Cuprins
Cauti cel mai bun insecticid pentru tantari? Odata cu reintoarcerea zilelor insorite, tantarii isi fac si ei aparitia. Potentiali vectori ai bolilor tropicale, este necesar sa ne protejam de tantari. Un insecticid este cea mai buna modalitate de ne proteja de tantari.
La fel ca si mustele, tantarii ne pot transforma rapid casa intr-un veritabil cosmar. Pe langa faptul ca sunt extrem de enervanti, tantarii mai sunt si purtatori de boli. De aceea, este important sa incerci sa scapi de ei cat mai repede, inainte de a se transforma intr-o problema serioasa. Numeroase sunt insecticidele care ne ajuta sa scapam de aceste insecte. Cel mai bun insecticid pentru tantari se va alege in functie de mai multi factori.
Insecticidele sunt usor de gasit. Insa, combaterea tantarlilor a devenit din ce in ce mai dificila din cauza exploziei numarului lor. Numeroase sunt localitatile care se confrunta cu veritabile invazii de tantari si lucrurile sunt si mai grave in zonele rurale, in regiunile apropiate de balti sau mlastini. Mai grav este faptul ca tantarii sunt purtatori de boli periculoase. Pentru a-ti da seama cat de important este sa tii la distanta aceste insecte va spunem doar ca in anul 2019 numai putin de 42 de romani si-au pierdut viata in urma infectarii cu virusul West Nile transmis de tantari. Daca atacul tantarilor este unul periculos ar trebui sa ai in vedere folosirea unor insecticide.
K-Othrine WG 250
K-Othrine WG 250 este insecticid care contine 25 g (25%) deltamethrin si coformulanti pana la 100g. Este un insecticid piretroid de la Bayer, ce are ca substanta activa deltamethrin-ul, un izomer cu o eficacitate dovedita in distrugerea sistemului imunitar al unei game largi de insecte daunatoare. Se gaseste sub o forma speciala de granule dispersabile in apa, ce favorizeaza o remanenta prelungita. K-Othrine WG 250 poate fi considerat cel mai bun insecticid pentru tantari! Este insecticidul cu aplicarea cea mai mare atat in curte cat si in spatiile inchise.
K-Othrine WG 250 este un insecticid ce actioneaza prin contact si prin ingestie, penetrand extrem de rapid stratul protector de chitina al insectelor, paralizandu-le sistemul nervos si provocandu-le moartea. Se recomanda a fi utilizat in interior, indiferent ca e vorba de incinte industriale, comerciale, spatii casnice sau spatii de maxima igiena protejata (scoli, spitale, industria alimentara, industria farmaceutica). Are o eficienta de 10 pana la 12 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia.
Dozaj: 20 gr K-Othrine/9-10 l apa, suficient pentru a acoperii o suprafata de 200-250 m patrati.
Taifun
Taifun este un insecticid profesiola ce combate o gama mare de insecte precum gandaci de bucatarie, purici, furnici, paianjeni, muste, tantari, capuse, plosnite, etc.
Substanta activa: D.D.V.P. 18%; Permethrin 1%; Cipermethrin 1%.
Insecticidul se utilizeaza diluat in apa. Pentru insectele zburatoare, diluari 20 ml de solutie in 1000 ml de apa; pentru insectele taratoare se adauga 40 ml de insecticid la 1000 ml de apa. Solutia obtinuta se aplica prin pulverizare, fie cu un pulverizator profesional, fie cu ajutorul unui pulverizator pe care il gasiti in orice gospodarie. ( ex: pulverizator de solutie de curatat geamuri).
Aceasta solutie de gandaci este eficienta pana la 60 de zile de la aplicare, acest timp putand creste in functie tipul spatiului si respectarea conditiilor de igiena.
Se poate utiliza in spatii industriale, spatii alimentare, institutii de invatamant, spatii de locuit, birouri, etc. Nu are miros!
Sanitox CE
Sanitox CE este un insecticid care combate un spectru foarte larg de insecte: gandaci, plosnite, purici, muste, tantari, molii, capuse, termite, acarieni, paianjeni, termite, furnici, etc.
Substanta activa: D.D.V.P. 19.5%; Tetramethrin 1.5%.
Sanitox CE se utilizeaza diluat in apa. Pentru insectele taratoare, ratia este de 5% (500ml de insecticid la 10L de apa, 50ml la 1L, etc). Pentru insectele zburatoare, 2.5% (250ml de insecticid la 10L de apa, 25ml la 1L, etc).
Insecticidul are un miros usor intepator! Spre deosebire de insecticidul Taifun, care nu are miros, dar omoara insectele in timp si are remanenta pana la 60 de zile, Sanitox CE le omoara imediat. Mirosul persista circa 2-3 ore, dupa care puteti accesa zona tratata.
