Cuprins
Ai cautat cea mai buna otrava de sobolani? Sobolanii sunt purtatori de boli, infesteaza recoltele si mananca tot ce gasesc in camara. Acesti sobolani, mari reproducatori, ajung sa invadeze o gospodarie, sa colonizeze, daca nu faci lucrurile in mod eficient, in asa fel incat sa dispara definitiv.
Sobolanii sunt animale daunatoare care se adapteaza cu deosebita usurinta la orice tip de mediu. Se hranesc cu legume, cu cereale, cu resturi menajere si ajung sa se simta deosebit de cofortabil intr-o locuinta, atat de cofortabil incat nu mai vor sa plece. Practic, raman oriunde gasesc un mediu favorabil in care sa se inmulteasca. Pe langa faptul ca sunt o sursa de mirosuri neplacute si provoaca o serie de pagube insemnate, sobolanii reprezinta un risc crescut pentru sanatatea oamenilor si animalelor de companie.
Sobolanii pot sa transmita boli periculoase precum febra tifoida, pot contamina cerealele sau alte resurse alimentare prin fecale sau urina, prin fire de par ceea ce provoaca toxiinfectii alimentare, deteriorarea alimentelor, genereaza mirosuri neplacute si provoaca pagube asupra unor materiale precum lemnul sau textilele.
Cel mai frecvente tipuri de rozatoare care infesteaza o locuinta, un depzit de cereale sau culturile agricole sunt sobolanul negru si sobolanul maro. Care sunt semnele unei infestari cu sobolani? Unul din principalele semne ale unei prezente a sobolanilor in locuinta poate fi excrementele acestora. De cele mai multe ori, excrementele se gasesc in locuri mai ascunse (dupa dulapuri, dupa canapea, sub chiuvete), pe podea, de-a lungul traseelor rozatoarelor. Uneori, acolo unde sunt prezente rozatoare, se pot auzi pe timp de noapte sunetele provocate de acestia sub podea sau in pereti. In plus, ambalajele si pachetele de mancare deteriorate, tevile sau mobilierul ros si uneori cuiburile facute din resturi de hartie reprezinta un semn clar al prezentei rozatoarelor in casa.
Combaterea sobolanilor se poate realiza prin intermediul unor tratamente de deratizare chimice sau non-chimice. Deratizarea chimica se refera la plasarea de momeli raticide, destinate sa ucida rozatorul si se recomanda in cazul in care numarul sobolanilor este mare spre ridicat in locuinta. Tratamentele non-chimice se realizeaza prin plasarea unor capcane mecanice cu arc, care ucid sobolanul instant. Oricare ar fi tratamentul ales, sobolanii trebuie indepartati imediat pentru a se evita aparitia altor organisme si mirosuri asociate cu procesul de descompunere. Daca folositi otrava de sobolani va recomandam sa cititi cu atentie instructiunile.
Racumin Paste
Racumin Paste reprezinta o momeala eficienta, gata de utilizare pentru controlul soarecilor si sobolanilor. Este un rodenticid Bayer utilizat pentru combaterea rozatoarelor sinantrope.
Aceasta momeala se prezinta sub forma unei paste de culoare albastra si este ambalata intr-o cutie de un kilogram, confectionata dintr-o hartie speciala, biodegradabila. Substanta activa coumatetralyl 0,0375% din componenta acestei momeli reprezinta o substanta activa din grupa anticoagulantelor care actioneaza prin intermediul blocarii mecanismelor de coagulare a sangelui din corpul animalului. Animalului i se provoaca astfel o hemoragie puternica, murind intr-un interval de 38 de zile de la ingerarea acestei doze letale.
Datorita unui continut de grasimi carbohidrate si vegetale, Racumin Paste manifesta o atractivitate deosebita fata de toate rozatoarele ceea ce garanteaza consumarea produsului chiar si in competitia cu alte surse de hrana. Avantajele acestui produs sunt combaterea tuturor speciilor de rozatoare, modul de aplicare rapid si usor si faptul ca este extrem de atractiv pentru orice rozatoare.
