Viermele prunelor (Cydia funebrana): prevenire si combatere

Viermele prunelor este un daunator, un fluture mai exact, care ataca toate varietatile de prune. Dar si o buna parte din arborii fructiferi. Este o specie de vierme diferit fata de cel care ataca merele, dar care cauzeaza pagube comparabile cu acesta. Este raspandit in majoritatea zonelor din Europa, America de Nord, nordul Africii, Asia, Extremul Orient si Australia. La noi in tara este prezent in zonele pomicole de stepa si silvostepa precum si in zona padurilor de fag si stejar.

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Detalii generale despre Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Denumire stiintifica: Cydia funebrana.

Ordinul: Lepidoptera (ordin de insecte, moliile si fluturii).

Denumire populara: Viermele prunelor, Viermele prunului.

Raspandire: Europa, America de Nord, Asia, Australia, nordul Africii, in Romania in toate zonele pomicole.

 • Viermele prunelor este deci un fluture care isi va depune ouale primavara, pe fructele mai tinere.
 • Omizile care sunt in nuante rosiatice sau rozalii penetreaza in interiorul fructelor, hranindu-se cu pulpa lor si sapand la interior galerii. Intrarea in aceste galerii este vizibila inca de la exteriorul fructelor si se poate recunoaste dupa un fel de dop de guma in nuante de galben transparent.
 • La interior, fructele vor fi roase de viermi. Mai apoi, galeriile sapate de viermi vor deveni cavitati de dimensiuni impresionante pline de excremente in apropiere de samburi.
 • In primavara, prima generatie de viermi isi depune ouale la 2-3 saptmani dupa inflorire. Fructele vor cadea astfel prematur din cauza lor iar cele care sunt afectate vor lua o nuanta inchisa si nu se vor mai dezvolta asa cum trebuie. Dar vor vadea si tijele sau frunzele pe care sunt oua.
 • A doua generatie ataca fructele care sunt deja aflate la maturitate. Acestea vor cadea si ele prematur si sunt improprii pentru consum. Pierderile sunt foarte importante pentru varietatile tardive sau semi-tardive.
 • Viermii prunului isi vor petrece astfel vara in fructe si nu vor iesi decat toamna. Intr-un an, se pot succede intre 2 si 3 generatii de viermi. Toamna, viermele prunelor va petrece toamna si iarna intr-un cocon ascuns in pamant sau ascuns in crevasele din trunchiul pomilor fructiferi. In primavara ce va urma, omidele vor deveni nimfe.
 • Viermele prunelor este un daunator foarte periculos deoarece poate sa favorizeze instalarea moniliozei.
 • Primul fel in care poti lupta contra lui- sa nu il lasi sa ierneze. Dezvoltarea sa este favorizata de un climat mai bland si mai umed.

Cum prevenim

 • Frunzele si crengile cazute trebuie stranse si distruse iar furctele cazute trebuie stranse cat mai repede. In acest fel se reduce numarul adultilor si numarul larvelor in hibernare.

Cum combatem

Combaterea se poate efectua prin aplicarea de insecticide omologate cu ajutorul atomizorului  dar si cu pompa de stropit pomi fructiferi. Cele mai populare insecticide folosite pentru combaterea Viermelui prunelor sunt urmatoarele:

 • Calypso 480 SC: concenratie de 0.02 %, tratament in vegetatie, actiune sistemica.
 • Coragen: concentratie de 0.01 %, tratement in vegetatie, actiune sistemica.
 • Faster 10 EC: concentratie 0.025 %, tratament in vegetatie, actiune de contact.
 • Vantex 60 CS: concentratie 0.015 %, tratament in vegetatie, actiune de contact.
 • Novadim progress: concentratie 0.075 % – 0.1 %, tratament in vegetatie, actiune sistemica.
Viermele prunelor (Cydia funebrana)

Viermele prunelor (Cydia funebrana) adult

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply