Sfaturi esentiale in alegerea terenului pentru livada

Obtinerea celor mai delicioase si mai gurmande fructe este un lucru aflat in stransa legarura cu livada. Dar crearea unei livezi cu pomi fructiferi nu este un lucru care se poate lasa la voia intamplarii. Iata deci care sunt cele mai bune sfaturi esentiale in alegerea terenului pentru livada.

Cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont- solul, expunerea si alegerea arborilor.

Sfaturi esentiale in alegerea terenului pentru livada

 

Recomandari inedite in alegerea terenului pentru livada

Solul trebuie sa fie de cea mai buna calitate, plin de vitalitate, fertil, drenat si destul de profund pentru ca arborii fructiferi sa prinda radacini asa cum trebuie. Terenul ar trebui sa fie plan sau sa fie inclinat de pana la 10%.

Dar pentru a se dezvolta foarte bine, arborii au nevoie de azot, de fosfat, de potasiu, de magneziu si de oligoelemente. De asemenea, solul nu ar trebui sa fie foarte bogat in calcar, deloc favorabil pentru unele varietati de pomi fructiferi. Foarte util pentru acest lucru este pachetul de analize de sol de la Alcedo.

Din aceste motive, cel mai bine ar fi sa apelezi la sfatul unui specialist pentru a sti care sunt elementele suplimentare de care are nevoie solul tau. Sau mai poti fac rost de un kit pH pe care il poti folosi chiar tu. Un pH al solului cuprins intre 6,5 si 7 se potriveste cel mai adesea tuturor arborilor fructiferi. Este foarte important ca solul sa fie sanatos si sa nu contina elemente daunatoare.

Unele locuri nu sunt deloc recomandate pentru terenul unei livezi:

  • in fundul unei vai foarte stramte. Aerul rece nu se va putea dispersa si apa va stagna aici in perioada iernii.
  • in apropiere de stejari. Vor face concurenta pomilor fructiferi « tineri » si vor limita in acelasi timp cresterea si dezvoltarea lor.
  • un teren mult prea indepartat de locuinta. Acest lucru se datoreaza faptului ca o livada are nevoie de supraveghere regulata pentru a preveni unele deteriorari sau preintampina unele probleme.

Climatul « local » al viitoarei livezi este un lucru foarte important. Culoarele care sunt prea expuse la vanuturi violente vor trebui astfel sa fie evitate.

Expunerea terenului pentru livada. Arborii fructiferi apreciaza foarte mult expunerea direct la soare sau in zone de semi-umbra.

Alegerea arborilor pentru livada. Cel mai bine ar fi sa mizezi pe varietati locale care sunt adaptati climatului regiunii tale si deci si mai putin sensibili la tot felul de boli. Tine cont si de distante pentru plantare- intre 5-6 metri sau 6-7 metri.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score