Cuprins
Paduchele cenusiu al verzei ( Brevicoryne brassicae dupa denumirea in latina ), este un daunator cu raspandire pe toate zonele de pe glob. In Romania este intalnit in toata tara. Este o afida periculoasa pentru culturile de varza, rapita, conopida, gulii sau ridichii.
Descrierea detaliata a paduchelui cenusiu al verzei
- Denumire stiintifica: Brevicoryne brassicae, Aphis brassicae.
- Denumire populara: Paduchele cenusiu al verzei, paduchele cenusiu al varzoaselor, Paduchele cenusiu al cruciferelor.
- Raspandirea: este o insecta raspandita in toate zonele de pe glob iar in Romania este raspandita in toata tara.
- Descriere: a) forma aptera ( fara aripi ) are un corp globulos de circa 2 -2.6 mm, culoarea gabena spre verzui, corpul este acoperit cu o secretie ceroasa de culoare alba spre cenusiu; b ) forma aripata este ceva mai mica, lungimea este de 1.9 – 2 mm, toracele si capul au culoare brun-inchisa, abdomenul este galben spre verde.
- Biologia si ecologia insectei: in conditii normale se poate dezvolta pana la 18 generatii din luna Martie pana in luna Octombrie, ierneaza sub forma de ou pe tulpinile sau petiolul plantelor crucifere (varza, conopida, ridiche, mustar, rapita, etc), o femela depune pana la 4-5 oua
- Plante atacate: rapita, mustar, ridichia ( ridichia de luna, ridichia alba, ridichia neagra ), conopida, gulia, brocoli, varza alba, varza rosie, varza de frunze, varza creata, varza de Bruxelles, etc.
- Simptome ale atacului: formeaza colonii dense acoperind complet frunzele de varza, lastarii sau silicvele; din cauza intepaturilor plantele se ingalbenesc, se rasuces si se usuca, in faza de rasad planta stagneaza din crestere si se usuca.
Masuri de prevenire pentru paduchele cenusiu al verzei
- Rotatia culturilor, o masura care este valabila pentru orice fel de daunator dau boala.
- Distrugerea buruienilor crucifere care pot fi gazde pentru oule rezistente.
- Strangerea si arderea resturilor de plante din gradina.
- Aratura cat mai adanca pentru a ingropa resturile ramase pe suprafat pamantului.
Modalitati de combatere
- ( substanta activa thiametoxam 25% ) este un insecticid sistemic folosit in combaterea unui spectru mare de daunatori si are un efect de lunga durata. Produsul patrunde in planta si este transportat prin sistemul vascular in intreaga planta, protejand toata planta. Actara 25 WG combate daunatorii in stare de adult cat si in stare de larva. Doza de aplicare recomandata pentru paduchele cenusiu al verzei este : 120 gr / ha.
- Mospilan 20 SG ( acetamiprid 20% ) este un insecticid sistemic care poate fi folosit in combaterea unui spectru larg de daunatori. Produsul nu necesita o perioada mare de pauza dupa aplicarea pe legume ( legumele pot fi recoltate destul de repede dupa aplicarea cu Mospilan 20 SG ). Combate daunatorii in toate statiile de dezvoltare ( ou, larva sau adult ). Doza de aplicare recomandata pentru paduchele cenusiu al verzei este : 75 g / ha.
- Confidor Energy ( imidacloprid 75 gr/litru + deltametrin 10 gr/litru ), datorita celor doua substante active are o actiune dubla ( sistemic si de contact ) Are un spectru larg de actiune reusind sa combata daunatorii pentru: varza, rosii, castraveti, pepeni verzi, tutun, ardei. Ambele substante actioneaza prin contact si ingestie asupra daunatorilor vizati. Dupa maxim o ora de la stropirea plantei, imidaclopridul patrunde in plante si este translocat spre varfurile de crestere, deltametrinul ramane pe suprafata plantei. Doza de aplicare recomandata la paduchele cenusiu al verzei este: 0.36 l / ha.
<< ATENTIE – Aplicarea substantelor chimice pentru combaterea daunatorilor se face de catre personal specializat si conform specificatiilor de utilizare de pe flacoane sau cutii. Ambalajele ramase in urma stropirilor se returneaza furnizorilor conform programului national de colectare S.C.A.P.A. >>
Paduchele cenusiu al verzei este un daunator care poate provoca pagube foarte mari cultivatorilor de varza. Este foarte important sa tratati cu seriozitate orice problema legata de acest daunator.