La ce distanta se planteaza pomii fructiferi

La ce distanta se planteaza pomii fructiferi. Atunci cand iti doresti sa ai cea mai frumoasa si mai sanatoasa livada, pe langa alegerea terenului pentru aceasta, mai exista cateva criterii de care sa tii cont. In primul rand un lucru foarte important il reprezinta alegerea pomilor fructiferi. Vrei sa sti la ce distanta se planteaza pomii fructiferi ? In primul rand trebuie sa ti cont de mai multi factori inainte de a incepe plantarea.

Despre plantare

1.Alegerea terenului pentru livada.
2. Natura fizica dar si chimica a solului.
3. Clima din zona unde vrei sa plantezi pomii fructiferi.
4. Investitia pe care vrei sa o faci.
5. Cunostintele tale din acest domeniu (orice pom fructifer trebuie ingrijit pentru a avea un rod cat mai bogat).
6. Dar pe langa toate acestea, distanta la care trebuie sa fie plantati cat si modul sum sunt plantati sunt elemente primordiale.
7. De ce distanta dintre pomii fructiferi este una foarte importanta? Inainte de a incepe plantarea arborilor fructiferi, trebuie sa stabilesti care va fi suprafata pe care o vor ocupa acestia atunci cand vor ajunge la o varsta adulta. Drept consecinta, va trebui sa stabilesti foarte atent si distanta la care va trebui sa ii plantezi.
8. O prea mare densitate de pomi in livada este cea care va favoriza aparitia unor boli sau paraziti. Iar atunci cand distanta este prea mica, pomii vor fi prea aproape unii de altii si nu vor lasa sa treaca lumina.
9. Asigurand un spatiu vital pentru fiecare pom fructifer, vei asigura dezvoltarea lor armonioasa si pomii tai vor avea cel mai frumos aspect cu putinta, cu cea mai eleganta silueta.

Cum calculam la ce distanta se planteaza pomii fructiferi

De retinut: prima cifra din exemplele de mai jos (4 x 4 metri), reprezinta distanta intre randuri iar a doua cifra (4 x 4 metri), reprezinta distanta intre pomii fructiferi.

  • distanta de plantare pentru pruni : 4 x 4 metri;
  • distanta de plantare pentru meri : 4 x 4 metri;
  • distanta de plantare pentru peri : 4 x 4 metri;
  • distanta de plantare pentru caisi : 4 x 4 metri;
  • distanta de plantare pentru piersici : 4 x 4 metri;
  • distanta de plantare pentru visini : 4 x4 metri;
  • distanta de plantare pentru ciresi: 5 x 5 metri sau 5 x 4 metri;
  • distanta de plantare pentru nuci : 5 x 5 metri.

De retiut: pentru a cunoaste necesarul de pomi pentru o suprafata de teren (mp), impartim totalul suprafetei unde urmeaza sa plantam, la suprafata necesara unui pom fructifer.
Exemplu plantare pruni pe 1000 mp:  1000 mp : 16 mp ( 4 x 4 metri ) = 62, 5 (rezulta un necesar de 62 de pomi).

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score