Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum), Descriere, Simptome si Combatere

Paduchele lanos este originar din America de Nord, unde are drept planta gazda primara ulmul american si drept planta gazda secundara marul. Pe continentul european paduchele lanos ataca in special cateva specii de pom: mar, par, guuti. In Romania paduchele lanos are un ciclu incomplet, se dezvolta doar in forma asexuata – inmultire partenogenetica vivipara. Cu alte cuvinte, femelele se inmultesc singure.

Paduchele lanos ierneaza intr-un stadiu larvar, pe radacini sau partile aeriene ale plantei atacate – sub scoarta, pe ramuri sau in crapaturi.

Paduchele lanos Eriosoma lanigerum

Paduchele lanos ( Eriosoma lanigerum ) – imagine Luisa Alvin 

Paduchele lanos dispune de multe generatii intr-un singur an, intre 8-12 generatii pe an. Raspandirea acestui daunator de la o planta la alta se face cu deosebita usurinta, prin intermediul vantului. Larvele si adultii inteapa de obicei organele plantelor atacate dupa care sug sucul celular cu care se hranesc.

Descriere generala, Paduchele lanos ( Eriosoma lanigerum )

Denumire stiintifica: Eriosoma lanigerum sin. Aphis lanigerum, Schizoneura lanigera, Eriosoma lanata, Eriosoma mali, Mimaphidus lanata, Mimaphidus lanigera.

Denumire populara: paduchele lanos, paduchele de sange, paduchele lanos al marului, parului sau gutuiului.

 1. Femelele paduchelui lanos sunt ovale, globuloase, au o culoare rosie-bruna si un corp acoperit cu o secretie ceroasa, filamentoasa.
 2. Corniculele sunt destul de reduse iar antenele sunt compuse din sase articole.
 3. Articolul cu numarul trei este o data si jumatate mai mare decat articolul cu numarul patru, cinci si sase la un loc si prezinta in jur de 16-20 de senzori.
 4. Femela paduchelui lanos are o lungime a corpului de 1.6-2.2 mm.
 5. Oul de iarna are o culoare inchisa, negru lucios si forma ovala.
 6. In zona fisurilor si ranilor de pe tulpinile merilor din livada si pe ramuri, la colet si pe radacinile arborilor din pepiniere (cei altoiti in special) se pot observa umflaturi canceroase, de diferite marimi, de marimea unei nuci care seamana cu cancerul pomilor.
 7. Pe ranile prezentate de ramuri, pe ramurile tinere dar si pe lastari se poate observa un puf alb ca vata, puf ce are menirea de a acoperi paduchii.
 8. Din cauza atacului acestui daunator merii vor stagna, nu se vor mai dezvolta, ramurile vor incepe sa se uste si recolta de fructe scade in mod considerabil.

Raspanidre. Originar din America de Nord, paduchele lanos a fost introdus in mod accidental in Europa spre sfarsitul secolului 18, observat fiind pentru prima data in Elvetia in anul 1870. La noi in tara este intalnit la mar in special, ocazional pe gutui si foarte rar pe par.

Biologie si semnele atacului asupra plantelor

Plante atacate:  mar, gutui, par.

Biologia si ecologia daunatorului

 1. Paduchele lanos ierneaza in stadiul de larva in primele doua varste, in general pe ranile canceroase ale ramurilor si tulpinilor, pe radacinile atacate ale tulpinilor sau pe ranile ramurilor mai groase.
 2. Cand temperaturile urca la 5-6 grade Celsius primavara si porneste vegetatia, larvele incep hranirea, devin partenogenetice si dau nastere la pana 150 de larve in intreaga perioada de depunere cuprinsa intre 10-15 zile.
 3. O generatie are nevoie de 20-25 de zile pentru a se dezvolta in totalitate.
 4. In lunile iunie-iulie in coloniile de femele aptere isi fac aparitia femelele aripate care zboara pe merii din vecinatate.
 5. In august-septembrie ritmul inmultirii paduchelui scade considerabil si incepand cu septembrie-octombrie, creste din nou.
Paduchele lanos ( Eriosoma lanigerum )

Secretie ceroasa ( puf alb lanos )

Simptome ale atacului:

 • prezenta atacului asupra unei plante este semnalata secretiile ceroase ( puful alb lanos );
 • strivirea unui paduche lanos elibereaza un lichid rosu precum sangele;
 • daunatorul ataca toate organele plantei si se hraneste cu lichidul celular;
 • trecerea de la o planta la alta se face cu ajutorul vantului;
 • in urma atacului pe planta raman mici umflaturi sau noduri ( tumori canceroase ).

Combaterea chimica a Paduchelui lanos ( Eriosoma lanigerum )

Produs Substanta Doza Microambalat
Mospilan 20 SG  acetamiprid 20% 1.5 g / 6 l apa / 60 mp
Actara 25 WG  thiametoxam 25% 1,5 g / 7,5 l apa / 75 mp
Nuprid Oil 004 CE imidacloprid 4 g/l 150 ml / 10 l apa /

Mospilan 20 SG: este un insecticid sistemic cu spectru larg de combatere, eficacitate ridicata asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ( oua, larve, adult ).

Actara 25 WG: este un insecticid sistemic cu spectru larg de combatere si de lunga durata, combate daunatorii in stadiul de larve si adult.

Nuprid Oil 004 CE: este un ulei mineral pentru tratamentul pomilor in repausul vegetativ, are un mod de actiune foarte complex asupra afidelor si acarienilor din plantatiile pomicole.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply