Insecticide sistemice SAU insecticide de contact ?

Insecticide sistemice SAU insecticide de contact ? Este o intrebare foarte des pusa de catre gradinarii care se afla la inceput de drum. O diferenta destul de mare pentru un profesionist dar pentru un novice in ale gradinaritului nu inseamna mare lucru. De multe ori, cand achizitionam un produs, se creeaza confuzie, si lucru asta poate fi foarte daunator pentru mica cultura agricola dar si pentru sanatatea personala. Mai jos o sa va relatez cateva excemple si cateva explicatii care vor fi foarte folositoare in alegerea unor insecticide sistemice sau a unor insecticide de contact.

Insecticide sistemice SAU insecticide de contact

Insecticide sistemice SAU insecticide de contact

Ce sunt insecticidele

Insecticidele sunt substante chimice, sintetice sau naturale care ucid insectele daunatoare din culturile agricole, din casele oamenilor dar si din fermele zootehnice (insectele care transmit boli si pot fi foarte daunatoare pentru animale).
Insecticidele sunt clasificate in doua gupe: insecticide sistemice, care au o activitate reziduala pe termen lung, omoara toti daunatorii care inteapa, rod sau incearca sa suga sucul celular; insecticide de contact, nu au activitate reziduala si la prima ploaie sau curatare a suprafetei nu mai au efectul dorit.
Se stie ca insecticidele sunt un factor major care a ajutat la cresterea productivitatii agricole in secolul XX. Aproape toate au potentialul de a modifica semnificativ  ecosistemele, foarte multe sunt toxice pentru oameni si animale.
Modul de actiune este un foarte important pentru ca descrie modul prin care un pesticid ucide sau inactiveaza un daunator. Modul de actiune al insecticidului este foarte important si pentru a intelege daca un insecticid va fi toxic pentru speciile care nu au legatura, cum sunt pestii, pasarile, mamiferele.

Un Insecticid poate fi  repelent  (insectele simt substanta si se feresc cat mai mult de zona respectiva) sau non-repelent. Insectele sociale, cum ar fi furnicile, nu pot detecta non-repelenti si umbla sau se taras prin ele. Pe masura ce se intorc in cuib, iau insecticidele cu ele si il transfera si celor din cuib (alte furnici, pui, regina). In timp sunt eliminate toate furnicile din cuib, inclusiv regina. Este o metoda lenta decat altele, dar, in mare masura, eradica complet toata colonia de furnici.

Insecticide sistemice: puncte tari vs puncte slabe

Puncte tari

  • Insecticidele din aceasta categorie nu se limiteaza doar la suprafata plantei cand vinde vorba de protectie impotriva daunatorilor.
  • Penetreaza tesutul plantei si ofera o protectie de lunga durata.
  • Omoara toti daunatorii care inteapa, rod sau incearca sa suga sucul celular al plantei atacate.
  • Protectia impotriva daunatorilor este asigurata indiferent de conditiile meteo
  • Necesarul de stripiri este mai redus datorita efectului de lunga durata.
  • Pesticidele sistemice pot fi mutate (trans-localizate) de la locul de aplicare la un alt loc din planta unde pastreaza o protecție reziduala mai lunga impotriva insectelor daunatoare.

Puncte slabe

  • Penetreaza tesutul plantei lucru care ridica semne de intrebare cand vine vorba de sanatatea umana.
  • Insecticidele sistemice formulate cu o anumita substanta activa nu pot fi folosite de cat de 2 – 3 ori intr-un sezon. In cas constrar se poate creea fenomenul de rezistenta la pesticide al daunatorilor, tratamentul cu respectivul produs putand deveni inlutil in viitor.

Insecticide de contact: punte tari vs puncte slabe

Puncte tari

  • Insecticidele de contact sunt eficiente in majoritatea atacurilor de daunatori, cu exceptia daunatorilor care, prin modul lor de actiune, sunt protejati de contactul cu substanta chimica ( ex: minatorii ).
  • Substanta chimica nu patrunde in tesutul plantei.
  • In conditii meteo optime, asigura o protectie foarte buna impotriva daunatorilor (insectelor).

Puncte slabe

  • Dupa ploaie, protectia oferita de un insecticid de contact dispare sau se reduce drastic.
  • In anii ploiosi, eficineta tratamentelor efectuate este foarte mult redusa si trebuie efectuate dupa fiecare ploaie.

De retinut. Amestecarea sau combinarea ambelor tipuri, sistemic si de contact, poate avea un efect foarte bun in protectia si inlaturarea insectelor daunatoare din gradina sau livada.

Cele mai populare insecticide sistemice

  1. ACTARA 25 WG (vezi detalii si pret): patrunde rapid in planta si apoi este transportat ascendent  prin sistemul vascular, protejand intreaga planta, precum si noile cresteri.
  2. CALYPSO 480 SC (vezi detalii si pret):  o eficacitate foarte buna si un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei.
  3. CORAGEN (vezi detalii si pret): actiune sistemica locala si translaminara, determina paralizia muschilor, controlul defectuos al miscarilor, letargie generala si, în final, moartea daunatorului.
  4. MOSPILAN 20 SP (vezi detalii si pret): actiune sistemica rapida, afectand sistemul nervos al insectelor care paralizeaza si mor. Actioneaza prin contact si ingestie asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (ou-larva-adult).
  5. BISCAYA 240 OD:  eficacitate ridicata si un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei.
  6. NUPRID AL 200: Insecticid sistemic pentru combaterea daunatorilor din culturile de tomate si castraveti din sere si solarii.

Cele mai populare insecticide de contact

  1. FASTER 10 CE (vezi detalii si pret): insecticid cu spectru larg de actiune in combaterea unor daunatori ai plantelor de cultura, ornamentale si in silvicultura.
  2. DECIS EXPERT 100 EC (vezi detalii si pret): actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiul de larve sau adulti. Are efect de soc si durata de activitate de cca. 10 zile. Adera puternic la suprafata frunzei si nu este spalat de precipitatiile aparute dupa mai mult de o ora de la aplicare.
  3. VANTEX 60 CS (vezi detalii si pret): formulare moderna (CS), microcapsulele adera puternic la suprafata plantei, conferind o rezistenta mai buna la spalare, persistenta la temperaturi mai ridicate, spectru foarte larg de combatere, actiune rapida prin contact si prin ingestie.

ATENTIE!!!
Cititi cu atentie instructiunile de utilizare a produsului inainte de folosire si respectati cu strictete toate instructiunile producatorului. Nu contaminati alimentele, bauturile precum si alte recipiente in timpul utilizarii.
ARUNCATI AMBALAJUL RAMAS IN URMA UTILIZARII  INTR-UN MOD CORESPUNZATOR!

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score