Biototal 10 EC
Biototal 10 EC – insecticid profesional cu efect de soc. Produs destinat profilaxiei sanitar-umana, cu spectru larg de actiune insecticida si efect deosebit de rapid ( „efect de soc”) pentru dezinsectia spatiilor cu grad ridicat de infestare: gandaci de bucatarie, muste, dar poate fi la fel de util si pentru combaterea altor vectori cum ar fi: purici, capuse, plosnite, tantari, molii, furnici etc.
Substanta activa: Cipermetrina 7%; Permetrina 3%; Piperonil Butoxid 5%.
Dilutie: 30ml substanta concentrata / 1000ml apa pentru combatere insecte taratoare si tratamente cu grad de infestare ridicat; 15ml substanta concentrata / 1000ml apa pentru combatere insecte zburatoare.
Pentru eficienta tratamentului se vor avea in vedere urmatoarele aspecte: inchiderea ferestrelor si usilor locatiei in timpul aplicarii si aproximativ 2h dupa aplicare; tratarea tuturor zonelor cu risc de dezvoltare vectori patogeni (insecte), respectiv: crapaturi si fisuri din pereti, plinte, pervazul si tocul ferestrelor si usilor.
Amplat
Amplat este un insecticid cu actiune impotriva populatiilor de insecte daunatoare ce afecteaza sanatatea publica.
Amplat permite controlul atat insectelor zburatoare cat si a celor taratoare datorita cipermetrinei si tetrametrinei din compozitia sa, fiind eficient pe o perioada indelungata si avand efect de soc asupra insectelor, ceea ce il face util si impotriva daunatorilor ascunsi in crapaturi sau fisuri.
Amplat poate fi utilizat in diverse concentratii: de la 0,2% pana la 2% (de la 20 ml de produs pana la 200 ml la 10 litri de apa). La fel ca pentru orice alt insecticid, dozajul depinde de tipul de insecte care trebuiesc combatute, de mediul in care va fi pulverizat, de prezenta sau absenta oamenilor, animalelor si vegetatiei, precum si temperatura, umiditate sau viteza vantului.
Biotrin Plus
BIOTRIN PLUS se prezinta sub forma de emulsie concentrata ce contine solventi derivati din apa. Este usor solubil in apa.
Substanta activa: Deltametrina 2,5 g%; Tetrametrina 1%.
Sfera larga a aplicabilitatii sale permite produsului BIOTRIN PLUS sa controleze un numar mare de invazii de insecte in zonele urbane, industriale sau rurale. Datorita remarcabilei eficiente a deltametrinei asupra larvelor de tantari, poate fi utilizat si ca larvicid se poate utiliza si cu echipamente de pulverizare sub forma de ceata termica.
Efectul se face resimtit la cateva ore dupa aplicare si are remanenta de cateva saptamani (3 – 4) pe suprafetele tratate, in functie de frecventa si metoda de curatenie.
Aqua K-Othrine EW 20
Aqua K-Othrine EW 20 (deltametrine 2% w/w) este un insecticid formulat special pentru activitatile de dezinsectie urbana, imbinand tehnologia de ultima generatie FFAST cu caracterul extrem de ‘environmental friendly’ al unui produs pe baza de apa.
Format ca o emulsie in dispersie apoasa Aqua K-Othrine EW 20 ofera performante superioare majoritatii produselor similare datorita eficacitatii deltamethrin-ului, combinata cu tehnologia FFAST, fapt ce a condus si la recomandarea facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru folosirea produsului in combaterea insectelor in mediul urban.
Compozitie: 100 g de Aqua K-Othrine EW 20 contine 2 g de deltamethrin (2%) si coformulanti pana la 100 g.
Formulare: Emulsie in dispersie apoasa cu tehnologie FFAST.
Tehnologia anti-evaporare FFAST consta in cresterea semnificativa a timpului de plutire a substantei de lucru prin inglobarea in formularea produsului a unui mix unic – patent Bayer – de molecule de alcooli si polimeri, care formeaza o pelicula protectoare in jurul picaturii de substanta de lucru, mentinand-o cu cca. 30-40% mai mult timp in aer si sporindu-i astfel sansele de contact cu insectele daunatoare vizitate.
K-Othrine SC 25
K-Othrine SC 25 (Deltamethrin 25% w/w) este un insecticid piretroid, avand ca substanta activa deltamethrin-ul, un izomer cu o eficacitate dovedita in distrugerea sistemului imunitar al insectelor daunatoare. Este conditionat sub forma de suspensie concentrate, conditionare ce ofera un raport optim intre eficacitatea biologica, remanenta si siguranta in aplicare, atat pentru operator, cat si pentru beneficiar.
