Cea mai buna solutie pentru gandaci de bucatarie

Cea mai buna solutie pentru gandaci de bucatarie pe care o putem achizitiona de la un magazin online din Romania. Putine reprezentante ale regnului insectelor au o reputatie atat de proasta ca si gandacii. Gandacii sunt creaturi dezgustatoare, care se hranesc cu resturi, care nu se tem de razele radioactive si care sunt capabile sa reziste indiferent de conditii.

Deci daca intr-o zi, candva ar sosi sfarsitul lumii, se pare ca gandacii de bucatarie ar putea supravietui. Gandacii de bucatarie, aceste “bestiute”, ne invadeaza casa pe timp de noapte si se plimba prin bucatarie. Si chiar daca pot sa trasmita anumite boli, mai ales prezenta lor este cea mai deranjanta. Dar am putea spune despre gandaci ca sunt campioni atunci cand vine vorba despre jocul de-a -v-ati ascunselea. Au obiceiul de a sta foarte bine ascunsi pe timp de zi si doar dupa ce seara se lasa, incep sa se activeze. Deci pot chiar sa treaca neobservati. Gandacii de bucatarie apartin familiei Blatopterelor. Acest nume vine de latinescul « blatta », care inseamna, cei care fug de lumina. Primele fosile ale gandacilor dateaza de acum 355 de milioane de ani, dar acestea erau foarte diferite de speciile de acum. Dar sunt printre cele mai comune insecte care pot provoca o stare de disconfort foarte neplacuta in casa.

Gandacii de bucatarie  au nevoie de un contact cu suprafetele pentru a se putea deplasa. Durata lor de viata este in jur de 100 de zile iar o femela poate sa aiba pana la 30 de oua in cursul a 2-3 cicluri. Nimfa are nevoie de 60 de zile pentru a ajunge la varsta adulta. Iar la un moment dat, o populatie de gandaci de bucatarie poate sa aiba un procent de 20% adulti si de 80% nimfe. Viata in compania lor este insuportabila. Ne dau un sentiment de nesiguranta si de mizerie. In plus, sunt printre cele mai daunatoare specii, destul de greu de eliminat sau prevenit.

Cea mai buna solutie pentru gandaci de bucatarie: top 7 recomandari

1 . Insecticid Foval Gel pentru gandacii de bucatarie

Insecticid Foval Gel - solutie pentru gandaci de bucatarie

Foval Gel

VERIFICA PRET LA PRODUS

Foval Gel este una dintre solutiile cele mai utilizate pentru gandaci de bucatarie. Substanta activa : imidacloprid 24.5 gr / litru. Insecticid gel impotriva gandacilor (nimfe si adulti) ce poate fi utilizat cu maxima eficienta in toate spatiile locuite sau nelocuite. Aplicare, 4 – 6 picaturi in locurile unde daunatorii sunt prezenti si mai ales in locurile greu accesibile. Produsu dureaza pana la 90 zile.

 

2. Capcana adeziva

Capcana adeziva - cea mai buna solutie pentru gandaci

Capcana cu lipici

VERIFICA PRET LA PRODUS

Capcana adeziva pentru gandaci, probabil cea mai buna solutie pentru gandaci de bucatarie,  o capcana adeziva care se monteaza sub forma unei casute si este o capcana de incredere folosita de peste 40 de ani in tratamentele de monitorizare si de combatere a gandacilor de bucatarie si de canalizare. Inca din 1973 este folosita in tara de origine Japonia, impotriva acestor specii de gandaci si asigura ca va prinde orice gandac din raza de actiune a atractantului.

3. Insecticid Bayer K-Othrine WG 250

Insecticid Bayer K-Othrine WG 250 - solutie pentru gandacii de bucatarie

Insecticid Bayer K-Othrine WG 250

VERIFICA PRET LA PRODUS

K-Othrine WG 250 are o remanenta de 10 pana la 12 saptamani ( este considerat cea mai buna solutie pentru gandaci de bucatarie datorita remanentei foarte mare ), in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia. Compozitia insecticidul: 100 g de K-Othrine WG 250 contine 25 g (25%) deltamethrin si coformulanti pana la 100g. Ambalaj: pliculete predozate 20g (unidoza).

4. Insecticid Bayer K-Othrine SC 25

Insecticid Bayer K-Othrine SC 25

Insecticid Bayer K-Othrine SC 25

VERIFICA PRET LA PRODUS

Manifesta o eficacitate deosebita impotriva intregului spectru de insecte daunatoare: Dictyoptera – gandaci, Diptera – muste si tantari, Siphonoptera – purici, paduchi, Hemiptera – plosnite, Lepidoptera – molii, Coleoptera – carabusi; Dermapthera – urechelnite, Psocoptera – paduchi de carte, Hymenoptera – furnici. Insecticidul K-Othrine SC 25 este indicat sa fie aplicat cu ajutorul vermorelelor, pulverizatoarelor de presiune, ULV-urilor de ceata calda sau a atomizoarelor.

5. Insecticid Gel Bayer Max Force IC

Insecticid Gel Bayer Max Force IC

Insecticid Gel Bayer Max Force IC

VERIFICA PRET LA PRODUS

Max Force IC gel este o momeala insecticida conditionata sub forma de gel de culoare alba avand drept substanta activa imidaclopirid-ul, un neionicotinoid de generatia a II-a ce actioneaza asupra receptorilor acetilcolinici din membrana post-sinaptica, blocand functionarea centrilor nervosi ai daunatorului. Studiile efectuate au aratat ca 1 gr. de Max Force Ic 8 – 10 boabe de gel omoara in 48 de ore circa 200 de gandaci prin contact direct si, in 5-7 zile, peste 1000 de gandaci prin efectul cascada.

6. Insecticid Aerosol Bayer Solfac Automatic Forte

Insecticid Aerosol Bayer Solfac Automatic Forte

Insecticid Aerosol Bayer Solfac Automatic Forte

VERIFICA PRET LA PRODUS

Bomba fumigiena’ de unica folosinta ce produce un efect similar termonebulizarii, prin eliberarea controlata a unui fum insecticid. Permite o interventie usoara si practica in incintele unde utilizarea insecticidelor clasice (lichide sau solide) poate genera eventuale probleme secundare.

7. Insecticid universal pentru combaterea insectelor Taifun Master

Insecticid universal pentru combaterea insectelor Taifun Master 40ml

Taifun Master

VERIFICA PRET LA PRODUS

Insecticid profesiola ce combate o gama mare de insecte precum gandaci de bucatarie, purici, furnici, paianjeni, muste, tantari, capuse, plosnite, etc. Insecticidul se utilizeaza diluat in apa. Pentru insectele zburatoare, diluari 20 ml de solutie in 1000 ml de apa; pentru insectele taratoare se adauga 40 ml de insecticid la 1000 ml de apa.  Solutia obtinuta se aplica prin pulverizare, fie cu pompa de stropit, fie cu ajutorul unui pulverizator pe care il gasiti in orice gospodarie.

Cum recunoastem gandacii de bucatarie ?

Aspect

Majoritatea persoanelor pot sa recunoasca aproape instant gandacii de bucatarie. Sunt in nuante de maro sau de negru si au 12-50mm in functie de specie. Capul lor este mereu in jos, ca si cum ar fi gata tot timpul sa porneasca la razboi. Gandacii de bucatarie sunt insecte cu o forma ovala mai alungita. Capul dotat cu antene se ascunde sub prothoraxul lor. Antenele lor, cel mai adesea, la fel de lungi ca si corpul,  ii ajuta sa se orienteze in spatiu, sa detecteze hrana si pradatorii si reprezinta o modalitate de a comunica cu alti gandaci.

Femelele gandacilor de bucatarie sunt in general, cu mult mai închise la culoare fata de masculii. Masculii, in ceea ce ii priveste au pe platosa gatului (care se numeste Pronotum) doua dungi in nuante de maro inchis. Iar partea posterioara a corpului femelelor este mai lata si mai rotunjita la spate, spre deosebire de cea a masculilor. Animalele ajunse la varsta adulta au aripile destul de bine dezvoltate, dar nu pot zbura. Dar aceasta incapacitate de a zbura este compensata insa din plin de agilitatea gândacilor.

Chiar daca reputatia lor proasta, ii distinge de alte insecte, gandacii de bucatarie au multe lucruri in comun cu acestea: capul, thoraxul, abdomenul

Corpul gandacilor este sustinut de picioare lungi care le permit sa alerge cu cea mai mare viteza. Pot parcurge chiar 130 cm/s. Majoritatea gandacilor de bucatarie au doua perechi de aripi. Alte varietati nu au deloc sau au aripi de dimensiuni reduse. Scheletul lor rigid este schimbat de mai multe ori de-a lungul ciclului lor de viata.

Datorita formei aplatizate a corpului, gandacul de bucataraie se poate strecura in cele mai stramte locuri de la tine din casa. Unele specii chiar se pot aplatiza si ajunge pana la doar 5 cm latime. Iar aspectul acesta aplatizat le permite accesul in cele mai mici crapaturi din casa.

Biologia

Gandacul de bucatarie este o insecta nocturna care se arata foarte rar pe timp de zi. Daca se intampla sa fie remarcat pe timp de zi, este un semn foarte rau. Este un semn de infestare destul de ridicat sau de important. Sunt omnivori si devoreaza aproape tot, de la resturi animale sau vegetale, pana la material, hartie, carton sau chiar si cadavrele camarazilor lor.

Cum prefera locurile mai calde si umede, se gasesc cel mai adesea in bucatarie si baie. Dar au capacitatea de a patrunde chiar peste tot- fisuri, in spatele plintelor, in spatele mobilierului sau peste tot unde se afla tevi…

Aceste insecte sunt ingrijoratoare si din cauza vitezei lor de reproductie- un singur cuplu de gandaci de bucatarie poate sa ajunga chiar pana la 10 000 de descendenti. Femelele pot pastra samanta masculului de-a lungul intregii lor vieti si se pot reproduce chiar si in lipsa acuplarii.

La o saptamana dupa ce a avut loc copulatia, apar pachete de ouă (ooteci) in nuante maronii, care au chitina. O ooteca are in jur de 36 de oua si este tinuta de catre femela in jur de patru saptamani pe partea posterioară a corpului. In acest fel, se asigura si lichidele si substantele nutritive care le sunt necesare. Ouale sunt foarte bine protejate de toate conditiile nefavorabile si pot face fata la temperaturi de pana la 22° C. Ele sunt protejate chiar si impotriva insecticidelor. Femelele expulzeaza ootecile cu putin timp inainte de eclozarea larvelor, asta in apropierea unei surse de apa.

Insecte nocturne si discrete, gandacii de bucatarie nu pot sa fie observati chiar atat de usor. Si totusi, este important sa se remarce prezenta lor inca de la inceputul infestarii pentru a se putea preveni o infestare masiva si consecintele sale:

 • poti gasi prin casa gandaci morti sau vii.
 • prezenta excrementelor.
 • poti gasi oua sau resturi de cocon.
 • mizerie pe mancare. Gandacii de bucatarie sunt innebuniti dupa zahar si fructe mai ales. Iar ambalajele nu sunt o problema pentru ei, deoarece pot devora atat hartia, cat si plasticul.
 • mirosul neplacut si puternic degajat de gandacii de bucatarie nu este deloc un semn bun. Inseamna ca reproducerea a avut deja loc sau este pe cale sa se intample.

Cel mai adesea, gandacii de bucatarie sunt asociati cu locuri murdare, insalubre, dar nu e chiar asa. Se pot gasi chiar si in locuri foarte curate. De exemplu, daca te muti intr-un loc nou, se poate intampla chiar sa duci cu tine in bagaje un gandac sau mai multi, care se vor reproduce mai mult ca sigur.

Daunator

Chiar daca gandacii de bucatarie nu provoaca pierderi atat de mari ca si soarecii, acestia pot prezenta totusi probleme, deoarece contamineaza rezervele de alimente. Pierderile sunt importante mai ales atunci cand vorbim despre un restaurant sau o firma de productie alimentara.

Cel mai adesea, gandacii provoaca un dezgust imens din cauza aspectului lor si a faptului ca ii vedem misunand peste tot. Dar pericolul prezentat de acestia se afla dincolo de aparenta lor. In realitate, gandacii de bucatarie sunt periculosi si daunatori, deoarece lasa peste tot microbi si mizerie. Prezenta lor in interiorul casei, o face pe aceasta sa devina insalubra si nesigura. Gandacii de bucatarie isi lasa excrementele pe blatul de la bucatarie, pe ustensile sau pe diferitele aparate electrocasnice de aici. Materiile lor fecale contin substante extrem de daunatoare pentru sanatate. Alergenii sunt in cap de lista si riscurile pentru persioanele astmatice sunt si mai ridicate. Daca vei inhala cumva substantele toxice prezente in excrementele de gandac de bucatarie, te vei confrunta cu probleme respiratorii, cu o tuse uscata sau productiva.

La persoanele sensibile, prezenta acestor daunatori, pot cauza probleme asemanatoare cu cele aduse de acarieni. Mai ales daca problema lor este asociata cu mucegaiul, pot fi responsabili de probleme alergice, precum rinite. Dar acestia joaca un rol important si in propagarea unor probleme mai grave precum pesta, lepra sau colera.

Excrementele lasate peste tot pe unde trec, ajung sa lase pana la urma un miros foarte neplacut.

Alte riscuri pentru oameni:

 • transmiterea de bacterii- Salmonella;
 • alte riscuri patogene- gastroenterice, dizenterie, tuberculoza sau virusi hepatici.

