Sobolanul de casa cenusiu (Ratus Norvegicus)

Sobolanul de casa cenusiu (Ratus Norvegicus)

Sobolanul de casa cenusiu este o specie originara din Asia Est, specie intalnita in prezent in intreaga lume. Vapoarele au fost mijlocul lor de transport pana in cele mai indepartate colturi ale lumii. A aparut in Europa in anul 1732 si a pus repede stapinire pe un areal vast. La noi in tara este raspandit cam peste tot, mai putin in zona de munte. Spre deosebire de alte specii, sobolanul de casa cenusiu este iubitor de locuri umede, fiind intalnit in special in grajduri, in beciuri, in gunoaie, instalatii de canalizare si pe malul apelor. Nu se sfieste sa intre in apa dat fiind faptul ca este un foarte bun inotator. Este omnivor, mincind cereale, dar si cadavre.

[wpsm_toplist]

Sobolanul de casa cenusiu este un animal sociabil, inteligent si adaptabil. Greutatea sa este cuprinsa intre 250 si 50 de grame, lungimea cozii sale este cuprinsa intre 17-25 cm si lungimea cumulata este cuprinsa intre 21-28cm.  Partea superioara si lateralele corpului sobolanului cenusiu sunt de culoare maro-cenusiu si abdomenul are o culoare gri albicioasa. Coada sobolanului cenusiu este complet acoperita cu solzi in forma de inele. Este un animal preponderent activ seara si noaptea, traind in grupuri de cate 50-250 de indivizi. In general, grupurile sunt formate dintr-un mascul si mai multe femele, pui si adulti. Sobolanii cenusii se inmultesc pe parcursul intregului an, femela naste de 2 pana la 7 ori pe an in jur de 6-10 pui.

Clasificare stiintifica a Sobolanului de casa cenusiu

 • Denumire populara: Sobolanul de casa, Sobolanul de casa cenusiu, Sobolanul cenusiu;
 • Denumire stiintifica: Ratus Norvegicus;
 • Denumire in engleza: Brown rat, Norway rat;
 • Regn: Animalia;
 • Încrengătură: Chordata;
 • Subîncrengătură: Vertebratelor;
 • Clasa: Mammalia;
 • Ordin: Rodentia;
 • Familie: Muridae;
 • Subfamilie: murinae;
 • Genul: Rattus.

Alimentatia sobolanului cenusiu este variata – fructe, seminte, oua de pasari, carne stricata, mamifere mici sau cadavre de animale. Sobolanii cenusii stau in general in pivnite, grajduri, depozite sau diferite spatii de depozitare a gunoiaielor sau in orice alt loc in care pot gasi hrana si adapost. Este un daunator tipic pentru provizii, igiena si materiale.

Cu ce combatem sobolanul de casa cenusiu

Momeala otravitoare momeala sobolani

Vezi detalii si pret

Momelile trebuie folosite in statii de intoxicare corespunzatoare, pentru a fi protejate impotriva actiunii agentilor atmosferici si a ingestiei accidentale din partea copiilor sau a speciilor non-vizate. Pentru o eficienta maxima se recomanda a se pozitiona produsul de-a lungul rutelor de tranzit, in apropierea cuiburilor sau in locurile de hranire. Dupa amplasarea momelilor, evitati mutarea sau deranjarea statiilor de intoxicare timp de cateva zile. Daca nu se observa activitate in decurs de 7-10 zile, mutati momelile in zone cu activitate mai accentuata.Mortalitatea rozatoarelor survine in timp de 4 – 10 zile de la ingestie.

 Capcana mecanica

capcana mecanica pentru sobolanul de casa

Vezi detalii si pret

Capcanele mecanice sunt produse de tratament care pot fi utilizate cu succes la interior sau la exterior. Se folosesc pentru capturarea in viata a animalelor vizate, prin atragerea acestora in capcana, cu surse de hrana specifica modului de hranire a daunatorilor. Momeala se aseaza pe tija speciala de armare al capcanei, loc care asigura o prindere a momelii si o actiune a sistemului de blocare a custii in momentul in care daunatorul intra si incepe sa se hraneasca.

Fiind o capcana destinata tipurilor de daunatori de talie medie, acestia au loc suficient pentru a intra total in capcana. Capcana nu raneste animalul capturat, in momentul inchiderii usilor de la capcana. Capcana are din constructie locul de armare asezat central, pentru a putea oferi suficient spatiu de intrare animalului, cu intregul corp inauntru.

Capcana adeziva

capcana adeziva pentru a combate sobolanul de casa Vezi detalii si pret

Indepartati folia protectoare de la capcana, puneti-o cu partea adeziva orientata in sus, in locurile infestate de rozatoare si insecte (ex: de-a lungul peretilor, in mobilier, aproape de deseuri, etc) Pentru a spori eficacitatea acestei capcane, puteti adauga orice substanta atractanta sau raticide. In cazul in care rezultatele nu sunt vizibile in cateva zile, incercati sa mutati capcanele in alte locuri frecventate de soareci si sobolani.

Avantaje: prinde soarecii / sobolanii din casa curat si eficient;  aderenta excelenta; durata de viata indelungata; inofensive, deoarece acestea nu contin otravuri.

Avertizari :  nu lasati la indemana copiilor si animalelor domestice; nu folositi in alte scopuri decat cele indicate; nu aruncati in mediul inconjurator dupa utilizare.

Repelent olfactiv

repelent olfactiv pentru soareci si sobolani de casa

Vezi detalii si pret

Rat Raus Ambient este un repelent pentru soareci si sobolani, realizat din granule de lut uscate si impregnate cu un amestec de uleiuri esentiale si substante organice naturale; Aceasta formula a fost dezvoltat in colaborare cu Universitatea din Florenta si se bazeaza pe uleiuri esentiale specifice, care insufla un disconfort olfactiv rozatoarelor, facandu-le sa abandoneze zona tratata.
Nu contine substante toxice, otravuri si este inofensiv pentru oameni si animale nevizate. Este ambalat intr-o carcasa speciala, cu opt orificii pentru ventilatie care favorizeaza aroma si raspandirea in mediul inconjurator. Carcasa contine un pachet protejat intr-o punga cu fermoar care garanteaza integritatea acestuia pana la deschidere, este suficient pentru o suprafata de pana la 20mp.
Se pot utiliza in medii cum ar fi depozite, garaje, subsoluri, mansarde, depozite de hartie si arhive, etc.
Mod de utilizare: Deschideti carcasa indepartati punga cu fermoar repozitionti pliculetul cu repelent in interior si inchideti carcasa. Nu se deschide plicul care contine repelentul.
Acesta se pozitioneaza in interior, de preferinta in vecinatatea unor posibile cai de acces alese de soareci, sobolani, pe suprafata podelei cu gaurile de ventilatie paralele cu podeaua, prin acestea circula aerul. Se inlocuieste pachetul cu unul nou in momentul in care dispare aroma.
Avertismente: Cititi eticheta inainte de utilizare. A nu se folosi in alte scopuri decat cele indicate; nu este o jucarie. A se tin departe de copii Nociv pentru organismele acvatice, cu efect de lunga durata. Evitati contactul cu ochii, in caz contrar spalati imediat din ambundenta cu apa. In caz de iritatii consultati un medic. Nu inghititi.A nu se depozita langa alte alimente. Pastrati produsul sigilat in ambalajul original intr-un loc uscat si rece, departe de razele solare.

Capcana electronica

capcana electronica pentru sobolani

Vezi detalii si pret

Aparatul electronic este echipat cu o tehnologie avansata de circuit inteligent electronic care simte cand un soarece sau sobolan intra in capcana, fiind electrocutat cu 5 socuri electrice. Soarecele, sobolanul, nu poate supravietui acestor socuri electrice. Eliminare 100% sigura. Socul electric si dimensiunea capcanei asigura utilizarea atat pentru Sobolani  cat si pentru Soareci. Aparatul electronic reprezinta o metoda umana si sigura de a scapa de soareci si sobolani, asigurand o eliminare sigura 100%, instant, fara a rani ( rana deschisa provocata mecanic ) sau chinui animalele, fara a raspandi mirosul soarecelui omorat prin ranire mecanica, fara a murdarii capcana sau locul in care a fost omorat animalul si fara a folosi otravuri, raticide sau alte substante toxice, ce se raspandesc in aerul respirat !

Cum Functioneaza : Cand aparatul este pornit, un LED indicator luminos rosu si verde se aprinde intermitent. Apoi lumina rosie va clipi odata ce indica faptul ca capcana este setata si functioneaza corect. Lumina rosie va clipi o data la fiecare 10 secunde indicand faptul ca este activa. Cand sobolanul intra in aparat, lumina rosie se aprinde indicand faptul ca dispozitivul este activat si emite un soc de inalta tensiune. Cand dispozitivul prinde un sobolan, lumina rosie va incepe sa clipeasca. Cand uciderea este terminata, lumina rosie intermitenta se va opri si lumina verde va incepe sa clipeasca. Aparatul poate fi curatat dupa ce indicatorul verde lumineaza intermitent. Alimentare priza 220 V sau  baterii 4 X D model (bateriile nu sunt incluse).

Aparat ultrasunete

aparat ultrasunete pentru a combate sobolanul de casa cenusiu Vezi detalii si pret

Aparat cu ultrasunete pentru indepartarea, respectiv a mentine la distanta rozatoare(soareci,sobolani,etc.), in spatii mai mari. Se recomanda folosirea in depozite, mori, abatoare, hale industriale, magazii, etc… Se recomanda montarea aparatului astfel incat propagarea ultrasunetelor sa fie uniform distribuita in intreaga incapere.

Avantaje: nu polueaza mediul; se poate utiliza in locuri unde folosirea otravii este interzisa; punerea in functiune nu necesita calificare; nu deranjeaza omul si nici, pasarile, animalele domestice; consum nesemnificativ de energie electrica.

Aparat cu vibratii

aparat vibratii pentru rozatoarele din curte Vezi detalii si pret

Instalare. Aparatul are forma unei ciuperci si este compus din doua parti. Partea inferioara are forma de tarus, este din aluminiu, se introduce in pamant si contine mecanismul care emite vibratiile si sunetele. Partea superioara, din material plastic de culoare verde, contine panoul fotovoltaic si sistemul de alimentare si va ramane deasupra solului, expusa luminii Soarelui.  Conectati cele doua parti, superioara si inferioara, introduceti apoi aparatul in pamant circa 3/4, astfel incat apa sa nu intre in interiorul aparatului.

ATENTIE Suprafata acoperita poate fi afectata de natura solului, precum si de obiecte sau relief. Un sol afanat sau mlastinos nu va propaga vibratiile la fel de bine ca unul bine compactat si uscat. De asemenea, radacinile copacilor, fundatiile, pietrele din sol, pot afecta propagarea undelor. Aveti in vedere aceste observatii in momentul in care instalati aparatele.

Avantaje. Nu produce fum, nu foloseste substante toxice, nu afecteaza animalele domestice, de companie sau de ferma, precum caini, pisici, pasari, porci, gaini, etc. De asemenea, nu omoara daunatorii, ci doar ii alunga, eliminand astfel descompunerea acestora in gradinile dvs. Vibratiile emise nu sunt percepute de om, astfel ca aparatul se poate folosi si pe timpul noptii, fara riscul de a deranja vecinii.

Lipici pentru soareci si sobolani

lipici pentru soareci si sobolani Vezi detalii si pret

Biologia si ecologia sobolanului cenusiu de casa

Sobolanul cenusiu are o activitate mai mult nocturna, fiind dotat cu un simt al mirosului si al auzului deosebit de ascutit, care depaseste pe om. Paleta gustativa este similara omului, avand tendinta de a alege o ratie echilibrata, cand are la dispozitie mai multe alimente. Are nevoie de alimente cu un continut ridicat de apa sau surse de apa libere. Se inmulteste in functie de regiune, hrana, climat si anotimp. Femela are 6 perechi de mamele din care 3 perechi pectorale si 3 perechi ingvinale.

 Aspect

Sobolanul de casa cenusiu este mai mare decat sobolanul de apa si, spre deosebire de acesta nu are coada mai mica decat corpul. Astfel, lungimea corpului este de 27 cm si cea a cozii de 18-20cm. Greutatea ajunge pana la 500 de grame. Pe spate blana sobolanului de casa cenusiu si pe abdomen alburie. Urechile sale sunt scurte si lipsite de par pe fata interna si au un varf rotund.

Aspect sobolani - sobolanii de casa cenusii
Aspectului Sobolanului cenusiu (Ratus norvegicus) si Sobolanului negru (Rattus rattus) (sursa imagine link)

Ochii sunt mari, vibrizele lungi. Lungimea cumulata a  capului si trunchiului sobolanului de casa cenusiu este de aproximativ 21-28 centimetri. Lungimea cozii este cuprinsa intre 17-25 centimetri. Greutatea este de 250-550g. Partea superioara si partile laterale ale corpului au o culoare maro-cenusie si abdomenul are o culoare gri-alb. Coada sa este acoperita de solzi in forma de inele. Urechile sunt micute si rotunde spre deosebire de cel ale sobolanului de casa. Puii sunt, la nastere, inca orbi si lipsiti de blana. Coada sobolanului de casa cenusiu este intotdeauna mai scurta decat corpul, poate ajunge pana la 20 de centimetri. Sobolanii cenusii au pana la 2 sau trei gestatii, dau nastere la aproximativ 8 pui la fiecare gestatie. Sobolanul brun isi duce existenta in ambalaje si este cunoscut pentru inteligenta si neincrederea sa.

Biologie

Sobolanul de casa cenusiu este un animal sociabil, inteligent si adaptabil. Este activ in special odata cu lasarea serii si noaptea insa exista si sobolani care poti fi activi si pe parcursul zilei. Traieste in grupuri de 50-250 de indivizi, grupuri formate in general dintr-un mascul, mai multe femele si animale tinere si pui. Sobolanii cenusii care nu apartin grupului sunt alungati sau ucisi (canibalismul este foarte posibil). Se inmultesc de-a lungul intregului an. Perioada de gestatie este de 24 de zile. Femela poate naste de 2-7 ori pe an cate 6-10 pui care la nastere sunt orbi si fara blana. Femelele pot fata pe an chiar si 1000 de pui. La cresterea puilor se implica mai multe femele. Alaptarea puilor dureaza in general 3 saptamani. Odata ajunsi la varsta de 6-7 saptamani, sobolanii cenusii sunt deja foarte independenti, la 3 luni ajungand deja la maturitatea sexuala. Sobolanul cenusiu este omnivor. Alimenele consumate cuprind seminte, fructe, pua de pasari, muguri, carne stricata si starvuri de animale, mamifere mai mici, etc. acestia evita totusi alimentele pe care nu le cunosc. Speranta sa deviata este de 4 ani maxim, varsta la care ajung rar mai ales daca traiesc in natura.

Raspandire

Sobolanul cenusiu este originar din Asia de Est. Este o specie sinantropa insa si in ziua de azi este raspandit in intreaga lume. Sobolanul cenusiu a reusit, prin intermediul vapoarelor ca mijloace de transport, sa se raspandeasca si sa se extinda pana in cele mai izolate insule. Poate fi intalnit in sate si orase unde ocupa pivnitele, grajdurile si depozitele, conductele de canalizare, locurile de depozitare a gunoaielor precum si in alte cladiri, unde reusesc sa gaseasca suficienta hrana si ascunzatori. In natura, isi sapa vizuini subterane care se impart in galerii lungi. Deoarece consuma alimente variate, sobolanul cenusiu le contamineaza cu urina, excremente si secretii. Pe langa contaminare, sobolanii rod mobila, cablurile, usile sau plasticul.

sobolanul de casa cenusiu. raspandire
Harta rosie reprezinta raspandirea sobolanilor in lume (sursa imagine link)

Sobolanul cenusiu este purtatorul unui numar mare de boli infectioase, boli care se pot transmite cu deosebita usurinta la oameni si la animale printre care amintim – virusii febrei Lassa, virusii Lyssa, trichina, Salmonella, purici si alti endo si ectoparaziti. Drept urmare, sobolanul cenusiu sau sobolanul norvegian cum mai este cunoscut, este raspandit pe globul, in special in zonele temperate. Traieste in colonii de sute de indivizi, pe langa locuintele urbane sau rurale sau izolate, in unitatile agricole vegetale, de crestere a animalelor saucele care depoziteaza sau prelucreaza produsele de origine animala sau vegetala.