K-othrine SC 25 are o remanenta de 10 pana la 12 saptamani, in functie de tipul suprafetei pe care se aplica si de curatenia acesteia.
Insecticidul K-Othrine SC 25 este indicat sa fie aplicat cu ajutorul vermorelelor, pulverizatoarelor de presiune, ULV-urilor de ceata calda sau a atomizoarelor.
Este clasificat in U.E. ca un insecticid cu o toxicitate extrem de scazuta pentru vietuitoarele non-vizate (in special, mamiferele), efectele sale adverse asupra acestora fiind absolute intamplatoare si neimportante ca gravitate. Este un insecticid care actioneaza prin contact si ingestie, penetrand extrem de rapid stratul de chitina al insectelor, paralizandu-le sistemul nervos si provocandu-le moartea. De ce K-Othrine SC 25 este in lista cu ,cel mai bun insecticid pentru tantari ? Este printre putine insecticide care se poate aplica cu mai toate tipurile de aparate pentru aplicarea a insecticidelor.
Cum alegi cel mai bun insecticid pentru tantari
Un insecticid are drept scop principal uciderea unei insecte. Ucigand insecta instant, din momentul in care se apropie, aceste produse sunt in egala masura mai nocive pentru oameni. De aceea, trebuie sa le manevram cu grija, mai ales daca in casa sunt si animale domestice.
Bomba fumigena spre exemplu este extrem de eficienta pentru a elimina tantarii insa prezinta pericol pentru om. Trebuie manevrat cu grija deoarece contine numeroase substante nocive penrru om. Timpul de tratare a suprafetei se intinde pe aproximativ patru ore in cazul bombei fumigene si timpul de aerisire dupa folosirea acestui insecticid este de 2 ore.
Pentru o eficienta sporita, in interiorul casei se recomanda insecticidele de contact deoarece au o remanenta mai ridicata. Cu scopul de a spori aceasta remanenta, se recomanda aplicarea insecticieloe cu ajutorul pulverizatorului manual (sau, in cazul unor suprafete mai mari, cu ajutorul unui atomizor). Deoarece sunt insecticide de contact, tantarii trebuie, in mod obligatoriu, sa se aseze pe zona tratata pentru a fi afectati. Se recomanda aplicarea insecticidului pe suprafetele pe care se pot aseza aceste insecte.
Cele mai recomandate substante pentru combaterea tanarilor de interior sunt biocidele. Majoritatea actioneaza asupra sistemului nervos al tantarilor. Pentru a elimina tantarii definitiv cel mai bine este sa alegi insecticide de contact, concentrate, care pot fi dizolvate in apa, conform dozelor recomandate.
Intrebari despre tantari:
Ce sunt tantarii?
Ii detestam deoarece, odata cu aparitia caldurii, nu ne lasa sa ne odihnim noaptea, ne inteapa si, chiar daca acest lucru este mai rar, ne transmit diferite boli. Insa, la urma urmei, ce stim despre aceste insecte? Ce sunt tantarii?
Tantarii apartin familiei de insecte cunoscute sub denumirea de Culicidae. Aceasta familie este clasata in ordinul Diptera si subordinul Nematocere. Un tantar se caracterizeaza prin antene lungi si subtiri si aripi prevazute cu solzi.
Tantarii sunt insecte renumite pentru faptul ca au o intepatura care provoaca mancarime si umflatura in zona care este intepata.
3000 de specii diferite de tantari. Stiati ca exista numai putin de 3000 de specii diferite de tantari in intreaga lume? Nu toate insa inteapa omul. Tantarul se dezvolta pe baza unei larve acvatice inainte de a se metamorfoza pentru a-si efectua faza adulta in mediul aerian. Faza larvara acvatica permite explicarea prezentei puternice a tantarilor in apropiere de rauri si mlastini. In cazul majoritarii speciilor de tantari larva se hraneste cu alge microscopice de plankton. Speciile mai rare de tantari au o larva pradatoare care se hranesc cu alte larve de insecte.
Tantarii au un ciclu de viata alcatuit din patru standii (oul, larva, pulpa si adultul), in primele trei luni de viata traind in mediul acvatic. Tantarii adulti au o durata de viata destul de scurta, de doar o saptamana, pana la cateva luni, in functie de specia din care fac parte, dar si de climat si de sex. In cazul majoritatii speciilor de tantari, femelele adulte prezinta un aparat bucal alungit. Acest lucru le permite acestora hranirea cu sangele victimelor. Datorita contintuului de fier si de proteine, sangele este esential pentru formarea oualor si perpetuarea speciei.