Racumin Paste un produs care poate fi folosit fara probleme atat in mediul urban, cat si in mediul rural sau industrial, atat in interior, cat si in exterior. Se recomanda si in zonele cu o umiditate crescuta, cum ar fi: reteaua de canalizare, fabrici de nutreturi, combinate etc.
Pliculetele se folosesc ca atare si se aseaza de obicei in statii de intoxicare, dupa cum urmeaza:
- 20–40 g, in functie de marimea populatiei din regiunea respectiva, pentru combaterea soarecilor;
- 100–200 g, in functie de marimea populatiei din regiunea respectiva, pentru combaterea sobolanilor.
In actiunile de deratizare pe suprafete mai intinse de teren, se ia in considerare in general, doza de 4 kg momeala ha. Statiile de intoxicare se aseaza in focare, in jurul locurilor unde s–au depistat cuiburile, de–a lungul cailor de circulatie a rozatoarelor. Deoarece Racumin Paste contine doar 375 ppm coumatetralyl, riscul de intoxicare pentru speciile neavizate este minim.
Racumin Foam
Racumin Foam, inovatie in combaterea rozatoarelor. DAUNATORI VIZATI: Soarecele de casa (Muss Muscullus), Sobolanul negru de oras (Rattus Rattus), Sobolanul comun (Rattus Norvegicus).
Substante active: Coumatetralil 4g/kg. Formulare: spuma. Racumin Foam este usor si rapid de aplicat; produsul este gata de utilizare si nu necesita o pregatire prealabila specifica. Racumin Foam speculeaza comportamentul igienic al sobolanilor; acestia dedica activitatilor de curatare aproximativ 20% dintr-un interval de 24 de ore, contactul cu Racumina Foam asigurand astfel ingestia ingredientului activ. Poate fi amplasat in locatii precum pereti cu goluri, unde nu este posibila folosirea momelilor traditionale. Ofera un nivel suplimentar de control, care nu poate fi obtinut cu metodele curente de momire.
Ratibrom 2 Pasta
Ratibrom 2 Pasta este o momeala rodenticida pentru soareci si sobolani, conditionata sub forma de pliculete cu pasta rosie, gata de utilizare.
Substantele active din compozitie: bromadiolone 0.005 g; benzoat denatonium 0.001 g – substanta amara; substante apetisante si ademenitoare. O combinatie de substante active care garanteaza o eficienta sigura asupra daunatorilor tinta, dupa prima ingerare.Raticid super eficient doar impotriva soarecilor si sobolanilor. Ca masura de precautie, pentru protejarea animalelor domestice (caini, pisici, etc,) produsul are in compozitie o substanta amara (benzoat denatonium), datorita careia, acesta nu va fi ingerat decat de daunatorii tinta (soareci si sobolani).
Raticid Brody Pasta 2 este un produs adecvat pentru uz profesional, in jurul cladirilor industriale (hale, depozite), cladiri rurale si civile, case, pivnite, garaje, depozite si gradini aferente, precum si in zonele exterioare. Formularea specifica de momeala proaspata este foarte atractiva pentru speciile de rozatoare mentionate mai sus. Produsul nu creeaza suspiciuni printre ceilalti membri ai populatiei rozatoare.
Varat Pasta
VARAT PASTA contine substanta activa Brodifacoum (pasta albastra), cea mai eficienta substanta existenta momentan pe piata rodenticidelor.
Este nevoie de un consum mult mai redus ( de 4-6 ori) decat din produse cu alte substante active, pentru a obtine acelasi efect. Este singura substanta activa pentru care este valabila descrierea “cauzeaza moartea rozatoarelor dupã o singura ingerare” pentru cã oricat de putin se consumã, are rezultat. VARAT PASTA ucide soarecii si sobolanii de orice specie, este preferata si acceptata de soareci si sobolani chiar si in prezenta altor alimente, este o momeala sub forma de pasta moale, cu un miros si gust special studiat, foarte apetisant pentru rozatoare. VARAT PASTA cauzeaza soarecilor si sobolanilor moartea repede (la 2-3 zile dupa consumare), dar totodata destul de tarziu, pentru a nu atrage suspiciunea celorlalte rozatoare din colonie.
Nocurat Pasta
Nocurat Pasta este o momeala folosta pentru controlului populatiilor de soareci, sobolanii, soareci de camp, de diverse specii. Ingerarea unei singure bucati cauzeaza, in scurt timp, moartea oricarui rozator , fara a creea o stare de panica sau a trezi suspiciuni in sanul populatiei vizate.
Subtanta activa: Difenacoum 0,005 g,Denatonium Benzoat 0,001g, substante atractive pana la 100g. Acest lucru este posibil datorita mecanismului de actiune al anticoagulantelor, indirect, care nu cauzeaza nici o senzatie de durere rozatoarelor ci numai puternice hemoragii interne, letale. Rozatoarele simt o senzatie de sufocare si au tendinta de a iesi in spatii deschise unde sucomba. Datorita continutului echilibrat de substante atractive (grasimi, uleiuri si zahar) si potentiatorilor de arome, Nocurat Pasta poate fi utilizat cu succes la deratizarea oricaror incinte destinate uzului civil si industrial, precum case, birouri, cladiri ce deservesc comunitatea si hale industriale. La fel de bine poate fi utilizata si in camp deschis, acolo unde tratamentele cu alte momeli mai putin atractive nu au dat rezultatele scontate in lupta cu rozatoarele.
Jade Pasta
Momeala sub forma de pasta verde, gata de utilizare. Utilizare pentru controlul rozatoarelor (soareci si sobolani). Produsul se utilizeaza in interiorul si in jurul cladirilor pentru protectia sanatatii publice, a materialelor si produselor depozitate.
Doza de aplicare exprimată în unităţi metrice: Sobolani (adulti si tineri): se plaseaza 90 – 100g (9-10 pliculete) de momeala in amplasamente acoperite, rezistente la deschidere fortata, distantate intre ele la 10m (5m in zone cu infestare puternica) in zonele in care sobolanii sunt activi. Soareci de casa (adulti si tineri): se plaseaza 20 – 40g (2-3 pliculete) de momeala in amplasamente acoperite, rezistente la deschidere fortata, distantate intre ele la 5m (3m in zone cu infestare puternica) in zonele in care soarecii sunt activi.
Intrebari si raspunsuri despre cea mai buna otrava de sobolani
Prevenirea invaziilor de sobolani se poate realiza prin mentinerea unui grad de igiena corespunzator, prin eliminarea rapida a resturilor de mancare si depozitarea alimentelor in locuri speciale pentru a nu se altera si pentru a nu emana mirosuri care sa ii atraga pe sobolani. Orificiile de acces prin care sobolanii ar putea patrunde in locuinta sau spatii de depozitare ar trebui astupate cu ajutorul unor materiale pe care acestia sa nu le poata roade. Animalele domestice, pisicile in special ar putea contribui la prevenirea aparitiei acestor daunatori.
Cum aleg cea mai buna otrava de sobolani?
In momentul in care observam prezenta unor sobolani in gospodarie majoritatea din noi avem tendinta sa mergem la cel mai apropiat magazin pentru a cumpara un produs oarecare. Adevarul este ca toate acest produse elimina sobolanii insa modul in care fac acest lucru este diferit. Exista spre exemplu otrava de sobolani pe baza de anticoagulante de prima generatie. Anticoagulantii fac sobolanii mai vulnerabili. Rozatorul trebuie insa sa consume de mai multe ori aceasta molecula de prima generatie inainte de a muri.
Mai exista molecule de a doua generatie care sunt mai mortale. Raticidele din aceasta categorie au fost concepute cu scopul de a rezolva acest fenomen de rezistenta. Alegerea propdusului de utilizat va depinde deci in mare masura de utilizare si de mediul din gospodarie. Semintele sunt recomandate doar in cazul in care nu exista animale de companie in casa. Daca vizitatorii nedoriti si-au facut un domiciliu intre pereti si in ziduri, folosirea unui gel raticid te poate ajuta sa ii elimini direct in mediul lor. Exista substante capabile sa ucida si sa lase un cadavru fara mirosuri neplacute. Selectia produsului va depinde de nevoia utilizatorului, de natura infestarii, de gradul de invadare si de specia de rozator.
