Rotatia culturilor reprezinta o metoda naturala de a obtine legume, fructe si un sol sanatos. Daca vei schimba si vei varia amplasarea plantelor, vei lasa timp solului sa se restructureze. Rotatia culturilor este o metoda veche de sute de ani pentru prevenirea aparitiei bolilor si daunatorilor din culturile agricole.
1.Deci atunci cand vrei sa obtii numeroase recolte variate in gradina, cel mai bine ar fi sa administrezi asa cum trebuie dispunereea plantelor si nu este deloc rezonabil sa cultivi in acelasi loc, timp de mai multi ani aceeasi planta.
2. In acest fel, terenul unde plantezi legumele nu va mai fi favorabil pentru propagarea de maladii si daca vei schimba in fiecare an locul plantelor, nu va mai trebui sa apelezi la folosirea de pesticide. Va trebui deci sa apelezi si tu la ceea ce se numeste rotatia culturilor.
3. Virtutile acestei metode sunt numeroase. Vei invata astfel ca, unele plante pot alunga bolile sau insectele, in timp ce alte plante pot imbogati solul in azot.
4. De asemenea, vei ajunge la concluzia ca fiecare planta are o gazda si ca la sfarsitul toamnei micro-organsimele sau daunatorii pot ramane in sol sau resturi si pot cauza pagube si mai mari in urmatoarea primavara sau vara.
Pentru o rotatia culturilor se tine cont de familia din care fac parte plantele, de nevoia de elemente nutritive din sol:
- Cucurbitaceele – castravetii, pepenii galbeni si rosii, dovleceii, dovlecii, bostanii;
- Solanaceele – cartofii, rosiile, ardeii, vinetele;
- Cruciferele – varza, guliile, conopida, broccoli, hreanul, ridichile, cresonul;
- Liliaceele – ceapa, usturoi, praz, sparanghel;
- Leguminoasele – fasolea, mazarea, soia;
- Umbeliferele – morcov, patrunjel, pastarnac, telina, marar, leustean, fenicul, hasmatuchi;
- Compozitele – salata, tarhon, anghinarea, andiva;
- Chenopodiaceele – sfecla rosie, spanacul, loboda;
- Labiateele – cimbrul, busuiocul, magheranul.
Gruparea legumelor dupa familii stabileste si modul in care se asociaza (plante companion), acestea putand sa se influenteze pozitiv sau negativ. Rotatia culturilor este un principiu care se aplica obligatoriu, in primul rand datorita faptului ca bolile si daunatorii sunt specifice pentru anumite plante, iar cultivarea succesiva a acelorasi plante, in acelasi loc, va creste riscul ca ele sa fie infestate si anul urmator.