Plosnita cerealelor sau Gandacul puturos (Halyomorpha halys)

Plosnita cerealelor sau Gandacul puturos (Halyomorpha halys) este daunatorul care a devenit cunoscut de cand a invadat casele si blocurile din marile orase ale Romaniei. O insecta care nu este periculoasa pentru om dar care creeaza un real disconfort in casele oamenilor.

Plosnita cerealelor este o insecta specifica marilor culturi agricole (cereale) dar care in lunile Septembrie, Octombrie si Noiembrie (daca este cald) se aciuiesc prin toate cotloanele caselor, cotetelor, magaziilor, etc. Dar ce intalnim noi in marile orase nu este Plosnita cerealelor, este Gandacul marmorat puturos (Halyomorpha halys), o specie de plosnite originara din Asia de Sud-Est. De prin 2010 – 2011 sunt tot mai prezente in Europa iar din 2016 au fost descoperite chiar  si in Africa de Sud.
ATENTIE: denumirea de Plosnita cerealelor este denumirea populara data de catre oameni si presa gandacilor urat mirositori care au invadat orasele si comunele. In realitate sunt mult mai multe specii care sunt daunatoare pentru: cereale, gradina, livezi, etc.

Gandacul Puturos: descriere si simptome

1.Denumire stiintifica : Halyomorpha halys (plosnita marmorata), Palomena prasina, Carpocoris sp, Pentatoma rufipes, Nezara viridula, Dolycoris baccarum, Rhaphingaster nebulosa
2. Denumire populara:  Plosnita cerealelor, Gandacul puturos, Gandacul urat mirositor, Plosnita de gradina.
3. Ordin: Hemiptera.
4. Familie: Penatomidae.
5. Plante atacate: flori si plante de apartament, disconfort pentru viata urbana.
6. Raspandire.Plosnita cerealelor sau Gandacul puturos (Halyomorpha halys)  este o insecta raspandita in China, Japonia, Coreea dar si in Statele Unite si Europa. Prima atestare a daunatorului in Statele Unite a fost in 1998. In Europa a aparut din anul 2010 si continua sa se raspandeasca fara mari probleme.Adultul are  forma ovala, lungime de 1.1 cm pana la 1.7 cm.
7. Plosnita marmorata asiatica se recunoaste relativ usor, adultii avand forma caracteristica de scut, cu lungimea corpului de 12-17 mm (15-18 mm dupa unii autori) si o latime de 7-10 mm.
8. Exista dimorfism sexual, masculii fiind mai mici decat femelele.
9. Capul este tesit, oocelii sunt proeminenti, de culoare rosu inchis.
10. Daca observam cu atentie insectele adulte, pe partea dorsala, la marginea abdomenului putem constata prezenta a patru benzi brune, care alterneaza cu zone mai deschise la culoare.
11. Pe partea dorsala a corpului si pe picioare coloratia este marmorata, bruna, de unde si denumirea populara a acestei specii.
12.  Daca ne uitam la o plosnita castanie si vedem ca sunt mai mult de doua pete deschise la culoare, pe antene, atunci clar nu este Halyomorpha halys!
13. Larvele apar la un interval cuprins intre 4 si 6 zile de la depunerea pontei.
14. Acestea au forma ovala, capul negru si abdomenul portocaliu cu puncte negre.
15. In primul stadiu, larvele stau grupate in locul unde a fost depusa ponta. incepand cu stadiul al doilea, larvele se raspandesc din locul unde a fost depusa ponta si incep sa se hraneasca cu vegetale (fructe, legume, etc).
16. Larvele din stadiile mai avansate sunt inchise la culoare, iar pe antene prezinta benzile galbene, asemanatoare cu cele pe care le au adultii.

ATENTIE: chiar daca este o insecta specifica culturilor, cele mai multe pentru ca sunt si plosnite care sunt daunatoare gradinilor si livezilor, toamna migreaza spre asezarile umane pentru a ierna. Este considerata o adevarata pacoste in mediul urban din cauza disconfortului creat. Plosnita cerealelor sau Gandacul puturos (Halyomorpha halys)  este inofensiva pentru oameni dar mirosul foarte puternic creeaza o stare de repulsie.

Plosnita cerealelor sau Gandacul puturos (Halyomorpha halys), descriere, simptome, combatere
Plosnita cerealelor sau Gandacul puturos (Halyomorpha halys), infestare masiva

Gandacul puturos (Halyomorpha halys): combatere

Combaterea chimica se efectueaza cu aparate speciale de stropit (pompe, pulverizatoare, atomizoare), ehipament de protectie pentru a nu veni in contact cu vaporii de substanta care este pulverizata.

K-Othrine WG 250

Insecticid K-Othrine WG 250, 20 g

Insecticidul K-Othrine WG 250: este un insecticid piretroid cu o mare eficacitate in combaterea insectelor din casa si curte; substanta activa este Deltametrin 250 g / Kg. Doza recomandata: 20 g de produs la 6 – 8 litri de apa.

K-Obiol EC 25

K-Obiol EC 25

Vezi oferta

Insecticidul K-Obiol EC 25 : este un produs creat din doua substante active, Deltametrin, Piperonilbutoxid.; este foarte eficace in combaterea plosnitelor de cereale atat in casa, curte dar si in depozitele de cereale si alimente.Doza recomandata: 50 ml in 5 litri de apa.

K-Othrine SC 25

K-Othrine SC 25

Vezi oferta

Insecticidul K-Othrine SC 25 este un insecticid piretroid care este destinat combaterii insecticidelor zburatoare si taratoare. Are ca substanta activa deltamethrin, care este un izomer cu o eficienta dovedita in distrugerea sistemului imunitar al insectelor daunatoare.

Solfac Combi NF

Solfac Combi NF

Vezi oferta

Solfac Combi NF este un insecticid concentrat care contine doi piretroizi sintetici si combinati cu un agent de tip sinergic. Esbiotrinul este substanta care confera un efect de soc imediat, soc care este urmat de un knock-down consistent.

Biototal 10 EC

Biototal 10 EC

Vezi oferta

Biototal 10 EC este un insecticid profesional cu efect de soc. Recomandat pentru a combate gandaci de bucatarie, muste. Insa, se poate dovedi la fel de folositor in combaterea unor alte insect precum capuse, purici, plosnite, tantari, molii, furnici, etc.

Vom fi bucurosi sa va expuneti parerea

Leave a reply

Your total score