Grausorul pentru sobolani reprezinta o otrava clasica pentru eliminarea rozatoarelor din casa. Acest tip de otrava pentru sobolani este cunoscuta sub numele de probrodirat si elimina sobolanii si soarecii in doar cateva zile. Grausorul se amplaseaza intr-un recipient si se completeaza pe masura ce se consuma. Trebuie asezat in locuri mai greu accesibile pentru a nu fi consumat de animalele de companie.
Lipiciul pentru soareci reprezinta o alta alternativa ecologica pentru otrava de sobolani, este o pasta fara miros si care tine rozatoarea in locul in care a fost aplicata. Soboalnii si soarecii care calca pe aceasta pasta vor fi imobilizati.
Ce este otrava pentru sobolani?
Raticidele si rodenticidele reprezinta substante si produse care lupta impotriva soarecilor si sobolanilor si altor animale care intra in categoria rozatoare. Exista tipuri de otrava de sobolani pe baza de anticoagulante care actioneaza prin blocarea mecanismelor de coagulare a sangelui din corpul animalului, provocandu-i acestuia din urma o hemoragie generalizata astfel incat, la 3-8 zile de la ingerarea otravei, animalul moare. Aceste produse nu sunt periculoase pentru oameni, in sensul ca, in cazul ingerarii accidentale de otrava pentru sobolani, nu survine moartea insa exista un disconfort si o stare de greata dar si dureri puternice de stomac.
Otrava pentru sobolani actioneaza prin ingestie. Mai exact, sobolanii se hranesc cu momeala raticida si substanta activa cu efect anticoagulant va produce in corpul mamiferului o hemoragie generalizata. In general, sobolanul moare la 2-8 zile de la ingerarea otravii. Acest lucru depinde de cantitatea de otrava consumata, de concentratia substantei active si de dimensiunea animalului. Raticidele se prezinta sub forma de peleti, plicuri cu pasta, grausor sau cuburi cerate. Acestea se vor amplasa folosind manusi de protectie deoarece sobolanii au capacitatea de a simti mirosul mainilor si astfel se vor feri de momeala.
Ce sunt sobolanii?
Sobolanii s-au adaptat si dezvoltat in zonele noastre urbane, periurbane si agricole. Deplasarile umane au contribuit la raspandirea sobolanilor pe toate pamanturile planetei noastre. Doua specii de sobolani sunt cele mai comune la noi in tara, Sobolanul Negru (Rattus Rattus) si Sobolanul Cenusiu (Rattus Norvegicus). Ambele specii sunt destul de mari insa depasesc rareori 500g. Sobolanul negru este usor mai mic decat sobolanul cenusiu si mai putin raspandit.
Ambele specii provin din Asia si au ajuns in Europa in momente diferite, in special Norvegicus, o specie banala in ziua de azi, a ajuns in Europa spre sfarsitul Evului Mediu. In cele din urma au ajuns si in America si Australia. In functie de specie, unii sobolani locuiesc la etajele superioare ale cladirilor in timp ce altii ocupa subsolurile. Sobolanul este un animal deosebit de prolific si, in absenta pradatorilor, se va inmulti deosebit de rapid. Poate cauza daune culturilor, rezervelor alimentare din depozite sau magazine dar pot provoca si daune de alt gen. Pot roade cablurile electrice, pot fi responsabili de incendii si sa distruga izolatia unei cladiri. Pot roade in egala masura tevile si drept urmare sa cauzeze scurgeri de apa sau de gaz.
Ce efect are cea mai buna otrava de sobolani la oameni?
Majoritatea tipurilor de otrava pentru sobolani este pe baza de anticoagulante. In cazul unei intoxicatii la oameni, tulburarile de coagulare de manifesta dupa 2-3 zile si persista timp de mai multe saptamani. Vitamina K1 este antidotul perfect in acest caz. Administrarea preventiva de vitamina K1 este inutila.
