Limba soacrei (Sansevieria), descriere si ingrijire

Limba soacrei (Sansevieria) este o planta foarte usor de recunoscut datorita aspectului sau de tufa, cu frunzele foarte ascutite, la fel ca niste sabii, cu un aspect de marmura, in nuante de galben si verde care face parte din familia numeroasa a plantelor Asparagaceae  (in trecut a facut parte din familia Dracaenacea). Este o planta originara din regiunile tropical – uscate din Africa. Sansevieria, este o planta suculenta, care se potriveste de minune in apartament dar care nu suporta temperaturile mai mici de 13 grade.

Vara, aceasta planta face fructe rosii sau portocalii si flori in nuante de alb si de alb-verzui care raspandesc in interiorul casei tale cel mai delicat si mai suav parfum.

Limba soacrei (Sansevieria)
Limba soacrei (Sansevieria) de apartament

Limba soacrei (Sansevieria) – Descrierea si morfologia plantei

 • Denumire populara : Limba soacrei.
 • Denumire stiintifica : Sansevieria.
 • Familia plantei : Asparagaceae (a facut parte din familia Dracaenacea).
 • Clasificarea : planta perena
 • Originea plantei : planta originara din regiunile tropical – uscate din Africa.
 • Frunzele : frunzele sunt sub forma de lance,  de culoare verde,
 • Florile : florile sunt de culoare verzui-albe, lila-rosu sau maronii, (florile apar foarte rar, mai ales la plantele crescute in apartament)

Limba soacrei (Sansevieria) este o planta foarte versatila, o planta grasa, care se poate intretine foarte usor, deloc exigenta, care te va seduce cu aspectul sau grafic, venind cu un plus de verticalitate si un decor exotic pentru orice incapere. Isi gaseste deci locul atat intr-un decor mai contemporan, cat si intr-unul mai clasic.

In plus, Limba soacrei (Sansevieria), este o planta anti-poluare, care are capacitatea de a purifica aerul din casa. Poate absorbi cu ajutorul frunzelor sale o multime de substante toxice ce ne pot afecta sanatatea. Deci Limba soacrei (Sansevieria) este atat o planta extrem de frumoasa, cat si una utila. Este perfecta in birou, dormitor sau living si te va incanta cu nuantele sale de verde viu si senin. Sa nu uitam insa ca exista si varietati cu insertii de galben sau de gri.

Vara, aceasta planta face fructe rosii sau portocalii si flori in nuante de alb si de alb-verzui care raspandesc in interiorul casei tale cel mai delicat si mai suav parfum.

Ingrijirea

 1. Pamantul: poate fi folosit orice pamant de flori pe care il gasiti in supermarket.
 2. Temperatura: ideal peste 13 grade, este o planta care poate fi cultivata doar in spatii protejate.
 3. Udarea : udarea se face doar cand pamantul are umiditatea scazuta.
 4. Lumina : rezista foarte bine in plin soare dar si in semiumbra.
 5. Pastrarea : planta rezista doar in spatii protejate, este o planta de apartament si nu poate fi crescuta in gradinile din Romania.
 6. Taierea : este recomandat sa divizati tufa cand a crescut foarte mult si depaseste posibilitatile ghiveciului.
 7. Inmultirea: se poate inmulti prin divizarea plantei sau prin butasi obtinuti din frunze.
 8. Fertilizarea: pe timpul verii este recomandat sa se fertilizeze lunar, pot fi folositi fertilizanti pentru plante ornamentale (foliar, granule sau batoane).
 9. Boli : rugina este o boala care poate afecta frunzele, pentru a preveni aparitia bolii, udarea trebuie facuta cu moderatie si sa nu atinga frunzele.
 10. Daunatori : paduchele lanos poate afecta planta, aparitia lui este destul de rara pe plantele de Sansevieria.

De retinut

Limba Soacrei (Sansevieria) este cunoscuta ca fiind otravitoare pentru animale, o documentare foarte clara nu exista in domeniu. Pentru oameni este toxica, in contact cu gura poate cauza iritatii si mancarimi.

Mai sunt cunoscute si alte varietati de Sansevieria: Sansevieria trifasciata (fig.3), Sansevieria cilindrica (fig.1), Sansevieria liberica (fig.2).

Sansevieria cilindrica
Sansevieria cilindrica mai poarta si denummirea de Sulita africana. fig.1
Sansevieria liberica
Sansevieria liberica. fig.2
Limba soacrei (Sansevieria)
Sansevieria trifasciata. fig. 3. Mai poarta si denumirea de Limba soacrei
Limba soacrei (Sansevieria), descriere si ingrijire
4.8 (95%) 4 votes

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *