Vitamina B12 este complexul cel mai chimic dintre toate vitaminele şi este numele generic pentru toţi compuşii esenţiali cunoscuţi sub numele de cobalamine. Cobalaminele sunt similare hemoglobinei din sânge cu excepţia că în loc de fier conţin cobalt. Vitamina B12 există în mai multe forme, nu toate la fel de eficiente. Cea mai eficientă este metilcobalamina, iar cea mai comună este cianocobalamina, deoarece este uşor de preparat şi mai ieftină.
La ce ne ajută Vitamina B12?
Vitamina B12 este furnizor de energie, ajutând la transportul oxigenului în sânge, hrăneşte celulele şi transformă carbohidraţii din mâncare în glucoza pe care corpul nostru o foloseşte pentru a produce energie. Menţine un nivel scăzut al homocisteinei, proteină care afectează arterele, creşte riscul de infarct şi poate duce la ateroscleroză. Prin urmare, Vitamina B12 este considerată un protector al inimii.
Previne anemia: vitamina B12 contribuie la formarea globulelor roşii în sânge, lipsa lor fiind principala cauză care duce la apariţia acestei afecţiuni; Procesul de îmbătrânire apare atunci când celulele noastre încep să se uzeze şi nu se mai reproduc corect. Prin contribuţia pe care o aduce la reînnoirea celulară, acest nutrient ne păstrează celulele tinere.
De asemenea, cobalamina menţine creierul sănătos prin protejarea celulelor nervoase şi formarea mielinei, înveliş care acoperă neuronii şi circuitele cerebrale.
Semnele carenţei de cobalamină
Lipsa vitaminei B12 în corp nu este la fel de comună precum carenţa altor vitamine sau nutrienţi. Motivul? În cazul unui aport nutriţional constant si echilibrat, organismul nostru are uimitoarea capacitate de a stoca necesarul acestui element nutritiv pe o perioadă de până la 5 ani.
Deficienţa de Vitamina B12 se manifestă prin următoarele simptome: oboseală, lipsa motivaţiei şi a energiei, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, pierderi de memorie, probleme de echilibru, stări de confuzie, depresie sau amorţeală în membre.
Surse alimentare de vitamina B12
Vitamina B12 o regăsim în majoritatea produselor de origine animală, cum ar fi carnea de vită, de pui, de porc, în special în ficat şi rinichi, în produsele lactate, în ouă, în hering, macrou, ton, somon, fructe de mare (cum ar fi crabi, scoici sau stridii).
De asemenea, vegetarienii trebuie să ştie că îşi pot lua vitamine din suplimente, deoarece această vitamină se găseşte aproape exclusiv în ţesuturile animale. Vitamina B12 nu se găseşte în majoritatea vegetalelor, se găseşte numai în drojdia de bere, soia, alge (alge brune, dulse, kombu si nori), lucerna si hamei. Un adult are nevoie de aproximativ 2,4 mcg de vitamina B12 pe zi pentru a se bucura de beneficiile sale.
Carenţa de Vitamina B12
Deficitul de Vitamina B12 poate apărea dacă alimentaţia este slab diversificată sau vegană, dacă tractul gastro-intestinal are o capacitate deficitară de absorbţie sau în perioade în care organismul necesită o cantitate mai mare de cobalamina, de exemplu în cazul unei perioade de stres sau de activităţi sportive intense.
Cum Vitamina B12 nu este absorbită de organism doar prin intermediul mucoasei bucale sau a părţii inferioare a intestinului subţire, sănătatea florei intrestinale este condiţia principală este absorbţia optimă.
Dacă nu îţi poţi lua necesarul de Vitamina B12 din alimentele de origine animală, poţi opta pentru produse naturiste, pe care le găseşti online, pe esteto.ro.