Viermele merelor, descriere si combatere eficienta

Viermele merelor ( in latina cunoscut ca Cydia pomonella ) este unul dintre cei mai periculosi daunatori al livezilor si gradinilor. Raspandirea viermelui merelor este vizibila in toate zonele pomicole dar cu precadere in livezile de mar neingrijite.

viermele merelor 1

Descrierea detaliata despre viermele merelor

  • Denumire stiintifica: Cydia pomonella
  • Denumire populara: viermele merelor, viermele marului, in engleza codling moth
  • Raspandire: raspandit in toate zonele pomicole din Romania, apare cu precadere la culturile de mar neingrijite.
  • Desciriere: viermii merelor adulti au aripile anterioare foarte largi, culoarea este cenusiu deschisa cu nu multe striuri transversale. La masculi se observa pe fata ventrala o zona de solzi, neagra, sub forma unei pete. Aripile din partea posterioara sunt de culoare brun – aramiu cu mici reflexe aurii. Oul este de forma subcirculara, bimbat, culoare alb-opalescent, in perioada de incubatie trce prin fazele de cerc rosu si cap negru inainte de ecloziune cand are culoarea brun-inchis.
  • Biologia si ecologia insectei: ciclul de viata pentru o femela este de 1 – 4 saptamani, la noi in tara viermelor are intre 1 si 3 generatii, modalitatea de iernare este intr-un cocon cu pereti grosi. Larvele sunt capabile sa umble pe suprafete de pana la 2 m pentru a gasii hrana. Ouale sunt depuse esalonat in grupe mici si pot ajunge pana la 300 de oua de femela. Prima generatie apare in preajma infloritului, mijlocul lunii Aprilie ( in zonele mai nordice in luna Mai ). A doua generatie apare in perioada lunii Iunie. A treia generatie apare in mijlocul lunii August pana in Septembrie ( rareori si in luna Octombrie ).
  • Plante atacate: larva ataca culturile de mar, par, gutui, prun, cais, etc, produce pagube insemnate.
  • Simptome ale atacului:  sunt preferate fructele de mar dar sunt infestate si fructele de par, gutui, nuc,  Larvele mananca pulpa fructelor si semintele, trec dintr-un fruct in altul dupa ce il devoreza. Din galeriile roase de vierme se scurge un rumegus care este format din excremente de larva si resturi de hrana ( se pot observa si fire matasoase in rumegus )

viermele merelor 2

Masuri de prevenire si combatare impotriva viermelui merelor

Pentru prevenire sunt recomandate o serie de masuri agrotehnice: taierile de intretinere efectuate corespunzator, adunarea fructelor atacate si distrugerea lor, aratura adanca de toamna.

Idei de combatere biologice ( BIO ): folosirea unor pradatori cum sunt viespile oofage, folosirea de bacterii pe post de pesticide BIO, folosirea de feromoni sexuali ( atragerea daunatorilor in capcane )

Insecticide folosite in combatere

  • Avaunt 150 SC ( substanta activa este indixacarb 150 gr/l ), este un insecticid cu spectru larg de sctiune, are o eficacitate foarte mare in combaterea insectelor tinta si o toxicitate redusa asupra entomofaunei. Efect foarte puternic asupra oualor si larvelor. Doza recomandata de aplicare pentru viermele merelor este de 0.5 litri / ha ( volumul de apa necesar este de 1500 litri / ha ).

<< ATENTIE – Aplicarea substantelor chimice pentru combaterea daunatorilor se face de catre personal specializat si conform specificatiilor de utilizare de pe flacoane sau cutii. Ambalajele ramase in urma stropirilor se returneaza furnizorilor conform programului national  de colectare S.C.A.P.A. >>

Viermele merelor este un daunator care nu trebuie neglijat deoarece poate distruge intreaga recolta de fructe din livezile dumneavoastra. Folositi in fiecare an substantele necesare pentru a combate din timp atacurile de viermi ai merelor.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score