La ce distanta se planteaza cartofii

Vrei sa sti la ce distanta se planteaza cartofii? Cartofii sunt legume foarte usor de cultivat. Au nevoie de foarte putina intretinere, de doar cateva gesturi deci care iti vor permite sa ameliorezi randamentul recoltei. De asemenea, recolta lor este una precoce si cartofii detin calitati nutritive de neegalat.

Camp de cartofi

Cartoful (Solanum tuberosum) este o planta erbacee ce face parte din familia Solanaceae, genul Solanum L. Are flori albe sau violete si tulpini subterane terminate cu tuberculi – aceasta fiind partea comestibila a plantei. Originar din America Latina, astazi cartoful este raspandit in intreaga lume si reprezinta a patra sursa de energie alimentara dupa orez, grau si porumb.

Am putea spune chiar ca este cea mai prolifica leguma din gradina cu o multime de varietati ce pot fi alese in functie de obiceiurile culinare. Cartofii se vor multumi cu un sol nu foarte bine hranit sau cu unul, ca urmare a rotattiei culturilor, unde a stat o planta mai putin exigenta.

1.Regula ce trebuie avuta in vedere la plantarea cartofului este ca temperatura din sol sa fie de peste 5-6 grade Celsius.
2.Trebuie sa fie plantati la o adancime de 10 cm.
3. Pentru cartofii timpurii, distanta intre randuri este de 60 de centimetri.
4. Pe terenuri nisipoase, distanta dintre randuri ar trebui sa fie mai mare, ajungand pana la 70 de cm.
5. Distanta intre tuberculi pe rand este cuprinsa intre 19 si 27 cm.
6. Pe 10 metri patrati vei putea avea astfel, in jur de 50 de plante pana la 70 de plante.

Perioada in care se planteaza este un factor important pentru orice cultura. Daca plantarea este facuta in perioada optima, planta intalneste conditiile prielnice pentru dezvoltare si se obtin productii superioare atat cantitativ, cat si calitativ.

Tuberculii neincoltiti se planteaza pana la 20 martie in zona de campie, pana la 10-15 aprilie in zonele de deal si pana la sfarsitul lunii aprilie in depresiuni, in functie de temperatura si precipitatii.

Ti-a placut postarea despre ”vrei sa sti la ce distanta se planteaza cartofii” ? Poti sa citesti si despre plante anuale sau despre la ce distanta se planteaza pomii fructiferi !

 

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score