Cuprins
Trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis) este o floare originara din Asia Tropicala. Este un simbol al exotismului si o floare de o frumusete rara, avand o perioada lunga de inflorire. Trandafirul chinezesc este o planta care apartine familiei Malvaceae, care se foloseste cel mai adesea pe post de simbol al insulelor Hawaii. Primele varietati de trandafir chinezesc au fost aduse tocmai din China iar numele sau latinesc isi trage de acolo originile. Cu florile sale imense care ne duc cu gandul la exotismul din Polinezia si cu frunzele sale stralucitoare, Hibiscusul sau Trandafirul chinezesc este cea mai populara planta oranamentala. Este ideal pentru balcon, terasa sau chiar si intr-o gradina aflata mai la Sud.
Hiniscusul este o planta decorativa, exotica foarte cunoscuta atat pentru calitatile sale decorative cat si pentru calitatile sale terapeutice. In China, florile Trandafirului Chinezesc se folosesc pentru colorarea hainelor iar in Egipt, petalele uscate de trandafir se folosesc pentru a se prepara o infuzie foarte bogata in vitamina C. Iar in toate tarile tropicale floarea de Hibiscus, cu florile sale somptuoase, face parte din cadrul ornamenteloe traditionale care pot orna parul femeilor. Infuzia de Hibiscus este cea mai buna pentru a trata inflamatiile, durerile, dar si spasmele musculare. Dar Hibiscusul are si un efect hipotensor. Poate sa scada tensiunea arteriala, dar poate in acelasi timp sa trateze infectiile cailor respiratorii. Se poate folosi si in cazul in care suferi din cauza durerilor de gat sau a tusei.
Trandafirul chinezesc – Descrierea si morfologia plantei
- Denumire populara : Trandafirul japonez, Trandafirul chinezesc
- Denumire stiintifica : Hibiscus rosa-sinensis
- Familia plantei : Malvaceae
- Clasificarea : planata perena.
- Originea plantei : Asia Tropicala, foarte populara in China, India dar si in Japonia (ca planata de interior), in China florile sunt folosite pentru colorarea panzelor.
- Tulpina este una lemnoasa
- Frunzele sunt de culoare verde – inchis,
- Florile pot fi : rosii fig.), galbene, rosii batute, galbene batute(fig.2).
Ingrijirea
Trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis) este o planta care la noi in tara poate fi cultivata doar in spatii protejate. Ingrijirea este foarte importanta deoarece este o planta foarte pretetioasa in privinta luminii, temperaturii si a celorlalti factori.
- Pamantul pentru Trandafirul chinezesc este recomandat sa fie format din turba, resturi vegetale ( de frunze de preferat ) si nisip, toate in parti egale, foarte important sa schimbati pamantul la ghiveci o data la 3 – 4 ani.
- Temperatura iarna sau in perioada de rapaus este bine sa nu fie sub 10 grade iar pentru a putea inflorii trebuie sa fie peste 18 – 20 grade.
- Udarea pe timpul iernii ( repausului vegetativ ) este recomandat sa se faca cu moderatie iar primavara – vara – toamna sa fie cat mai des udat pentru ca pamantul sa ramana permanent revan.
- Lumina este factorul principal pentru inflorire, in perioada de inflorire este recomandat sa aiba cat mai multa lumina naturala ( fara lumina planta nu infloreste doar se dezvolta )
- Pastrarea pe timpul iernii ( in repausul vegetativ ) se face la temperaturi pozitive ( peste 10 grade ) iar lumina sa fie indirecta pe cat posibilul.
- Taierea se efectueaza primavara ( inceput de februarie – martie ), este important pentru a stopa cresterea plantei in inaltime si cresterea ei precum o tufa.
- Inmultirea se efectueaza prin butasi care pot fi introdusi intr-un vas cu apa pentru a prinde radicini, dupa dezvoltarea radicinilor pot fi plantati in pamant.
Fertilizare, Boli si Daunatori
Fertilizarea este foarte importanta mai ales pe timpul verii cand planta incepe sa infloreasca. Substantele nutritive sunt importante pentru sustinerea inflorii abundente.
- Betisoare pentru plante cu flori (CLICK AICI) – (1 bastonas la fiecare 5 – 6 cm de suprafata), stimuleaza plantele pentru aproximativ 2 luni.
Principalele boli sunt: fainarea, rugina
- Zeama Bordeleza (CLICK AICI) – (50 g la 10 litri apa) – un fungicid de contact cu o eficacitate ridicata, are un spectru larg de combatere. Este perfect compatibil cu marea majoritate a insecticidelor si fungicidelor.
- SCORE 250 EC (CLICK AICI) – (2.5 ML la 3-6 litri apa) – un fungicid sistemic cu preluare rapida in planta, se recomanda utilizarea produsului pentru a prevenii aparitia bolilor.
ATENTIE: produsele pe baza de sulf nu pot fi utilizate daca temperaturile depasesc 25 grade. Cititi cu mare atentie instructiunile fiecarui produs de protectia plantelor pe care il utilizati.
Principalii daunatori sunt: afidele, paduchele lanos, paduchele testos si acarieni
- Decis Expert 100 EC (CLICK AICI) – (2.5 ml la 6 litri de apa) – utilizare: afide si paduchi, un insecticid de contact care actioneaza asupra daunatorilor prin contact si ingestie (are efect asupra larvelor si adultilor).
- Actara 20 WG (CLICK AICI) – (1.5 g la 7.5 litri de apa) – utilizare: afide si paduchi, un insecticid sistemic care actioneaza prin contact si ingestie, se transloca in toata planta reusind sa protejeze toate partile plantei.
- Milbecknock (CLICK AICI) – (5 ml la 5 – 10 litri de apa) – utilizare: acarieni, un acaricid care combate un spectru foarte larg de acarieni in toatre stadiile de dezvoltare (ou, larva, nimfa, adult).
ATENTIE: insecticidele si acaricidele trebuiesc folosite conform cu normele de protectia impotriva accidentelor (masca, salopeta, manusi, etc) si respectand cerintele de pe eticheta produsului.