Narcise sau Narcissus spp dupa denumirea stiintifica sunt un gen de peste 30 de specii bulboase rustice, originare din bazinul mediteranean si Europa Centrala si Occidentala. Cei mai multi autori grupeaza speciile de narcise in functie de numarul de flori de pe tija florala, deosebindu-se specii cu o singura floare in varful tijei florale si specii cu mai multe flori pe tija florala. Din prima grupa, mai frecvent intalnite sunt speciile Narcissus pseudonarcissus L., Narcisus incomparabilis Mill. si Narcissus poeticus L. Dintre speciile cu mai multe flori pe tija florala mai cunoscute sunt Narcissus jonquilla L. si Narcissus tazzeta L.
Narcise (Narcissus spp)
1.Denumire populara: Narcisa, Narcise.
2. Denumire stiintifica: Narcissus spp.
3. Familia: Amaryllidaceae.
Narcissus pseudonarcissus
1. Mai este cunoscuta si sub numele de narcisa trompeta.
2. Bulbul este piriform, protejat la exterior de 1–2 tunici pergamentoase alb–cenusii.
3. Frunzele sunt lineare, usor canaliculate, cu lungimea de 20–25 cm si latimea de 1–2 cm, colorate in verde–glauc. 4. Tija florala este cilindrica, cu inaltimea de 25–30 cm, depasind usor nivelul frunzelor.
5. Florile, dispuse solitar in varful tijei florale, sunt usor parfumate si au coronula mare, tubuloasa, asemanatoare unei trompete, cu marginea ondulata si crenata.
6. Sunt parfumate, simple sau involte, colorate in alb, crem, galben, roz sau rosu, unicolore sau bicolore si infloresc in martie – aprilie.
Narcissus incomparabilis
1. Tija florala este mai inalta, de 30–40 cm iar frunzele sunt lineare, mai inguste decat la specia precedenta.
2. Florile au coronula mai scurta, reprezentand circa 2/3 din diametrul periantului.
3. Sunt intens parfumate si usor pendente, colorate in alb, crem, galben sau roz, cu coronula galbena, alba, roz sau rosie.
4. Inflorirea are loc primavara, in martie – aprilie.
Narcissus poeticus
1. Frunzele sunt lineare, inguste, cu latimea de 6–8 mm si lungimea de 20–25 cm.
2. Tija florala este cilindric–aplatizata, lunga de 30–40 cm si poarta in varf o floare usor pendenta, puternic parfumata, cu coronula scurta, in forma de guleras, colorata diferit decat periantul.
3. Inflorirea are loc in martie – aprilie.
Narcissus jonquilla
1.Florile sunt mici, galben–aurii, foarte parfumate, grupate cate 2–4 in varful tijei florale inalte de circa 20 cm si infloresc in martie – aprilie.
Narcissus tazetta
1.Tijele florale sunt inalte de pana la 30–40 cm si poarta in varf 6–12 flori puternic parfumate, albe, crem, galbui sau oranj, simple sau duble ce infloresc in martie – aprilie
Ingrijire
1.Desi sunt plante putin pretentioase narcisele cresc si infloresc frumos pe solurile mijlocii, nisipo–argiloase, bogate in humus, bine drenate, cu pH-ul 6–7.
2. Fertilizare cu 25–30 g/mp superfosfat, 20–40 g/mp sulfat de potasiu si 20–40 g/mp sulfat de amoniu.
3. Udare: excesul de umezeala si solurile grele determina putrezirea bulbilor.
Lumina: prefera spatiile insorite
4. Au repausul vara, dupa inflorire si sunt plante rustice, rezistente la frigul din timpul iernii.
Boli si daunatori: Viroze, Putregaiul bazal al bulbilor, Nematozi, Viermele sarma, Carabusul de Mai
Inmultire
1.Speciile de narcise se inmultesc prin separarea bulbilor, odata la 3–4 ani, vara in timpul repausului.
2. Replantarea bulbilor la locul de cultura se face toamna, in septembrie – octombrie, intr-un sol bine afanat si fertilizat cu 25–30 g/mp superfosfat, 20–40 g/mp sulfat de potasiu si 20–40 g/mp sulfat de amoniu.
3. Ingrasamintele organice se vor aplica doar la cultura premergatoare.
4. Distantele de plantare sunt de 15–20 cm iar adancimea de plantare 10–15 cm.
5. Pentru culturile florifere, dispunerea plantelor se poate face in randuri distantate la 20–25 cm, distanta dintre plante pe rand marcandu-se la 10–15 cm.
6. Se aplica lucrarile generale de ingrijire.