La ce distanta se planteaza rasadurile de legume

La ce distanta se planteaza rasadurile de legume ? Cu siguranta ca ai trecut si tu prin situatia urmatoare: ai pregatit pamantul, ai pregatit rasadurile, ai trasat pe pamant santuletele pentru rasaduri, dar acum vine intrebarea cea mare: « La ce adancime sau la ce distanta ar trebui sa plantez rasadurile de legume ? »

La ce distanta se planteaza rasadurile de legume

Pentru ca ai nevoie de plante foarte bine dezvoltate si pentru ca trebuie sa poti sa le intretii foarte usor, aceasta distanta este un criteriu foarte important de care ar trebui sa tii cont. Unele plante din gradina de legume precum radacinoasele-morcovii, ridichea sau sfecla nu sunt atat de sensibile atunci cand vine vorba despre densitatea de plantare importanta. Dar cele cu frunze precum spanacul, telina sau salata pot sa fie aglomerate. Vei risca deci sa vezi cum bolile sau daunatorii isi fac repede aparitia, dezvoltandu-se la fel de repede.

 

Legumele cu fructe, de genul rosiilor sau ardeilor au nevoie de spatiu pentru a ajunge la maturitate. Iar cele precum castravetii au nevoie de un spatiu generos pentru a se putea « intinde » si profita din plin de lumina.

Care sunt insa distantele recoamandate pentru plantare ?

  • pentru Tomate- 70 cm intre randuri si 30-40 cm intre plante;
  • pentru Ardei- 60 cm intre randuri si 40 de cm intre plante;
  • pentru varza- 50 cm intre randuri si 12-14 cm intre plante;
  • pentru patlagele vinete- 70 cm intre randuri si 40 cm intre plante.

Deci pentru ca legumele sa ajunga la maturitate asa cum trebuie nu este de ajuns sa muncesti pamantul sau sa il imbogatesti, adaugand imgrasamant. Este esential sa tii cont de legume, de felul in care acestea se dezvolta si de distanta de respectat intre ele. Unele plante se dezvolta mai mult pe latime, altele pe inaltime.

Astfel, daca vei respecta distanta recomandata dintre rasadurile de legume, plantele nu se vor incomoda unele pe altele si nu vor proiecta  o umbra prea intensa asupra celor care adora lumina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*