Riscurile pentru locurile in care apar:

 • o neconformitate cu normele de igiena;
 • contaminarea productiiler agroalimentare;
 • consecinte economice in caz de responsabilitate sanitara;
 • consecinte economice pe termen lung in domeniile agricole, ale hotelurilor sau restaurantelor. Se poate pierde astfel clientela, deteriorarea materialelor, o infestatie importanta care poate duce chiar la o inchidere a unor localuri sau la degradarea imaginii de marca.

Raspandirea

In ultimii 200 de ani, acest daunator a stiut cum se adapteze celor mai grele conditii de viata, chiar si celor mai complexe. Se poate hrani cu absolut tot ce gaseste- faina, firmituri sau chiar si lipici. Poate chiar sta fara sa manance ceva timp de cateva saptamani. Gandacii de bucatarie sunt printre cele mai vechi si mai rezistente insecte de pe planeta. Sunt experti atunci cand vine vorba despre a gasi surse de mancare, chiar si cele mai inaccesibile.

Gandacii de bucatarie se simt cel mai bine in interiorul casei noastre din 2 motive- este cald si pentru ca in general, interiorul casei este foarte umed. Nu pot sa traiasca in locuri unde nu este apa, din acest motiv, ii putem gasi cel mai adesea in jurul chiuvetei. In plus, atunci cand termometrele afiseaza temperaturi foarte ridicate, acestia se pot reproduce cel mai usor.

Gandacii de bucatarie se simt deci cel mai bine acolo unde mediile sunt calde si umede. Temperatura optima pentru acestia se afla in jur de  25-30° C. Iar acestia sunt foarte intalniti mai ales in hoteluri sau alte locuri ce tin de gastronomie sau alimentatie, in bucatarii de restaurante si hoteluri, in camine, in spitale, in brutarii, in gradini zoologice sau chiar si sere etc. Dar asta nu este totul. Mai pot fi gasiti si in case si apartamente care sunt private. Ajung in casele oamenilor chiar cu ajutorul transporturilor de alimente, deoarece stau ascunsi în ambalaje. Iar  la o clădire care este deja afectat si infestata,  (aici poate fi vorba de exemplu despre o fabrica de alimente) gandacii de bucatarie se pot raspandi si mai departe si in vecinatatea acesteia.

Raspandirea se mai poate face prin zbor sau prin mers pe jos. Gandacii de bucatarie pot ajunge astfel in locuintele oamenilor din cauza ambalajelor ce au fost infestate si care au fost tinute in locuri prost intretinute. Transportul care se face pe distante mai mari cu avionul, vaporul sau alte vehicule poate duce si el la raspandirea gandacilor de bucatarie.

Cum prevenim aparitia gandacilor de bucatarie ?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci – sa iti indrepti atentia inspre conditiile favorabile instalarii gandacilor de bucatarie si sa le elimini. Concentreaza eforturile acolo unde sunt cei mai multi. Ai grija mai ales la micile fisuri din pereti unde, gandacii se freaca cu spatele sau cu abdomenul. Pentru a preveni aparitia gandacilor de bucatarie si instalarea lor la tine in casa, trebuie doar sa tii cont de cateva sfaturi si sa iti iei cateva masuri de precautie:

 • pentru a nu avea niciodata gandaci de bucatarie, este de ajuns daca respecti cateva reguli de igiena mai stricte.
 • nu lasa in bucatarie mai mult timp tot ce este « viu », adica mancare, apa sau alte substante rasturnate.
 • pastreaza toate alimentele in cutii ermetice.
 • nu lasa vasele murdare sa se acumuleze in chiuveta. Cel mai rau este sa le lasi in chiuveta peste noapte.
 • curata in mod regulat bucataria, toate aparatele electrocasnice, mai ales, precum si hota care poate provoca pete de grasime.
 • da cu aspiratorul in mod regulat.
 • lupta contra umiditatii si a mucegaiului. Gandacii de bucatarie sunt innebuniti dupa apa si dupa locurile caldute si umede.
 • incearca sa reduci pe cat posibil nivelul de umiditate din interiorul casei tale. Pentru asta, trebuie sa aerisesti in mod regulat si sa cureti ventilatia.
 • resturile biodegradabile trebuie sa fie duse cat mai des in afara casei si aruncate.
 • fisurile din casa ar trebui sa fie sigilate sau astupate pentru a se putea preveni aparitia daunatorilor.

Cea mai buna modalitate deci de a-i preveni este de a incerca sa nu ii atragi. Poti recurge si la un tratament profesional pentru a rezolva problema in mod eficient si durabil. O reactie rapida este esentiala pentru ca gandacii sa dispara si sa nu se propage si la vecini.

Ne-ar face placere sa iti publici parerea.

   LASA UN RASPUNS