Tantarii prefera pentru inmultire un climat cald si pentru depunerea oualor. Motiv pentru care, in tara noastra isi fac simtita prezenta la inceputul verii si dispar odata cu scaderea temperaturilor. De aceea, tratamentele de combarere a tantarilor se desfaspara pe o perioada de minim 7 luni.
De ce apar tantarii?
Raspunsul la aceasta intrebare este relativ simplu: tantarii sunt atrasi de locurile intunecate, calde, cu un nivel de umiditate ridicata si in care au acces la apa. Aceste locuri sunt in general baia si spalatoriile. De fiecare data cand intri in casa sau iesi, mai ales intr-o seara calda si umeda, le oferi tantarilor ocazia de a se “fofila” prin usa deschisa. Odata ce se instaleaza in casa, este cam greu sa scapam de ei.
Un tanar este o insecta care se activeaza atunci cand cauta hrana si odata cu lasarea serii, atunci cand temperatura si umiditatea exterioara devin acceptabile pentru el. Pe timp de zi, tantarii sunt practic invizibili, prefera sa se odihneasca la umbra, sa se ascunda de soarele arzator.
Interesant este ca tantarii nu sunt deloc interesati de casa ta, in majoritatea din cazuri ajung in casa in mod accidental. Insa, acest lucru se aplica doar masculilor si femelelor virgine. De ce? Deoarece acestia nu au nevoie de sange uman ca hrana. Prioritatea lor este hrana gasita pe campii, polenul sau nectarul plantelor. Durata de viata a unei insecte mascul depaseste rareori 10 zile. In acest timp, trebuie sa aiba timp sa fecundeze femela. Acestea din urma sunt cele mai periculoase, ele sunt cele care ne deranjeaza noaptea, ne inteapa si fac galagie. De ce fac acest lucru?
Pentru viitoarea progenitura a unui tantar, sangele uman este un nutrient. De aceea, femela, care va face oua, este in mod constant in cautare de hrana. In cautarea unui “donator “de sange, cu un miros si o vedere ultravioleta exceptionale, o insecta poate parcurge chiar si sute de kilometri. Isi identifica victima de la o distanta de 50 de metri. Pe timp de noapte, o femela tantar este capabila sa produca 15 intepaturi. Numerosi sunt cei care se intreaba unde dispar tantarii odata cu instalarea frigului. Exista female care isi depun ouale la suprafata apei unde si hiberneaza pe timp de iarna.
Ce boli transmit tantarii?
Bolile transmise de tantari sunt boli cauzate de bacteriile, virusii sau parazitii transmisi de tantari. Acestia din urma pot transmite boli fara ca ei sa fie afectati in vreun fel. Numai putin de 700 de milioane de persoane contracteaza o boala transmisa de tantari in fiecare an iar numarul deceselor se ridica la un milion.
Virusul Dengue. Virusul Dengue este inoculat fiintelor umane prin intermediul intepaturilor de tantar apartinand familiei Aedes. Virusul Dengue este cauza pincipala a doua boli care difera prin gravitate. Exista forma benigna care provoaca febra si o forma mai grava care provoaca febra hemoragica. Virusul Dengue este regasit in Asia sau in America de Sud. Este responabil de 100 de milioane de cazuri de febra si de 500 000 de cazuri de febra hermoragica in fiecare an.
Paludism (malaria). Paludismul sau Malaria este o boala infectioasa cauzata de un parazit de genul Plasmodium, propagat de intepatura unor specii de tantari anofeli. Malaria reprezinta cea mai importanta parazitoza si afecteaza in general copiii sub cinci ani si femeile insarcinate. Parazitul infecteaza celulele hepatice dupa care circula in sange, colonizand eritrocitele?
Filarioza limfatica. Filarioza limfatica reprezinta o boala tropicala, infectioasa, mai precis parazitara provocata de viermi paraziti de genul Brugia Timori sau Brugia malayi. A fost prima boala transmisa de insect ce a fost descoperita de specialisti. Contaminarea se realizeaza in copilarie insa primele semne survin in adolescenta. Debutul simptomelor este progresiv insa efectele sunt aparente dupa mai multi ani.
In timpul etapei inflamatorii initiale, o gazda poate prezenta un edem, plagi si tulburari de circulatie. Apoi, ganglionii limfatici se umfla si se dilata dupa care sunt obstruati de tesuturile fibroase ceea ce impiedica sistemul limfatic sa functioneze in mod corect. Aceasta boala afecteaza in special extremitatile inferioare, urechile si mucoasele fiind rar afectate.
Ti-a placut articolul despre cele mai bune insecticide pentru tantari? Acum poti sa studiezi si articolul despre cea mai buna pompa de stropit sau cel despre sobolanul cenusiu!