Cel mai mare pericol este acela ca substanta existenta in otrava de sobolani poate duce la perturbarea coagularii sangelui. Otravirea poate duce la perturbari grave in organism, uneori fatale. Fosfura de zinc si Naftilitiokarbamidul sunt considerate cele mai periculoase, cele mai toxice, utilizarea lor fiind limitata. Acestea provoaca moartea in proportie de 100% in cazul rozatoarelor si se folosesc doar in cazul in care alte tipuri de otravuri au fost ineficiente. In cazul folosirii otravii de sobolani, doza considerata letala pentru om depinde de compozitia otravii dar si de starea de sanatate a persoanei care a ingerat otrava. Cei mai vulnerabili sunt copiii si varstnicii.
Simptomele nu apar imediat. Dupa cum spuneam si mai sus, acestea apar la 2-3 zile de la ingerarea substantei. Daca doza ingerata este mai mare atunci pot aparea urmatoarele simptome:
Slabiciune; Sangerarea gingiilor; Dureri de cap; Greata, lipsa poftei de mancare; Dureri puternice de stomac, diaree amestecata cu sange.
Ce efect are otrava de sobolani la caine si la alte animale?
Intoxicatia cu raticide anticoagulante este extrem de frecventa la animalele de companie. Exista un antidot: vitamina K1 care permite din fericire un prognostic favorabil cu conditia sa se intervina la timp. Se vorbeste despre intoxicatie directa atunci cand animalul ingereaza direct otrava. Intoxicatia poate fi accidentala daca cainele descopera o momeala otravita destinata rozatoarelor sau o cutie cu produse raticide. Astfel, recomandarea este ca aceste produse sa fie plasate in locuri inaccesibile cainelui sau altor animale din casa.
Odata ingerata otrava de sobolani, semnele nu sunt vizibile pentru o perioada destul de lunga de timp, zile sau chiar saptamani. Procesul de coagulare a sangelui este blocat si survine o hemoragie in urma ingerarii de otrava. Simptomele care pot aparea la caine sau la alte animale sunt urmatoarele:
Stare de somnolenta; Mucoase palide; Hipotermie; Tahicardie; Slabiciune; Ataxie.
Diagnosticul de otravire se va face in urma unor analize de sange, pe baza anamnezei si simptomelor. Vitamina K1 este principalul antidot in acest caz deoarece actioneaza rapid si contribuie la sintetizarea factorilor de coagulare. Se poate induce voma de catre stapanul animalului si apoi se poate efectua un lavaj gastric pentru a se impiedica pe cat posibil absorbtia substantei.
Ce contine cea mai buna otrava pentru sobolani?
Un produs rodenticid (otrava pentru sobolani) reprezinta o substanta activa sau un preparat care are proprietatea de a ucide rozatoarele. Rodenticidul este un biocid clasat printre metodele chimice si letale in raport cu capcana pentru rozatoare (neletala) de lupta impotriva rozatoarelor.
Pe vremuri pe baza de trioxid de arsenic sau de thallium, otrava in ziua de azi, este cel mai adesea bazata pe anticoagulanti. In sanul categoriei de rodenticide pentru sobolani chimice, anticoagulantele sunt cele mai practice si cele mai utilizate deoarece nu prezinta aversiune alimentara din partea rozatoarelor si deoarece exista un antidot in caz de otravire a oamenilor sau animalelor domestice.
Anticoagulantele reprezinta molecule din ce in ce mai utilizate ca raticide. Anticoagulantele folosite pentru a elimina sobolanii sunt derivate ale 4-Hidroxi-cumarina si 1,3 Indanion care sunt antivitamine K, la care rozatoarele sunt in special sensibile din cauza un volum sanguin slab si un ritm cardiac ridicat. Moartea survine prin anemie acuta, provocata prin hemoragia accidentala, la cateva zile sau cateva saptamani de la ingerare. Acest tip de rodenticid este o otrava de acumulare prezentata in amestec cu o momeala si este necesar ca rozatorul sa consume mai multe doze timp de mai multe zile.
Ti-a placut articolul despre cea mai buna otrava de sobolani? Poti sa citesti mai multe despre sobolani si metodele de combatere si in articolul: Sobolanul de casa cenusiu (Rattus Norvegicus)…