Leandrul, cu denumirea sa stiintifica, Nerium oleander, este o planta originara din zonele subtropicale si mediteraneene. Se spune despre Leandru ca este simbolul sudului si al soarelui. Leandrul este insa si o planta cu un minunat farmec mediteranean, care se poate pune pe balcon, pe terasa sau intr-o sera iarna. Dar Leandrul se simte cel mai bine in largul sau la soare, la exterior. Trebuie sa fie insa protejat de vant si mai ales de ploaie. Leandrul, care apartine familiei Apocynaceae, are o inaltime care poate ajunge si pana la patru metri. Este foarte apreciat datorita perioadei sale lungi de inflorire, intre mai si octombrie, dar si datorita elegantei florilor sale cu un miros suav. Varietatea de culori pe care o ofera este si ea una speciala- roz, alb, rosu sau galben.
Leandrul este insa si o planta destul de periculoasa, deoarece este toxica. Consumul oricarei parti poate duce la probleme, mortale chiar, atat la oameni cat si la animale. Sucul plantei este si el otravitor, folosindu-se la prepararea de otrava pentru soareci. Dar florile sale se folosesc pentru a se extrage din ele uleiuri parfumate.
Frunze verzi intreg anul, flori frumoase persistente o buna bucata din an… ce ai putea cere mai mult de la o floare?
Leandrul – Descrierea si morfologia plantei
- Denumire populara : Leandru.
- Denumire stiintifica : Nerium oleander.
- Familia plantei : Apocynaceae.
- Clasificarea : planata perena.
- Originea plantei : planata cu origine mediteraneeana, in prezent se mai gaseste in salbaticie in unele zone din Libia, Maroc dar si in regiunile de sud ale Portigaliei. Leandrul mai poate fi gasit si in zonele subtropicale ale Asiei.
- Tulpina este una lemnoasa dar si arbustiva.
- Frunzele sunt de culoare verde, inguste, lungimea lor nu depaseste 10 – 12 cm.
- Florile pot fi de culoare : alba, roz sau rosu, cresc in varful lastarilor si pot fi simple sau batute.
Ingrijirea
Leandrul este o planta care la noi in tara este cultivata doar in spatii protejate deoarece nu poate rezista frigurilor in timpul iernii.
- Pamantul poate fi cumparat din magazin dar poate fi utilizat un amestec de turba, nisip si pamant de padure.
- Temperatura pe timp de iarna nu trebuie sa fie mai mica de 2 grade, pe timpul verii putand sa suporte temperaturi foarte ridicate fara mari probleme.
- Udarea in timpul verii trebuie facuta in asa fel incat pamantul din ghiveci sa nu ramana niciodata uscat, pe timp de iarna este de preferat sa nu se faca mai de 2 udari pe luna.
- Lumina trebuie sa fie din belsug pentru a reusii sa infloreasca pe tot parcursul verii.
- Pastrarea plantei este recomandat sa se faca in incaperi sau solarii unde temperaturile nu scad sub 2 – 3 grade.
Fertilizare, Boli si Daunatori
Fertilizarea pe timpul verii este recomandat cam o data la 2 saptamani pentru a ajuta cresterea si inflorirea.
- Soil Plus ( CLICK AICI ) este un ingrasamant natural produs dintr-un extract concentrat de plante, poate fi gasit si la ambalaje de 100 grame.
Principalii daunatori sunt: Paduchele testos si Acarianul rosu comun ( Tetranychus urticae ), combaterea lor se poate face doar cu substante chimice pentru protectia plantelor.
ATENTIE – intodeauna utilizati pesticidele conform recomandarilor de pe eticheta fiecarui produs.
- Nuprid Oil 004 CE ( CLICK AICI ) – (150 ml la 10 litri de apa), este un insecticid ( ulei mineral ) care se administreaza in perioada de repaus vegetativ, administrarea se face pe ramurile arbustului – pomului.
- Actara 25 WG ( CLICK AICI ) – (1.5 g la 6 – 7 litri de apa), este un insecticid sistemic care intra foarte repede in planta si are un efect de lunga durata.
- Mospilan 20 SG ( CLICK AICI ) – (1.5 g la 6 litri de apa), este un insecticid sistemic cu o actiune asupra tuturor stadiilor de dezvoltare al insectelor: oua, larve si adulti.
De retinut:
- nu incercati sa subdozati dozele de substanta pentru ca riscati sa cresteti rezistenta daunatorilor la subtantele respective;
- pentru un efect cat mai bun este recomandat sa utilizati substantele un adjuvant.