Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)  reprezinta un melc fara cochilie polifag, originar din Europa Vestica. Consuma organele plantelor precum  flori, frunze, fructe sau tuberculi. Limaxul cenusiu dispune de un corp alungit si ingustat spre posterior, de culoare galben deschis spre brun, cu o lungime de aproximativ 40-60 de centimetri.

Descriere: Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)

1.Denumire stiintifica: deroceras agreste, agriolimax agrese, agriolimax agrestis, limax agrestis.
2.Denumire populara: Limaxul de camp, Limaxul de camp.
3. Capul limaxului cenusiu prezinta doua perechi de tentacule retractile.
4. Cochilia sa este redusa la un disc subtegumentar, aflat pe partea dorsala a corpului.
5. Oul limaxului cenusiu este sferic, de culoarea alb-cenusie.
6. Larva este similara adultului insa de dimensiuni mult mai reduse.
7. Adultii au in jur de 4-5 centimetri lungime, o culoare crem, cu o serie de pete neregulate de culoare gri sau maro deschis.
8. Orificiul respirator se afla in jumatatea posterioara si dreapta scutului-manta.
9. In momentul in care este deranjat, limaxul cenusiu secreta un mucus laptos fapt ce il diferentiaza de alte specii al caror mucus este transparent.
10. Larvele limaxului cenusiu sunt cenusii-galbui, asemanatoare adultilor insa cu dimensiuni mai mici si imature din punct de vedere sexual.
11. Ouale limaxului cenusiu sunt sferice, transparente si gelationoase.
12. Limaxul cenusiu dispune de doua perechi de tentacule, putin mai inchise la culoare.
13. Limaxul cenusiu este intalnit in special in livezi, paduri, gradini de legume, preferand locurile umede.
14. Limaxul cenusiu este o specie cunoscuta in toate zonele in care se cultiva rasaduri dar si pe culturile de camp. Este un daunator intalnit in regiunile mai umede ale tarii. Limaxul cenusiu este intalnit in special in livezi, paduri, gradini de legume, preferand locurile umede.
15. Exemplarele limaxului cenusiu sunt hermafrodite, au organe de reproducere feminine si masculine, putand ajunge la varsta de 9-13 luni si sa depuna de-a lungul vietii  in jur de 300-500 de oua.
16. Exista exemplare care la inceput pot avea sex masculin si sa devina ulterior hermafrodite iar cele din urma vor fi doar de sex feminin.
17. Exista anumite specii de limax cenusiu care au capacitatea de a se autofertiliza, cu alte cuvinte produc urmasi viabili fara sa se imperecheze.
18. Dupa imperechere, limaxul depune in mod grupat in zonele protejate in jur de 8-60 de oua transparente.
19. Ouale sunt relativ rezistente la frig dar si la uscaciune ceea ce permite iernarea in stadiu de ou depus in adancime la aproximativ 20-30 metri adancime.
20. Larvele apar de obicei primavara, incepand cu luna mai, luna in care se inregistreaza temperaturi constante de 8-10 grade Celsius.
21. Limaxul cenusiu traieste in parcuri, gradini si pe camp.
22. Exemplarele de Deroceras agreste sunt active in special pe timp de noapte, rareori ziua, in perioadele ploioase in special.
23. Pe timp de zi, limaxul cenusiu se adaposteste in sol in incercarea de a se apara de uscaciune si de razele soarelui, prefera locurile cu umbra si umede.

Simptome

1.Atacul este unul agresiv in anii cu ierni blande, primaverile bogate in precipitatii, verile racoroase si umede si in cadrul culturilor la care nu este efectuata o mobilizare a solului, aratura sau sapat la cazma.
2. In sol ataca radacinile si  semintele in curs de germinare.
3. In cazul unui atac la varza, melcii ( limaxii ) patrund printre frunze producand o gelificare a tesuturilor.
4. Primele semne ale atacului se observa cand apar gauri in mijlocul frunzelor sau pe margini, in tim vor ramane nervurile frunzelor daca atacul este unul puternic.
5. Plante atacate: flori, fructe, legume ( varza, salata, conopida, tomate, ardei, fasole, stevie, castraveti, anghinare, dovlecei), pomi (cires) sau plante ornamentale.

Mod de daunare

1. Melcii se localizeaza in special pe frunze, la care distruge tesuturile dintre nervuri.
2. Atacul este agresiv, in vetre.
3. Este un daunator nocturn, insa ataca si ziua pe timp ploios si cald.
4. Frunzele atacate au perforatii de forme si marimi diferite, cu dare albicioase, lucitoare, transparente, pergamentoase, acesta fiind un indiciu dupa care poate fi depistat atacul si in lipsa daunatorului.

Produse recomandate

Ti-a fost util articolul despre Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)?  Te poti informa despre Boli si Daunatori pe degradina.com!

1 Comment
  1. despre produse recomandate ???

Leave a reply

Your total score