Musca cireselor – Viermele cireselor (Rhagoletis cerasi)

Musca cireselor, Viermele cireselor (Rhagoletis cerasi) este un daunator periculos, care ataca ciresele si care produce pagube insemnate. Sezonul cireselor este o perioada foarte asteptata, atat de cei mici, cat si de cei mari. Din mai, in cazul varietatilor mai timpurii, pana la sfarsitul lunii iulie ne putem delecta cu cele mai savuroase fructe cu samburi. Dar ar trebui sa ai grija atunci cand vine vorba despre musca cireselor, cel mai virulent daunator al sau. Este un parazit care ataca doar ciresele.

Musca cireselor

Musca cireselor

Descriere

1.Denumire stiintifica: Rhagoletis cerasi.
2. Denumire populara: Musca cireselor, Viermele cireselor, Musca cireselor si visinilor, Virmele cireselor si visinilor.
3. Denumire in engleza: Cherry fruit fly, European cherry fruit fly.
4. Ordinul: Diptera (muste).
5. Familia:Tephritidae.
6. Raspandire: Musca cireselor este intalnita in Europa si in America de Nord in zonele cu plantatii de visin si ciresi, la noi in tara este intalnita in toate zonele.
7. Plante atacate: este cel mai important daunator al ciresilor, consuma pulpa din jurul samburelui pana cand fructele putrezesc.
8. Perioada de atac: la mijlocul lunii Mai atunci cand incep sa se coaca fructele de ciresi si visin.
9. Musca cireselor este o insecta mai mica, de 4-6 mm, cu aripi transparente, care prezinta si striatii in nuante de negru. Este o musca din ordinul Diptera, Rhagoletis cerasi.

Simptome

1. Cea mai periculoasa perioada pentru ciresi se afla in periaoda cuprinsa intre lunile aprilie, la sfarsit si iulie, in functie de regiuni si de varietati.
2. Atunci cand « viziteaza » livezile, femelele depun peste 50 de oua in fructe, de indata ce acestea incep sa isi schimbe culorile de la verde la galben si mai apoi la rosu. In general, se gaseste o singura larva pe fruct.
3. Dar chiar si cu o singura musca a cireselor in fruct, care ajunge sa isi depuna ouale, foarte multe fructe ajung sa fie infestate. Exista un motiv pentru asta- larvele au tendinta de a se devora intre ele.
4. In inima fructului, larva se dezvolta linistita, pana cand fructul cade jos. Mai apoi, larva se retrage si ea in pamant pentru hibernare. Va continua insa se dezvolte pana in primavara urmatoare, cand se va transforma in musca si va merge sa isi depuna din nou ouale.
5. Cum iti poti da seama daca ciresele au fost afectate? Verifica daca acestea au sau nu o mica gaura la varf. Daca conturul sau incepe sa aiba nuante de maro, inseamna ca deja s-a instalat o larva la interior.
6. Pentru a evita ca livada de ciresi sa devina un El Dorado pentru muste sau larve, cel mai bine ar fi sa incerci sa actionezi inainte de depunerea oualor. Actiunile preventive dar si capcanele specifice sunt de mare ajutor.

Viermele cireselor

Viermele cireselor

Mod de daunare

1. Este cel mai important daunator al ciresilor, consuma pulpa din jurul samburelui pana cand fructele putrezesc.
2. Larvele se hranesc cu pulpa fructelor, ducand la deprecierea acestora. Soiurile timpurii si cele cu coacere medie scapa de atac, deoarece acesta survine prea tarziu, cand fructele sunt deja recoltate.
3. Fructele atacate devin moi, se inchid la culoare, putrezesc si cad. Chiar si dupa recoltare, fructele atacate sunt sensibile si putrezesc.

Produse recomandate

De retinut: inainte de a utiliza orice fel de insecticid trebuie citite foarte atent instructiunile de pe eticheta produsului, nu cumparati produse de protectia plantelor decat de la persoane autorizate (magazine, distribuitori, etc), respectati cu strictete regulile de protectia muncii (masca, salopeta, manusi, etc).

Insecticidele, Laser 240 SC si Karate Zeon pot fi aplicate cu ajutorul atomizoarelor  vezi ghid atomizoare ieftine si bune) sau pompelor de stropit (vezi ghid pompe de stropit).

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score