Cuprins
Fluturele alb al verzei ( dupa denumirea in latina Pieris brassicae ) un daunator cunoscut al culturilor de varza cu o larga raspindire in intreaga lume. Foarte raspindit in Europa, Asia si America de Nord. In Romania este raspindit in toate zonele dar cel mai des in zonele unde este cultivata varza.
Fluturii sunt insecte care apartin arborelui evolutionist al moliilor. Originea este stabilita din perioada cretacica acum aproape 70 de milioane de ani. Fluturii sunt raspanditi in toate zonele de pe glob, mai putin zonele aride sau poarte calde. Sunt estimate un numar de 17500 de specii de fluturi in intreaga lume.
Descrierea detaliata a fluturelui alb al verzei
- Denumire stiintifica: Pieris brassicae.
- Denumire populara Fluturele alb al verzei, Fluturele alb, Fluturele verzei, Fluturele de varza.
- Raspandire: o insecte foarte raspandita in Europa, Asia si America de Nord, in Romania este intalnita foarte des in zonele unde sunt culturi de varza, nu suporta zonele aride si foarte calduroase.
- Desciriere: fluturele adult este de culoare neagra, aripile sunt albe cu pete negre, aspectul aripilor este unul fainos, antenele sunt lungi si cenusii, deschiderea aripilor ajunge pana la 40 – 65 mm, femelele flutur sunt mai mari decat masculii. Larva este de culoare verzuie cu pete negre spre brun, lungimea corpului ajunge pana la 40 – 50 mm. Oul este de culoare galbuie, de forma conica.
- Biologia si ecoogia insectei: fluturii albi ai verzei sunt prezenti pana la 3 generatii pe an, ierneaza foarte bine pe trunchiul copacilor, ramurile arborilor dar si prin cotloanele caselor de la tara. Fluturii adulti apar in luna Mai si se hranesc cu nectarul florilor de sezon. Femelele depun oua in grupe de cate 50 pana la 100 de oua ( de obicei pe partea inferioara a frunzelor de varza, gulie, conopida, etc ). O singura femela depune pana la 300 de oua. Incubatia oualelor tine intre 7 si 14 zile. Larvele se dezvolta in 25 – 30 zile ( perioada in care se hranesc cu culturile de varza, conopida, gulie, etc ). Stadiul de pupa sau pot larva dureaza intre 10 si 15 zile dupa care apare noua generatie de fluturi si se reia ciclul evolutiv.
- Plante atacate: varza, conopida, ridichia, rapita, mustarul ( fluturele alb al verzei se poate hrani cu toata gama de plante crucifere ).
- Simptome ale atacului : rod epiderma inferioara a frunzelor (in prima faza a stadiului de larva), scheletuiesc frunzele si las anumai nervurile ( faza d sfarsit a stadiului de larva ).
Masuri de prevenire pentru fluturele alb al verzei
- strangerea si arderea resturilor vegetale din gradina;
- tratarea pomilor si arbustilor din vecinatate cu ulei mineral in perioada de repaus vegetativ;
- evitarea cultivarii altor plante crucifere in aceasi zona unde aveti cultura de varza;
- pot fi atrasi pradatorii fluturilor cum ar fi : viespile, gandacii rapitori, pasarile.
Modalitati de combatere a fluturelui alb al verzei
- ( substanta activa este emamectin benzoat 9,5 g/kg ) este un insecticid sistemic local, derivat din natura, foarte bun in combaterea omizilor, viermilor sau a moliilor din pomicultura si legumiculra. Actioneaza prin contact si ingestia asupra insectelor tinta. Doza recomandata de aplicare la fluturele alb al verzei este de 1,5 kg / ha ( tratamentele incep la iesirea larvelor din nou sau la primele aparitii ale acestor in cultura de varza ).
- ( substanta activa este deltametrin 100 g/l ) este un insecticid de contact, actioneaza prin contact si ingestie asupra isectelor daunatoare, Produsul adera foarte bine pe suprafata plantei si nu poate fi spalat de precipitatii dupa mai mult de o ora de la aplicare. Doza recomandata de aplicare pentru fluturele alb al verzei este de 75 ml / ha ( volum de solutie de 400 litri ). Se pot aplica maxim 2 tratament la un interval de 14 zile. Perioada de pauza este de 7 zile.
- Pyrinex Quick ( substanta activa este Clorpirifos 250 gr/litru + Deltametrin 6 gr/litru ), un insecticid microincapsulat combinat care contine doua substante active ( clorpirifos este un insecticid organosforic cu actiune indelungata + deltametrin care este un insecticid piretoid cu spectru larg de actiune ), ambele substante sunt incorporate in microparticule. Produsul are o perioada de remanenta indelungata datorita microparticulelor care ajunge pe planta. Doza recomandata de aplicare pentru fluterele alb al verze este de 0.9 l / ha. Acest produs se poate aplica de la aparitia primelor larve pana la inchiderea capatanilor de varza.
<< ATENTIE – Aplicarea substantelor chimice pentru combaterea daunatorilor se face de catre personal specializat si conform specificatiilor de utilizare de pe flacoane sau cutii. Ambalajele ramase in urma stropirilor se returneaza furnizorilor conform programului national de colectare S.C.A.P.A. >>
Un alt daunator periculos pentru culturile de varza mai este si paduchele cenusiu al verzei de care am discutat intr-un alt articol despre el. Astept comentariile voastre legate de fluturele alb al verzei !