti
Un proiect ce doreşte să aducă mai aproape agricultura ecologică practicată de bunici şi să îi unească pe cei ce doresc să se implice în activităţi recreative. Situată pe acoperişul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, o clădire cu aspect modern dominată de sticlă şi fier, aduce un aer proaspăt întregii zone. Voluntarii implicați în acest proiect au reuşit să fie foarte creativi şi, pe lângă plantele aromatice şi legumele cultivate, au adăugat specii pomicole autohtone, oferind astfel autenticitate şi originalitate grădinii.
5. Grădinile de pe acoperiş
Dacă modele menţionate anterior sunt realizate la scară largă cu un număr mare de voluntari, următorul este uşor de creat de comunităţile mici, şi ajută la transformarea teraselor şi acoperişurilor blocurilor în oaze de relaxare şi surse de verdeaţă. Ghivecele multicolore, jardinierele suspendate sau cele realizate cu materiale ecologice, pot oferi un suflu vibrant spaţiilor lipsite de viaţă. Completate cu scaune şi mese confortabile pot deveni locuri pentru socializare, pentru petrecere a timpului liber şi pentru desfăşurarea unor activităţi recreative. Plantele aromatice cultivate, legumele şi pomii decorativi pot face „betoanele” mai prietenoase.