Tigrul Platanului (Corythucha ciliata): descriere, simptome, combatere

Tigrul Platanului (Corythucha ciliata) este unul dintre cei mai noi daunatori de pe meleagurile romanesti. Expertii spun ca ar fi identificat in gradinile oamenilor inca din 2014. Presa a observat acest daunator si la popularizat deabia in August 2017. Prima observare in Europa a fost in anul 1964, in orasul italian Padova.

Descriere: Tigrul Platanului (Corythucha ciliata)

1. Denumire stiintifica: Corythucha ciliata, Corythuca ciliata, Tingis ciliata Say.
2. Denumire populara: Tigrul Platanului, Plosnita Platanului, Plosnita Dudului.
3. Tigrul platanului face parte din ordinul Hemiptera, subordinul Heteroptera, familia Tingidae.
4. Dimensiunea unui adult este de 4-6 mm lungime cu corpul aplatizat.
5. Are ochii foarte bine dezvoltati, capul de culoare gri (gri deschis), antenele scurte.
6. Detine 3 perechi de picioare cu doua articulatii, unghii puternice si ascutite.
7. Abdomenul este de culoare negru spre cenusiu, elitrele sunt aproape transparente.
8. Larvele sunt de forma ovala, culoare maro, corpul este acoperit cu spini mici.
9. Femelele pot depune pana la 300 de oua care au o lungime de 0.5 mm si sunt de culoare neagra.
10. Larvele sunt de culoare maro – inchis, stadiul de larva tine pana la 4 saptamani.
11. Raspandire. Este o specie intalnita in America de Nord, America de Sud dar si pe continentul european. Prima atestare a daunatorului in Europa a fost in anul 1964 in Padova, Italia. In Romania a fost observat in anul 2014 (info aici).
12.Istoria raspandirii in Europa: sudul Frantei (1975), Zagreb, Rijeka, Ljubljana (1972), Trieste, Italia (1968), Spania (1978), sudul Austriei (1983), Elvetia (1983), Bulgaria (1983), Grecia (1988).
13. Tigrul Platanului (Corythucha ciliata) este o insecta care are 2 generatii pe an. Ouale sunt depuse pe nervurile frunzelor, in perechi de cate 10 bucati. Perioada de depunere de oua poate tine 2 minute, ouale sun acoperite cu o secretie lipicioasa pentru a fi protejate. Perioada de eclozare a oualelor este de 15 si 21 zile. Imediat dupa eclozare, larvele incep sa se hraneasca. Dupa trei zile de hranire intensiva are loc prima  naparlire a larvelor (daca temperaturile sunt scazute perioada poate fi prelungita cu inca 2 zile).

Simptome

1.Simptome ale atacului: plantele atacate sunt: Platanul si Frasinul; daunatorii sa adunua pe partea inferioara a frunzelor de platani, de obicei in dreptul nervurilor; atat adultii cat si larvele inteapa frunzele si sug sucul celular al plantelor;  la infestari masive frunzele se ingalbenesc si se usuca.

Combatere: Tigrul Platanului (Corythucha ciliata)

Prevenire: efectuarea lucrarilor de toaletare a copacilor in perioada de repaus vegetativ. strangerea resturilor vegetale din jurul copacilor (frunze uscate, crengi cazute, crengi rezultate in urma toaletarilor). Deorece momentan nu sunt insecticide omologate, in perioada de zbor, se pot efectua tratamente cu insecticide cu spectru larg de combatere:

1. Insecticid Faster 10 CE

Faster 10 CE

Faster 10 CE, insecticid sub forma de concentrat emulsionabil, are ca substanta activa ciprmetrin, in concentratie de 100 gr/l.  Cipermetrinul este un piretroid de sinteza nesistemic, cu actiune de contact si prin ingestie. La doze foarte mici actioneaza rapid asupra sistemului nervos central si periferic al insectelor, avand un spectru larg de actiune, in mod deosebit asupra speciilor de lepidoptere, coleoptere, diptere, hemiptere si altele. Are o buna actiune reziduala pe plantele tratate, cu efect inhibitor asupra hranirii insectelor fitofage.

2. Insecticid Karate Zeon 50 CS

Karate Zeon

Karate Zeon este insecticid de contact care, pe langa efectul rapid si de soc impotriva daunatorilor, ofera cea mai lunga perioada de protectie, datorita tehnologiei Zeon. Mod de utilizare: tratamentele la avertizare in functie de biologia fiecarui daunator, pentru a se asigura un efect maxim de combatere, se recomanda o acoperire cat mai buna si uniforma a culturilor tratate. se va evita aplicarea la temperaturile ridicate din timpul zilei, cand daunatorii sunt putin expusi si fotodegradarea este intensa. nu se vor aplica mai mult de trei tratamente cu produsul Karate Zeon pe sezon. se recomanda alternarea cu produse din alte grupe chimice (de exemplu Actara 25 WG).

Insecticidele pentru a combate Tigrul Platanului poti fi aplicate cu: atomizoare, pompe de stropit sau cu pompe electrice de stropit

1 Comment
  1. Eu i-am tinut sub control anul acesta cu vertimec. Ataca si prefera chiar stejarul. Anul trecut am incercat mai multe insecticide dar au efect limitat. In canada se fac injectii arborilor cu un insecticid sistemic, dar tehnologia nu a ajuns inca la noi

Leave a reply

Your total score