Viermele sarma (Agriotes spp): descriere, simptome, combatere

Viermele sarma (Agriotes spp) reprezinta un daunator deosebit de periculos,  destul de raspandit si care ataca majoritatea plantelor agricole cultivate. Se prezinta sub forma unei larve cu un corp cilindric, tare la pipait si alungit, intr-o culoare galben-castanie. Picioarele viermelui sarma sunt scurte, asemanatoare intre ele.

Descriere Viermele sarma (Agriotes spp)

1.Denumire stiintifica: Agriotes spp. (Agriotes lineatus, Agriotes ustulatus, Agriotes obscurus).
2. Denumire populara: Gandacul pocnitor (pentru adult), Gandacul pocnitor comun (pentru adult), Viermele sarma.
3. Ordin: Coleptera (oridnul din care face parte adultul).
4. Familie: Elateridae.
5. Plante atacate: porumb, grau, orz, floarea soarelui, cartof, sfecla de zahar, tutunul, morcovul, varza, tomatele, ceapa, bulbii de gladiole, puietii din pepinierele de pomi si vita de vie.
6. Raspandire. Viermele sarma (Agriotes spp) are o gama larga de raspandire, peste tot la nivel mondial, mai frecvent in zonele temperate, tropicale si subtropicale. Specie raspandita in toata lumea, in tara noastra regasindu-se din anul 1970, fiind extrem de raspandita in toate zonele tarii.
7. Un adult al genului Agriotes are o lungime a corpului cuprinsa intre 7 si 12 mm.

Gandacul pocnitor

Gandacul pocnitor este Viermele sarma in stare adulta

8. In ansamblu, aceasta specie seamana cu mici bucati de sarma ruginita de unde si denumirea populara.
9. Viermii sarma cunoscuti si sub denumirea de gandacii pocnitori ierneaza in sol ca larva si ca adult.
10. Dupa insamantare, primavara, larvele se hranesc cu boabe carora le rod embrionul.11. Forma corpului este alungita, ingustata putin spre partea anterioara.
12. Capul viermelui sarma este mic si globulos, prevazut cu antene serate, alcatuite din 11 articole.
13. Pronotul este la fel de lung si de lat, bombat dorsal, mobil in plan vertical si dotat cu prelungiri latero-posterioare.
14. Elitrele dispun de patru dungi.
15. O caracteristica a acestui gen este dispozitivul de sarit, aflat la punctul dintre prostern si mezostern.
16. Adultii acestor trei specii prezinta o serie de particularitati: Agriotess Lineatus are corpul brun-roscat. Elitrele au o nuanta mai deschisa decat restul corpului; Agriotes ustulatus Schall are o culoare a corpului brun inchis, cu elitrele mult mai deschise decat restul corpului;Agriotes obscurus L. are corpul brun inchis, capul galben cu elitre cu puncte numeroase, dispuse in linii longitudinale si o lungime a corpului de 7-10mm.
17. Viermele sarma ierneaza in sol ca larve de varste diferite varste si ca adult.
18.Zborul  maxim are loc spre sfarsitul lunii mai inceputul lunii iunie.
19. Adultii se hranesc cu polenul diferitelor specii si cu polenul de porumb.
20. In zilele calduroase adultii se ascund sub plante sau bulgari.
21. In a doua jumatate a lunii mai incepe imperechierea dupa care are loc ponta. Pentru monta, femeile aleg soluri  acoperite de vegetatie, pasunile de exemplu, in general soluri care retin umiditatea mai multa vreme.
22. Stadiul de pupa dureaza in jur de o luna. Femela depune in jur de 300-2000 de oua insa, in conditii nefavorabile, numarul acestora scade.

Simptomele atacului

1.Larvele de varsta a doua reprezinta forme de invadare, sunt extrem de active, patrund in radacinile plantelor, in apropiere de varfurile de crestere, migrand atat pe orizontala cat si pe verticala.
2. Adultii apar la suprafata solului in lunile aprilie-mai si au o viata nocturna.
3. Viermele sarma ataca radacininele tomatelor si urca prin tulpina plantei, planta se ingalbeneste si se vestejeste in timp.
4. Legumele radacinoase sunt atacate ( morcovi, telina, cartofi ) reusind sa sape adevarate galerii in interiorul legumelor.

Evolutie Viermele sarma

Evolutie Viermele sarma (sursa imagine)

Combatere Vierme sarma (Agriotes spp)

1.Trika Expert

Trika Expert

Trika Expert este tot un produs cu aplicare la sol, actioneaz aprin contact si ingestie dar si ca repelent pentru o multime de daunatori.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score