Paduchele verde al marului (Aphis pomi): Trasaturi, Prevenire, Combatere

Paduchele verde al marului (Aphis pomi) este un daunator foarte raspandit in Canada mai ales, dar si in Statele Unite. Dar acest tip de paduche se mai intalneste si in Europa, in regiunile medieraneene in special.  Este singura varietate de paduche care nu are nevoie de o planta gazda secundara. Dar este o insecta foarte periculoasa si daunatoare, deoarece colonizeaza foarte agresiv plantele de mar si care poate dezvolta pana la 12 generatii pe an. Paduchele verde al marului ierneaza sub forma de oua pe mar. Si fata de alte specii de paduche, ouale sunt foarte usor de recunoscut deoarece sunt dispuse in gramezi sau colonii, pe ramurile din anii trecuti. Ouale sunt eliptice, verzi la depunere, nuanta care se transforma mai apoi intr-una de negru stralucitor.

Paduchele verde al marului (Aphis pomi)

Paduchii verzi se localizeaza mai ales pe partea inferioara a frunzelor, colonizand mai ales varfurile de crestere. Paduchii verzi colonizeaza mai intai mugurii florali sau foliari, atacand mai apoi lastarii tineri. Din cauza lor, frunzele nu mai pot sa se dezvolte normal, rasucindu-se si decolorandu-se. Pe excremenetele lor isi poate face aparitia fumagina. Cele mai afectate in acest caz sunt pepinierele sau plantatiile tinere. Atacurile mai intense apar mai ales in perioada cuprinsa intre lunile mai-iunie, atunci cand lastarii cresc mai intens. Partile care sunt afectate de intepaturile acestui daunator ajung sa  fie acoperite de dejectii dulci. Acestea ajung la randul lor  sa invadate de ciuperci ce provoaca inegriri, adica fumagina.

Trasaturi: Paduchele verde al marului (Aphis pomi)

 1. Denumire populara: Peduchele verde al marului, Paduchele parului, Paduchele marului si parului.
 2. Denumire stiintifica:  .
 3. Ordinul:Hemiptera (hemiptere).
 4. Familia: Aphididae.
 5. Denumiri in alte limbi straine: grenn apple aphid.
 6. Plante atacate: mar, par, gutui.
 7. Perioada de atac: Paduchele verde al marului isi face aparitia in livezi la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie. Este un tip de afida care se poate intalni in toate regiunile pomicole de la noi din tara.
 8. Descriere: Paduchele adult are un corp rotund, lung de aproximativ 2 mm, catifelat, in nuante de verde, cu piciorusele inchise. Femelele au corpul piriform, in nuante de verde sau de verde-galbui.
 9. Ciclu biologic: Paduchele verde al marului ierneaza sub forma de oua pe mar. Si fata de alte specii de paduche, ouale sunt foarte usor de recunoscut deoarece sunt dispuse in gramezi sau colonii, pe ramurile din anii trecuti. Ouale sunt eliptice, verzi la depunere, nuanta care se transforma mai apoi intr-una de negru stralucitor.
 10. Simptome:  se rasucesc frunzele din zona de varf, mai ales cele din zona lastarilor, exemplarele de paduchi care ataca sunt usor de observat pe spatele frunzelor, pe ramurile tinere, pe muguri. Aparitia furnicilor care se hranesc cu excrementele paduchilor.
Paduchele verde al marului (Aphis pomi)

Paduchele verde al marului (Aphis pomi) in diferite stadii de dezvoltare

Prevenire

 1. Daunatorul ierneaza sub forma de ou pe ramurile tinere ( subtiri ) ale pomilor.
 2. Taierea de rodire efectuata in fiecare an poate reduce semnificativ aparitia paduchilor in livada.
 3. Strangerea resturilor vegetale rezultate in urma taierilor sau a altor lucrari din livada.

Combatere

 • Novadim progress : concentratie 0,075 % – 0,1 %.  sau
 • Vantex 60 CS : concentratie 0,009 %.  sau
 • Actara 25 WG: concentratie 0,01 %.  sau
 • Cyperguard: concentratie 0,02 %.  sau
 • Mavrik 2 F: concentratie 0,05 %.

Recomandari: pentru stropirea pomilor se pot utiliza pompe de stropit sau atomizoare omologate special.

Daca dupa aproximativ 5 – 7  zile nu se observa diminuarea numarului de daunatori se repeta tratamentul cu insecticide. De retinut: cititi si utilizati insecticidul conform celor scrise pe eticheta produsului. Respectati cu strictete normele de igiena si de protectia muncii pentru a preveni eventuale accidente.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score