Fainarea vitei de vie ( Uncinula necator dupa denumirea in latina ) este una din bolile venite din America de Nord. Desi pare greu de crezut se pare ca vechii locuitori ai Europei nu aveau probleme cu fainarea la vita de vie. Boala a fost observata pentru prima data Anglia anului 1845 de catre C.M. Tuker ( foarte probabil venita din coloniile britanice de peste oceanul Atlantic ) si studiata in anul 1847 J.M. Berkeley. Fainarea vitei de vie a reusit de s-a raspindit in toate podgoriile din Europa. Pana in ziua de azi a facut si face pagube insemnata in recoltele de struguri de pe meleagurile europene.
Simptome prezente la fainarea vitei de vie
Atacul fainarii are loc pe frunze ciorchini, boabe si lastarii ierbacei. Perioada in care se manifesta atacul este din primavara pana tarziu in toamna.
- Frunze: se observa un miceliu albicios, fin, care se intinde si formeaza pete albicioase pe ambele fete ale limbului, sub stratul de miceliu, tesuturile se brunifica sau se inrosesc dar frunzele nu cad decat toaman tarziu.
- Lastari: prezinta aceleasi pete albicioase, lastarii sunt opriti din crestere iar frunzele se incretesc.
- Ciorchini: din cauza atacului culoarea ciorchinilor se brunifica ducand chiar la uscare in perioadele de seceta.
- Boabe: daca timpul este secetos boabele se usuca si semintele ies in evidenta, corchinii distrusi in totalitate prin un miros de mucegai.
Aparitia fainarii vitei de vie este favorizata de temperaturi mai ridicate ( 20 – 25 grade ), perioada de incupabie este de 7 – 10 zile. Evolutia bolii este favorizata de temperaturile de 18 – 25 grade si de umiditatea relativa a aerului ( 50 % – 80 % ).
Soiu sensibile la fainare cunoscute sunt: Muscat Ottonel, Tamaioasa, Cabernet, Babeasca neagra, Grasa de Cotnari, Afus-Ali, Riesling italian, Feteasca alba si lista mai poate continua.
Prevenire si combatere
Pentru prevenire: se recomanda taierea si arderea lastarilor bolnavi, efectuarea corecta a lucrarilor de intretinere ( taiere, copilit, prasit, legat, etc ), combaterea buruienilor din plantatiile de vita de vie, aplicarea corecta a fertilizantilor ( excesul de azot poate dauna ).
Pentru combatere pot fi foliste o multime de fungicide de contact sau sistemice:
- Shavit F 72 WP ( triadimenol 20 g/kg, folpet 700 g/kg ), doza recomandata 2 kg/ha ( 20 g / 10 litri apa );
- Bumper 250 EC ( propiconazol 250g/l, concentrat emulsionabil ), doza recomandata 0.2l/ha.