Cuprins
La interior sau la exterior, iedera este o planta cataratoare, vesnic verde care te va suprinde mereu cu latura sa estetica. Este cea care va inveseli o gradina, un perete, un balcon sau un interior, chiar si iarna. Ei bine, da, iedera este o planta somptuoasa, care poate sa puna cel mai bine in valoare o fatada, o casa, arborii mai vechi sau chiar solul.
Iedera pe numele sau stiintific, Hedera Helix, este o planta originara din Europa Centrala, Occidentala si de Sud. Din familia Araliaceae, iedera atrage insectele polenizatoare in gradina.
Si contrar ideilor preconcepute, iedera nu distruge suprafetele pe care se « agata », chiar daca poate lasa urme pe pereti sau fundatii. Datorita densitatii sale si a dispunerii sale, poate proteja peretii de ploaie, ii izoleaza mai bine si ii tine departe de efecul coroziv al poluarii urbane.
Iedera (Hedera helix) – Descrierea si morfologia plantei
- Denumire populara : Iedera.
- Denumire stiintifica : Hedera Helix.
- Familia plantei : Araliaceae.
- Clasificarea : planata perena.
- Originea plantei : este o planta originara din Europa Centrala, Occidentala si de Sud.
- Tulpina : tulpina lemnoasa, cataratoare.
- Frunzele: sunt de culoare verde – inchis, sub forma de inima, pentagon, rotunde.
- Florile : de culoare galben – verzui si apar toamna in anumite conditii.
Ingrijire
Iedera (Hedera Helix) este o planta cataratoare cu frunze persistente, cu un aspect rustic minunat si cu o vigoare exceptionala. In gradina este cea care creste foarte repede dar este si cea care se va adapta foarte repede si intr-un ghiveci la interior.
Frunzele sale, fie ele in forma de inima, rotunde, in forma de pentagon sau dantelate, chiar si ascutite nu au doar un simplu rol decorativ. Sunt foarte utile pentru a trata infectiile si inflamatiile cailor respiratorii.
- Pamantul : prefera solurile calcaroase, reavene, rezista foarte bine in orice fel de sol.
- Temperatura : este o planta care rezista si iarna la ger, anumite varietati isi pastreaza si frunzele verzi pe timpul iernii.
- Udarea : este o planta rezistenta la seceta dar care se dezvolta foarte bine cand are o umiditate optima.
- Lumina : suporta foarte usor atat locurile cu lumina cat si cele umbrite.
- Pastrarea : este o planta rezistenta din toate punctele de vedere, rezista iarna la ger si vara la seceta.
- Taierea : taierile se pot face pentru intretinere la inceputul primaverii.
- Inmultirea : se poate efectua prin butasi (vara si primavara) dar si prin marcotaj.
Fertilizare, boli si daunatori
Fertilizarea este indicata sa se faca cu un ingrasamant care sa fie bogat in egala masura cu Azot, Potasiu si Fosfor dar si cu minerale.
Daunatorii intalniti la Iedera sunt : capuse (daunatoare omului), purici (daunatori omului), paduchele testos (daunator plantei), paianjeni (daunatori plantei).