Daunator

Sobolanul de casa cenusiu este un daunator tipic de alimente, de materiale si pentru igiena. Sobolanii cenusii consuma alimente de toate tipurile, pe care le contamineaza mai apoi cu excremente, urina si secretii. Ei pot roade insa si mobila, cablurile electrice, scandurile, rafturile, grinzile, usile, plasticul etc, fiind astfel incadrati si la categoria daunatorilor de materiale. Sobolanii cenusii actioneaza ca purtatori a numeroase boli infectioase, care pot fi transmise la om si la alte animale. Reprezinta si mijloace de raspandire a puricilor, putand fi purtatori de ciuma. In plus, sobolanii cenusii pot transmite virusi de Lassa (agentii patogeni ai febrei de Lassa), virusi Lyssa (agenti patogeni ai rabiei) si Salmonella, trichina precum si alti ectoparaziti si endoparaziti.

Curiozitati despre Sobolanul de casa cenusiu

Cand aud cuvantul sobolan, majoritatea oamenilor se gandesc la ciuma insa, in realitate, aceste creaturi micute si ingenioase se afla in randul nostru inca de la inceputurile civilizatiei si nu toata lumea le uraste atat de tare. Ba mai mult, dupa mai bine de 8 secole de acuzatii pentru raspandirea ciumei, iata ca sobolanii sunt in sfarsit exonerati de catre cercetatori deoarece au gasit un nou vinovat, gerbilul. Am adunat pentru voi cateva curiozitati despre sobolani.

Un cuplu de sobolani poate avea pana la 170 de pui intr-un an. La doar 4-5 saptamani, sobolanii ajung la maturitate sexuala si o femela poate da nastere puilor odata la trei saptamani. In general, nasc intre 6-10 pui ceea ce inseamna ca un cuplu de sobolani poate da nastere intr-un an la 170 de pui.

Coada ii ajuta sa se racoreasca. Sobolanii, spre deosebire de noi oamenii au glande sudoripare doar pe labe. Motiv pentru care reusesc sa isi controleze temperatura corpului cu ajutorul cozii. Coada este mai mult decat potrivita pentru a indeplini aceasta functie deoarece nu dispune de par si are o multime de vase de sange, de la mijloc spre varf in special. Cand temperatura creste cu cateva grade, vasele se umfla si permit unei mai mari cantitati de sange sa circule prin coada. Sangele cald se raceste in momentul in care trece prin coada si se intoarce in corp la o temperatura mai mica.

Dintii sobolanilor cresc in permanenta. Sobolanii sunt cunoscuti pentru faptul ca rontaie in permanenta ceva. Si fac acest lucru dintr-un motiv foarte bine intemeiat. Dintii lor cresc cu aproximativ 11-14 centimetri pe an, rosul ii ajuta sa isi toceasca dintii.

Stiai ca sobolanii rad ? Aceasta este una din curiozitatile mai putin cunoscute despre sobolani. Sobolanii sunt niste animale care par capabile sa rada. Clar, nu fac acest lucru ca si oamenii insa emit un sunet destul de ascutit, pe frecvente inalte. Conform cercetatorilor, sobolanii simt ceea ce din punct de vedere stiintific poarta denumirea de bucurie sociala atunci cand se joaca.

Sobolanul de casa cenusiu (Ratus Norvegicus) este un daunator care poate fi gasit aproape in orice casa de la curte dar si un zonele urbane (depozite, magazine, etc). Vezi mai multe detalii despre combaterea daunatorilor pe Degradina !

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*